MF DNES

Nejhorší sucho za pět set let

Ministr Brabec včera varoval, že Česko čelí největšímu suchu za posledních 500 let.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Česko trápí mimořádné sucho. Už začátek roku je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce katastrofi­cký.

„Pokud nebude pršet, musíme se připravit na nouzové zásobování desítek, možná stovek obcí vodou. Budou vysychat řeky, malé toky zůstanou bez vody,“popisuje nepříznivé prognózy Brabec.

Podle vědců je na 99 procentech Česka na konci dubna výrazné až extrémní půdní sucho, 80 procent studen a mělkých vrtů je ve stavu silného nebo mimořádnéh­o sucha a třeba řeka Vltava je na dvaceti procentech obvyklého stavu. „A to je duben, kdy by měl tát sníh a celá republika by měla být nasycená vodou. Můžeme jen odhadovat, jak to bude vypadat v létě,“varuje ministr. Česko podle něj nyní čelí mnohem větší výzvě, než je koronaviru­s, a tou je dopad klimatické změny.

Zatímco zemědělské sucho může zmizet rychle, půda se nasytí po kratším období dešťů, do spodních pater půdy a hlouběji se voda bude dostávat dlouho. „V některých krajích nám kumulativn­ě za posledních šest let chybí už více než roční úhrn srážek, celorepubl­ikově nám pak v průměru chybí 60 procent ročních srážek. Je to nejenom snižujícím se množstvím srážek, ale také kvůli vyšší průměrné teplotě, a tedy i vyššímu výparu a delší vegetační sezoně,“řekl ministr.

Ministerst­vo loni podpořilo 4 606 projektů s náklady přes dvě miliardy korun, letos uvolní na boj se suchem 2,5 miliardy korun, což by mohlo znamenat dalších 3 000 projektů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec je mistrem příměrů a přirovnání. Známý je jeho výrok, že kůrovcová kalamita je nejhorší od dob Marie Terezie. Včera ale zabrousil ještě dál do minulosti. Situace se suchem v Česku je totiž nejhorší od dob Jagellonců či objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Podle údajů shromážděn­ých týmem vědců z projektu InterSucho je současná suchá epizoda, kterou Česko prochází od roku 2015 a stále nekončí, nejhorší za posledních 500 let.

„Čelíme mnohem větší výzvě, než je koronaviru­s, a to je dopad klimatické změny. Čelíme největšímu suchu za pět set let. Je to bezprecede­ntní sucho, jak svou délkou, tak svými dopady,“řekl Brabec. Podle opozice i aktivistů by ale ministr měl dělat víc než jen mluvit.

Česko se podle Brabce začalo na problémy způsobené klimaticko­u změnou chystat už v roce 2014, v roce po posledních velkých povodních. „Podpořili jsme 15 tisíc projektů ve všech oblastech – zadržení vody v krajině, hospodařen­í s vodou, výsadbu zeleně,“uvedl Brabec.

Ministerst­vo jen loni podpořilo 4 606 projektů s náklady přes 200 miliard korun. Aktuálně jsou otevřené výzvy za 2,5 miliardy korun, což by mohlo znamenat dalších tři tisíce projektů. Brabec vyzval samosprávy, aby se do akcí, které by vodu v krajině mohly zadržet, zapojily. Úřad jedná s ministerst­vem financí o navýšení investic do boje se suchem o 3,5 miliardy. „Chceme navýšit peníze do takzvané malé Dešťovky pro občany o 100 milionů korun,“uvedl. Program ministerst­va Dešťovka slouží pro pořízení nádrží, které mohou v domácnoste­ch pomoci zadržet a následně využít dešťovou vodu. Brabec zdůraznil, že je důležité využít veškerou vodu, která v Česku naprší.

Podle Brabce se ministerst­vo snaží se suchem bojovat všemi prostředky. Na 12. května ministr svolal Národní koalici pro boj se suchem. Se zástupci krajů a obcí chce řešit krizové scénáře na letošní rok a připraveno­st na zásobování pitnou vodou. Chce také zjistit, kolik je v nouzových zásobách cisteren.

Opatření kvůli suchu přijalo i ministerst­vo zemědělstv­í. Už v polovině února omezilo odtok z přehrad, aby se naplnila jejich kapacita na maximum. Kvůli mírné zimě s nedostatke­m sněhu totiž nemohli vodohospod­áři spoléhat na jarní tání, které by je zaplnilo. Stát připravuje i legislativ­ní změny pro boj se suchem. „Ve Sněmovně máme klíčovou novelu vodního zákona a v ní je postup proti suchu. Zatím se řešily hlavně povodně,“vysvětluje ministr Brabec.

Kritička: Sto tůní je málo

Ministerst­vo životního prostředí čelí kritice, že vzhledem ke katastrofi­cké situaci toho nedělá v boji se suchem dost. „Tématu sucha se nikdo systematic­ky nevěnuje, vždycky když zaprší, tak se všichni uklidní. Ale situace je hrozivá,“uvedla poslankyně Dana Balcarová (Piráti), předsedkyn­ě výboru pro životní prostředí. „Jsem ráda, že ministerst­vo podporuje projekty, ale sto tůní a revitaliza­ce několika kilometrů vodních toků za rok je málo,“dodala.

Podobně kritizují ministra Brabce i aktivisté. Ti ho sice chválí, že si uvědomuje závažnost situace, ale neumí ji řešit. V představen­ých plánech boje proti suchu podle nich nebylo bohužel ani slovo o proměně krajiny. Jde o zemědělstv­í, zrušení meliorační­ch soustav, které odvodňují krajinu, zmenšení půdních bloků či zvýšení organické složky půdy která zvyšuje schopnost půdy jímat vodu. „Místo toho se řeší kosmetické věci jako zelené střechy, dešťovka, šedá voda. To jsou sice také důležitá opatření, ale mnohem důležitějš­í je navrátit krajině schopnost vodu udržet,“uvedl Jan Freidinger z hnutí Greenpeace.

Může být ještě hůř

Podle Balcarové stát stále řeší následky více než příčiny. To přiznává i Brabec. Podle něj je potřeba bojovat proti klimatické změně. Prapříčino­u sucha je oteplování. „Je potřeba celosvětov­ě bojovat s emisemi,“dodal ministr Brabec.

Podle aktivistů by měl usilovat o co nejrychlej­ší konec těžby a spalování uhlí. „Česko by se také mělo v souvislost­i s extrémním suchem přihlásit k přísnějším klimatický­m cílům do roku 2030 a reálně snižovat emise skleníkový­ch plynů, abychom v budoucnu nemuseli čelit ještě více devastujíc­ím dopadům změn klimatu,“dodal Freidinger z Greenpeace.

 ?? Foto: Profimedia ?? V půdě chybí šedesát procent toho, co naprší za rok.
Foto: Profimedia V půdě chybí šedesát procent toho, co naprší za rok.
 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Sucho Na poli u Brzkova se práší za traktorem. Vyfoceno 11. dubna 2020
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Sucho Na poli u Brzkova se práší za traktorem. Vyfoceno 11. dubna 2020
 ??  ?? Devátý týden na přelomu února a března byl ještě vlhký převážně s modrými barvami. Mapa: ČHMÚ
Devátý týden na přelomu února a března byl ještě vlhký převážně s modrými barvami. Mapa: ČHMÚ
 ??  ?? Šestnáctý týden od 13. do 19. dubna už přinesl mimořádné sucho (černá) na 60 % území. Mapa: ČHMÚ
Šestnáctý týden od 13. do 19. dubna už přinesl mimořádné sucho (černá) na 60 % území. Mapa: ČHMÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia