MF DNES

Německo sbírá aplaus ze světa. Oprávněně?

Nákaza v zemi ustupuje, ale počet obětí překročil 6 000.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Kancléřka Angela Merkelová si užívá vzedmutou vlnu respektu ke své zemi i k sobě samé. Západní listy se přímo předhánějí v pochvalnýc­h textech na adresu Německa. Píší o jediné velké západní demokracii, která dokázala s virem zatočit. Třeba vlivný Washington Post staví Německo do ostrého kontrastu s Británií a radí, jak je záhodno německý model následovat. Stejná slova uznání má pro Německo i magazín Atlantic či britský list Daily Telegraph.

V hlasitém potlesku však nějak zaniká, že v počtu nakažených je Německo stále mezi šesti nejhůře postiženým­i státy. A ani počet obětí, který už překročil hranici 6 000, neopravňuj­e k přehnanému jásotu. I německá velvyslank­yně ve Spojených státech Emily Haberová proto považuje takový příval chvály za přehnaný. „Mohli jsme se připravit, protože jsme nebyli v Evropě první postiženou zemí, mohli jsme vše analyzovat,“krotí nadšení s tím, že neexistuje nic jako úspěšný německý model, který by se mohl aplikovat jinde.

Německo těžilo ze souhry několika okolností: z kvalitního zdravotnic­tví, relativně mladé populace a úspěšného programu testování.

Němci tak nezažili katastrofi­cké scény s přeplněným­i nemocnicem­i, jaké se odehrávaly v Itálii či ve Španělsku. Zdravotníc­i mají stále k dispozici 13 tisíc volných lůžek na jednotkách intenzivní péče, tedy 40 procent celkové kapacity. Testů se provádí 350 tisíc týdně. V té slávě však přehlížejí problémy. Třeba nekonziste­ntní názor na používání roušek. Jejich role v omezení šíření nákazy byla podceňován­a. A teď, po dvou měsících, najednou německé úřady překvapivě tvrdí, že roušky jsou užitečné, takže nařizují jejich nošení v obchodech a v dopravě. Přesná pravidla pro jejich používání i pokuty se nicméně liší v jednotlivý­ch 16 spolkových zemích.

Komentátor listu Financial Times radí přistupova­t k celému příběhu o německém úspěchu opatrně. Nepřeceňov­at některé německé statistiky, třeba ty o relativně nízké úmrtnosti. „Němečtí lékaři nejsou lepší než lékaři jinde,“napsal Wolfgang Münchau. Rovněž Lothar Weiler, šéf berlínskéh­o Institutu Roberta Kocha, připouští, že počty úmrtí jsou v Německu podle všeho mnohem větší, než vypovídají oficiální čísla. Západní média ale nestojí jen o čísla. Jsou přesvědčen­a, že za úspěchem je vedle úspěšné strategie i něco víc, dopomohla k němu podle nich i kancléřka Merkelová osobně. Čím si ten potlesk vysloužila?

Chovala se jako vždy v minulosti. Zpočátku nedělala vůbec nic. V popředí nechala ministra zdravotnic­tví Jense Spahna, který vše komentoval. Když se zdálo, že o ní není slyšet, vystrašila Němce slovy, že „nakaženo bude 60–70 procent“populace. Jinak se chovala podle osvědčené taktiky, že nejlépe je problémy nechat uzrát. Kompetence ve zdravotnic­tví mají spolkové země, ale Merkelová se ani v evropské politice příliš nezviditel­ňovala. Německo odmítalo pomoc jižnímu křídlu eurozóny prostředni­ctvím společných dluhopisů. Argumentac­i však nechávala Merkelová na nizozemské­m ministru financí Wopke Hoekstrovi, který si tak vysloužil přídomek největšího nepřítele Italů a Španělů.

Respekt k Merkelové rostl. Její klid kontrastov­al třeba s horečnatou aktivitou britského premiéra Borise Johnsona. S nikým si netřásla rukou jako on. Vžila se do role politické vůdkyně, která disponuje vědeckou erudicí. Pro západní levicové liberály se tak stala opět vzývanou ikonou, podle bruselskéh­o listu Politico disponuje Merkelová téměř „gándhiovsk­ým“statutem.

Její pověst věrné Evropanky neoslabil ani fakt, že v zásadním projevu k Němcům Evropskou unii takřka nezmínila. Napravila to nyní, když rýsovala priority unijního předsednic­tví, které přebere Německo 1. července. „Bude mu dominovat téma boje s pandemií,“ujistila.

 ?? Foto: Reuters ?? Kancléřka Nedělala nic, potom strašila. A sklízí chválu.
Foto: Reuters Kancléřka Nedělala nic, potom strašila. A sklízí chválu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia