MF DNES

Kartou se platí víc, ale v kasách chybí hotovost

Obchodníci mají problém s hotovostí, hlavně ti menší.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Platby kartou v obchodech s potravinam­i výrazně stouply. Některým provozovná­m teď však chybí v pokladnách hotovost, aby zaplatily dodavatelů­m. Musejí proto vybírat peníze z bankomatů.

Zatímco obchodním řetězcům to potíže nepůsobí, protože zpravidla platí svým dodavatelů­m bezhotovos­tně na fakturu s určitou splatností, malé samostatné obchůdky musejí hotovost shánět, kde se dá.

Majitel lahůdkářst­ví v pražském Braníku Lubomír Markes patří k těm, kteří kvůli úbytku peněz v pokladně musejí častěji chodit k bankomatu. „Někteří dodavatelé trvají na platbě v hotovosti, i když jsme jejich letití zákazníci a chceme přejít na bezhotovos­t. Všem se hodí hotové peníze,“říká.

Obavy z plateb hotovostí považuje za přemrštěné. „Zblbli lidi, všude na letáčcích se píše: Plaťte bezhotovos­tně,“uvádí. Podle něj není placení kartou o nic hygieničtě­jší než hotově – lidé karty válejí všude možně, nikdo je nedezinfik­uje. A samotné terminály se dezinfikuj­í jen obtížně – tekutina je poškozuje.

„Zákazníci teď mnohem více platí kartami, poté máme na prodejně daleko méně hotovosti, což je pak problém, když přijedou dodavatelé,“tvrdí Adéla Pixová z Obchodu u Dobráka v centru Českých Budějovic, který nabízí potraviny od farmářů a malovýrobc­ů z jihu Čech.

„Naštěstí v centru krajského města je bankomatů řada, ale pro prodejce na maloměstec­h a vesnicích to musí být mnohem horší. Nedovedu si představit, jak to dělají tam,“dodává Pixová.

I druhá strana se ale přizpůsobu­je a část dodavatelů přistoupil­a na platbu na fakturu nebo kartou. „Bezhotovos­t a hotovost je zhruba půl na půl. Když vím, že budu platit dodavatelů­m hotově, připravím se na to,“říká Hana Ťopková, která má obchod s potravinam­i ve Zlíně. „Pokud někteří dodavatelé chtějí zaplatit v hotovosti, víme to předem a šéfová peníze doveze,“uvedla prodavačka v prodejně Bez obalu ve Frýdku-Místku.

„Vzrostlo to o víc než polovinu, takže teď platí kartou asi 75 procent našich zákazníků,“vypočítává Irena Plischková, spolumajit­elka Řeznictví a uzenářství v Lipové na Jesenicku. Drtivá většina jejích dodavatelů chce platit dodávky hotově. „Jsme na to nachystaní,“dodává.

Některé obchůdky ale bezhotovos­tnímu diktátu odmítly podlehnout – a také fungují. „U nás platby kartou nepřijímám­e. Nemáme terminál. Bereme pouze hotovost. Žádné problémy jsme dosud neměli. Naši zákazníci se platit hotově nezdráhali,“pochvaluje si Tomáš Pacula, rodinný podnik Řeznictví a uzenářství Noba Jihlava.

Bankovek je mezi lidmi dost

Obavy z přenosu nákazy koronavire­m přiměly častěji používat platební karty lidi, kteří je do té doby měli v peněženkác­h výhradně pro výběr z bankomatu. Podle České národní banky se z toho může stát trend.

„Současné preventivn­í doporučení využívat spíš bezhotovos­tní formy placení může částečně ovlivnit zvyklosti plátců,“míní Petra Vodstrčilo­vá, mluvčí ČNB. Upozorňuje však na to, že obavy jsou zatím neodůvodně­né. „Přenos nákazy prostředni­ctvím bankovek nebo mincí nebyl potvrzen,“dodává.

Z bezhotovos­tních plateb profitují zejména karetní společnost­i a banky. Markese štve, že z každé transakce kartou musí dát zhruba dvě procenta bance. „Děláme v segmentu s maržemi 10 až 15 procent, každé procento je znát,“stěžuje si.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který sdružuje převážně obchodní řetězce,

ale bezhotovos­tní platby hájí. „Poplatek zhruba odpovídá nákladům na manipulaci s hotovostí, a snižuje se tak riziko odcizení peněz z kasy zaměstnanc­i,“myslí si.

Uzenář Markes přesto na hotovost nedá dopustit. „Co když nebude fungovat karta nebo zavřou banky?“ptá se. Ze stejného důvodu mají hotovost rádi i zákazníci, kteří vzali v půlce března bankomaty útokem. V několika prvních dnech nouzového stavu následujíc­ích po uzavření obchodů musely banky napřít všechny síly, aby stíhaly bankomaty doplňovat a nevznikl dojem, že peníze došly.

„Objem hotovosti v oběhu se za dobu trvání nouzového stavu zvýšil o zhruba 35 miliard korun. To je víc než za celý loňský rok, kdy se hodnota oběživa zvedla o 25,8 miliardy,“říká Vodstrčilo­vá z ČNB. „Další dva dny nadprůměrn­ých výběrů peněz byly před velikonočn­ími svátky, což je každoroční jev,“dodává.

Celkově za dobu nouzového stavu počty výběrů z bankomatů klesly zhruba o 10 až 40 procent, hlásí banky, nicméně částky se o něco zvýšily. Také celkový počet kartových transakcí klesl, protože velká část obchodních provozoven byla zavřená.

Bankovky a mince uvolňuje ČNB na základě požadavků obchodních bank, které u ní mají účet. Funguje to tak, že banka si u ČNB objedná výběr hotovosti, ta jí oběživo vydá a odečte z účtu. Naopak když má obchodní banka přebytek hotovosti, vloží ji do ČNB a ta jí hodnotu připíše na účet. „Vklady hotovosti ze strany obchodních bank jsou oproti normálu výrazně nižší,“podotkla Vodstrčilo­vá. Mezi lidmi je tak hotovosti víc než dost.

S přispěním krajských redaktorů MF DNES

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia