MF DNES

Remdesivir prošel testováním

-

Experiment­ální lék Remdesivir americké společnost­i Gilead úspěšně prošel testem a může být účinný už po pěti dnech podávání. Remdesivir byl pokusně použit při léčbě pacientů s covidem-19 v řadě zemí včetně České republiky. Studie, kterou zaštítil americký vládní Národní ústav pro alergii a infekční nemoci (NIAID), přinesla podle výrobce „pozitivní data“.

Lék, který zabraňuje množení viru, vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Jako první v Česku ho dostával třiapadesá­tiletý pacient v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, a to na přelomu března a dubna. Tento týden nemocnice oznámila, že pacient je v dobrém stavu a byl přeložen na standardní oddělení.

Studie sponzorova­ná NIAID může být mezníkem v závodě o nalezení léku na covid-19. A to přesto, že některé jiné informace o léčbě remdesivir­em vyvolaly smíšené reakce. Podle jiné, vlastní studie firmy Gilead se pacienti s těžkým průběhem nemoci po pěti dnech léčby nacházeli ve stejně dobrém stavu jako ti, kdo užívali remdesivir deset dnů. Víc než polovina lidí z obou skupin opustila nemocnici dva týdny po začátku experiment­ální léčby. V případě brzkého podání léku byl účinek léku silnější. V první skupině zemřelo osm procent nemocných, ve druhé jedenáct procent. Ve skupině s delším podáváním léku muselo deset lidí kvůli vážným vedlejším účinkům experiment opustit. Interní experiment firmy Gilead byl netradiční, protože výsledky nebyly srovnány se skupinou pacientů, jimž bylo podáváno placebo, tedy neúčinná látka. Studie NIAID, o jejíchž výsledcích budou informace později, už takový postup dodržela. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia