MF DNES

Podvedené děti. Co je spravedliv­á známka?

-

učiteli zapojuje 81 procent žáků, na druhých stupních 72 procent a na středních školách téměř 80 procent. Přibližně v tisícovce škol však třetina žáků s učiteli online nekomuniku­je a ve zhruba sto školách není do online distančníh­o vzdělávání vůbec zapojena více než polovina žáků. Hlavní příčinou nekomunika­ce žáků je buď absence IT vybavení, nebo nedostateč­né připojení k internetu.

Oslovení ředitelé většinou opatrně s vyhláškou souhlasí. „Můj názor je, že v mimořádné situaci bychom se měli chovat jako lidé. Mohu dítěti přilepšit, a tím mu pomoci. Stejně se do školy vrátí a ukáže, na co má,“myslí si Miroslav Poláček, ředitel ZŠ Oskara Nedbala v Českých Budějovicí­ch.

Dáme i lepší známku

„To, že dítě na začátku pololetí dostalo dvě špatné známky, neznamená, že z nich učitel musí udělat závěrečnou známku,“doplňuje s tím, že učitelé většinou své žáky znají a změnu známkování i o stupeň nevidí jako velký problém.

„Známky se budou tvořit z šesti týdnů ze začátku prvního pololetí a jako reflexe úkolů, které žáci zpracováva­li doma,“potvrzuje Alena

Řeháková, ředitelka ZŠ Hodonín na Mírovém náměstí.

Podle některých ale klasické známkování není úplně nejlepší. „Nyní známkujeme distančně a špatné známky se snažíme nedávat, ale také to není objektivní. Vysvědčení si dokážu představit slovní formou, známky nejsou šťastné,“řekl již před časem Petr Novák, ředitel ZŠ Kamínky v Brně.

Například podle učitelů z Učitelské platformy by mohla současná situace odstartova­t debatu o změnách hodnocení na českých školách. Již léta se mluví právě o tom, že by se měl zvyšovat význam formativní­ho hodnocení, kdy učitel dává širší zpětnou vazbu a posuzuje pokrok. Podle Garguláka ale vyhláška v případě, že na školách dojde k debatě, jak letos hodnotit, nahrává spíše těm, kteří zastávají klasickou klasifikac­i – tedy stanovit známku za šest týdnů a až pak za domácí výuku.

Například na Slovensku podle Garguláka dostaly školy mnohem jasnější pokyny. Prvňáčci budou mít dokonce všichni pouze slovní hodnocení. Tři týdny od opětovného nástupu do škol učitelé nesmějí známkovat. U nás je toto období pouze týdenní.

To, že dítě na začátku pololetí dostalo dvě špatné známky, neznamená, že z nich učitel musí udělat závěrečnou známku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia