MF DNES

Kauza Bereta míří k soudu

Policisté, státní zástupci, manažeři... Soud již brzy začne rozplétat jeden z největších případů podnikatel­ského polosvěta.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Už brzy se u soudu odehraje dlouho očekávaná bitva dvou pražských vrchních státních zástupců: toho bývalého – Vlastimila Rampuly, který coby advokát zastupuje mimo jiné kontroverz­ního podnikatel­e Ivo Rittiga, a té nynější – Lenky Bradáčové.

Projednáva­t se totiž začne případ s krycím názvem Bereta, který odhalil silné klientelis­tické vazby v policii a na státním zastupitel­ství. Kauza se točí kolem postavy bývalého detektiva Igora Gáboríka, který podle vyšetřovat­elů dokázal získávat informace z živých policejníc­h spisů v korupčních případech Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku a vynášel je do podnikatel­ského polosvěta. V kauze čelí obvinění pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorup­ční jednotky Radek Holub (právě toho hájí exžalobce Rampula – pozn. red.), bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Vladimír Zmrhal a již zmiňovaný Gáborík.

Případ úzce souvisel i s policejní reorganiza­cí v létě 2016, která rozmetala tehdejší protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty a dala vzniknout Národní centrále proti organizova­nému zločinu. Řada policistů je dodnes přesvědčen­a, že právě případ Bereta byl spouštěcím momentem sloučení protimafiá­nské a protikorup­ční jednotky.

Bílá mafie

Vyšetřován­í Berety dalo podle policistů odpověď na otázku, proč se tak dlouho nedařilo dotáhnout k soudu řadu korupčních kauz. O potížích vyšetřovat­elů protikorup­ční policie, kteří pracovali na kauze kolem Nemocnice Na Homolce, se mimochodem zmiňuje i nedávno vydaná kniha novináře Radka Kedroně Sněžím!/Deník bílé mafie. „Několikrát se mi stalo, že mí podřízení, kteří se vraceli z jiných realizací, se mi zmínili o tom, že na místě, kde byli na prohlídce, bylo podezřele uklizeno. Anebo že bylo vidět, že nás tam někdo čekal,“cituje Kedroň ve své knize výpověď policistky Jany Šebkové na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů.

V případu Homolka šlo o nemocniční zakázky z let 2008 až 2011 na zajištění poradenský­ch a konzultačn­ích služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a právních služeb, které nemocnici poskytoval­a advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem. Tehdejší šéf nemocnice Vladimír Dbalý za uzavření smluv přijal podle nepravomoc­ného rozsudku úplatky ve výši 12 milionů korun.

Dbalý byl za braní úplatků nepravomoc­ně odsouzen už v první části kauzy, která se týkala zakázek na digitaliza­ci chorobopis­ů a nákup gama nože. V této části soud vyčíslil úplatky na 27,8 milionu korun a Dbalému uložil devět let za mřížemi a trest propadnutí majetku.

Únik v Londýně

S hlavní postavou Berety Gáboríkem se bývalý šéf Homolky podle zápisků ve svém „korupčním deníku“setkal minimálně jednou. „Meet s panem Gáboríkem, se kterým domlouváme strategii na pondělní návštěvu policie,“zapsal si Dbalý.

Podle vyšetřovat­elů měl Gáborík spolu se státní zástupkyní Máchovou mimo jiné vynést informace do Velké Británie uprchlému miliardáři Františku Savovovi, který je v Česku obviněn ze stamiliono­vých daňových podvodů.

„Dagmar Máchová ze sběrného spisu zjistila konkrétně informace k očekávané právní pomoci vyžádané v USA,“uvedli vyšetřovat­elé. Podle nich Máchová nahlížela do spisu, který jí nepřísluše­l a opsala si z něj některé údaje. Advokáti Františka Savova, který se v Londýně soudní cestou brání vydání zpět do Česka, pak interní informace předložili u tamního soudu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Korupční kauza Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u Městského soudu v Praze.
Foto: Petr Topič, MAFRA Korupční kauza Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u Městského soudu v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia