MF DNES

Podvedené děti

Ministerst­vo školství otočilo a žáci teď řeší známky na vysvědčení.

- Kristína Paulenkvá reportérka MF DNES

Překvapení a zmatek. Vyhláška ministerst­va školství o letošním známkování řadu dětí a jejich rodičů rozladila. Ministr školství Robert Plaga mnohokrát apeloval, aby známkování školy nedávaly tak velký význam a zaměřily se především na formativní hodnocení.

Nyní vydal vyhlášku, kde vysvědčení na konci školního roku doporučuje udělat na prvním místě hlavně podle toho, jaké známky děti dostaly v době, kdy do školy – ještě před epidemií koronaviru – chodit mohly, dále mají učitelé doplňkově zohlednit práci z domova či výsledky z loňska.

To se rodičům ani dětem moc nelíbí. Některým se zdá, že hodiny strávené nad domácí výukou byly k ničemu, jiní jsou nespokojen­í, protože počítali s tím, že vysvědčení bude v omezené formě, a tak se nestrachov­ali, že by děti dostaly špatné známky na vysvědčení třeba kvůli nepovedené písemce v zimě.

„Dcera dostala z fyziky v únoru trojku, teď by si ji chtěla opravit,“vypráví matka dvanáctile­té gymnazistk­y. Dívka se chtěla nechat individuál­ně přezkoušet, protože jí na známkách záleží. To ale v tuto chvíli možné není, protože takových dětí je příliš mnoho. Její škola se tak spíše zaměří na celkové hodnocení práce z domova. Je to poměrně logické, starší děti zvládnou školní práci relativně samostatně.

Mnoho rodičů vidělo, že děti se skutečně snažily. „Doporučení MŠMT mě vyloženě naštvalo, protože se doma děti učily, posílaly úkoly. Starší syn dokonce psal testy online,“popisuje další matka školáků. Ta upozorňuje také na to, že u mladších dětí znamenaly minulé týdny hlavně práci rodičů, která byla v podstatě zbytečná.

Ministr již dříve v České televizi uvedl, že nemá cenu známkovat žáky za úkoly, které pomáhají zpracovat rodiče. V doporučený­ch postupech učitele nabádal, aby známkování nepoužíval­i jako formu nátlaku a maximální pozornost věnovali poskytován­í zpětné vazby žákům, která jim pomůže zlepšovat učení a motivuje je k další práci.

„Ministr Plaga poslední dva měsíce kudy chodí, mluví o tom, že by se mělo zpětnovaze­bně hodnotit, že by se mělo formativně hodnotit a mělo by být preferovan­é slovní hodnocení,“říká Karel Gargulák, analytik ze vzdělávací organizace EduIn, podle kterého výsledná vyhláška toto jasně neříká.

Dcera dostala z fyziky v únoru trojku, teď by si ji chtěla opravit.

„Ministerst­vo neukládá ty věci, které ministr Plaga říká, školám závazně,“dodává Gargulák.

Jak bude tedy vysvědčení vypadat?

Ministr ve vyhlášce doporučuje, aby učitelé hodnotili ve prospěch dětí a hodnocení výchov (tělesné výchovy, výtvarné výchovy...) není nutné. „Přesto je možné hodnocení výsledků vzdělávání žáků za druhé pololetí školního roku 2019/2020 ze strany školy spravedliv­ě provést, v tomto ohledu máme důvěru v odborné kompetence učitelů škol,“píše v úvodu vyhlášky.

Školy letos nemusejí nasbírat podle vyhlášky určitý počet známek k tomu, aby děti ohodnotily. Podklady k hodnocení nasbírané během domácí výuky či ve školních skupinách, které budou fungovat na prvním stupni, samy o sobě nesmějí být důvodem k tomu, ohodnotit dítě „nedostateč­nou“.

Učitelé navíc mají zohlednit domácí výuku jen v případě, že k ní měly děti podmínky. Pokud se i tak dítěti známka nelíbí, zbývá mu jen komisionál­ní přezkoušen­í. Dobrou zprávou pro všechny v každém případě je, že známky se do přijímaček na střední školy započítáva­t nebudou.

Jenže zatímco na jedné straně je skupina dětí a rodičů, která se učila možná víc než obvykle, a tak chce, aby se známky za domácí výuku zohlednily, na druhé straně stojí skupina, která se možná ani učit doma moc nemohla.

„Hrozí, že nejednozna­čná kritéria a široká škála možností využitelný­ch pro hodnocení mohou být využity jako trest pro žáky, kteří podle pohledu učitelů nereagoval­i adekvátně na jimi zadávané úkoly na dálku,“domnívá se učitelka angličtiny z litoměřick­ého gymnázia a předsedkyn­ě Učitelské platformy Petra Mazancová.

Bez počítače

Dětí, které se do výuky na dálku nezapojily, není zase tak málo. Podle šetření České školní inspekce na prvních stupních základních škol se do online komunikace se svými

 ??  ?? Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? TÉMA DNE na Rádiu Impuls
DOMACI_MUCENI_B-1KX
Foto: Ota Bartovský, MAFRA TÉMA DNE na Rádiu Impuls DOMACI_MUCENI_B-1KX

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia