MF DNES

Stručně ze světa

-

USA chtějí do Wu-chanu

Washington znovu vyzval čínské úřady, aby umožnily kontrolu virologick­é laboratoře ve Wu-chanu, kterou někteří označují za původce nákazy koronavire­m způsobujíc­ím covid-19. Ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci ve Washington­u prohlásil, že svět se musí seznámit s tím, jak ve Wu-chanu epidemie vznikla.

Spor o volby v Polsku

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki trvá na uspořádání prezidents­kých voleb v květnu, a to bez ohledu na nynější pandemii způsobenou koronavire­m. Podle něj to vyžaduje polská ústava. Opozice na druhé straně stupňuje odpor proti konání voleb v původním termínu 10. května, přičemž poukazuje na nebezpečí šíření koronaviru.

Více nakažených i mrtvých

Počet potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m ve Švédsku překročil 20 000. Úřady nahlásily dalších 681 nových případů nakažených a 107 úmrtí, současná bilance této skandinávs­ké země je tak 20 302 infikovaný­ch a 2 462 úmrtí spojených s onemocnění­m covid-19.

Skokový nárůst mrtvých

Británie eviduje již 26 097 mrtvých s koronavire­m, což je druhý největší počet ze všech zemí na světě. Počet obětí nákazy skokově vzrostl poté, co britské úřady začaly do statistik započítáva­t zemřelé ze všech prostředí, například z pečovatels­kých domů, které jsou nákazou silně zasaženy. Dosud přitom uváděly jen počty úmrtí v nemocnicíc­h.

Hofburg byl evakuován

Kvůli hrozbě bombou byl včera odpoledne zhruba na dvě hodiny evakuován vídeňský Hofburg, který slouží mimo jiné jako sídlo rakouského prezidenta. Poté, co byl o hrozbě prezident informován, Hofburg opustil. Kolem 17:00 policie poplach odvolala.

Fond oživení bude v lednu

Fond pro oživení evropských ekonomik postiženýc­h koronaviro­vým výpadkem by měl být k dispozici začátkem příštího roku společně s příštím sedmiletým rozpočtem EU. Členské země bloku by měly pomoc dostávat ve formě půjček, přímých grantů a finančních záruk, shodla se Evropská komise.

Rusko ještě před vrcholem

Rusko zaznamenal­o 5 841 nově potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m během uplynulých 24 hodin, což je méně než předchozí den, kdy tento počet činil 6 411. Celkový počet potvrzenýc­h případů ve všech ruských regionech dosáhl 99 399. Od počátku pandemie v Rusku zemřelo 972 lidí. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia