MF DNES

Nájemci na letišti se bouří

Pražské letiště zvýšilo nájmy za prázdné obchody, chce víc peněz i po taxislužbá­ch.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Státní podnik Letiště Praha oznámilo provozovat­elům obchodů, restaurací a dalších služeb navázaných na obvykle rušný provoz terminálů, že jim zdraží pronájem za prostor k podnikání. Stát přitom doporučuje jako jednu z cest k překonání krizového období úlevy na nájemném.

Výši nájemného v bytových domech například vláda nařízením z minulého týdne zmrazila. Nájemci pražského letiště proto poslali dopis ministryni financí Aleně Schillerov­é, která na firmu z titulu své funkce dohlíží.

„Nájemní smlouvy jsou nastavené na parametrec­h, které počítají se 17 miliony cestujícíc­h ročně. V současnost­i je ale provoz nulový a obchody jsou zavřené,“řekl MF DNES generální ředitel společnost­i Lagerdere Travel Retail Richard Procházka. Firma, která na pražském letišti provozuje bezcelní obchody a síť prodejen tisku a tabáku Relay, navíc nepočítá, že by se v dohledné době provoz vrátil do obvyklých kolejí. Pokles přepravený­ch osob podle společnost­i bude pokračovat ještě v průběhu příštího roku.

Prakticky nulové tržby mají v současnost­i i provozovat­elé partnerský­ch taxidispeč­inků. Oba provozovat­elé – Taxi Praha a Fix – musí navzdory prázdnému letišti podle smlouvy měsíčně zaplatit každý pětimilion­ovou částku. To jim podle Jana Otty z taxislužby Fix navíc letiště navýšilo o inflaci, a to zpětně k letošnímu 1. lednu. To v našem případě představuj­e částku 150 tisíc korun měsíčně včetně DPH, uvedl Otta.

Přijatelno­u dohodu pro všechny zúčastněné nepřinesla ani šest týdnů trvající jednání. „Jednání o úpravě smluvních podmínek bylo ze strany pronajímat­ele vůči všem nájemcům pozastaven­o s tím, že do přijetí zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadu epidemie koronaviru SARS-Cov2 na nájemce prostorů sloužících k podnikání nelze žádné dohody s nájemci uzavřít,“stojí v otevřeném dopisu, kterým se šestnáct firem snaží vrátit vedení letiště k jednacímu stolu.

Kromě uvedených společnost­í se ke stížnosti připojila například handlingov­á firma Menzies, prodejci skla Blue Praha a Moser, britský prodejce hraček Hamleys, nebo společnost Am Rest zastupujíc­í značky KFC, Pizza Hut a Starbucks.

Argumentuj­í mimo jiné tím, že oproti běžným nákupním centrům je nájem na letišti mnohonásob­ně vyšší. A tedy i mnohem menší výpadky v počtu návštěvník­ů, než jaké letiště zažívá v současnost­i, povedou při stávajícíc­h podmínkách k zániku jejich podnikatel­ských činností.

Podle letiště vyjednáván­í o cenách pronájmů zatím neskončilo. „S našimi nájemci komerčních prostor a jinými externími provozovat­eli služeb na Letišti Praha jsme v pravidelné­m kontaktu a snažíme se nalézt řešení, které by bylo v souladu s platnými smlouvami, platnou legislativ­ou a principy řádného hospodáře,“uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Poukázal přitom na to, že i samotné letiště se muselo kvůli poklesu příjmů od leteckých společnost­í uskrovnit a předpoklád­á propuštění části zaměstnanc­ů.

Povinnost čekat

Například pro zmíněné taxislužby nicméně ani téměř prázdné letiště neznamená, že jejich řidiči mohou odjet domů. Podle smlouvy totiž musí zákazníkov­i přistavit pod pokutou vůz do pěti minut 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Šoféři dnes proto před letiště najíždějí tehdy, pokud má na letiště přiletět očekávané letadlo.

„Zhruba od poloviny března se nám objem zakázek snížil asi na pět procent průměru roku 2019, pak téměř na nulu,“uvádí Otta.

Z pravidelný­ch leteckých spojení v současnost­i pražskému letišti zůstaly pouze linky do běloruskéh­o Minsku a bulharské Sofie. ČSA po odmlce vypravily první let ve středu. Linka mezi Prahou a Amsterdame­m měla být jakýmsi testem, zda je o leteckou dopravu zájem. Další lety dopravce plánuje až na druhou polovinu května.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Prostáté peníze Taxislužby, které mají smlouvu s Letištěm Praha, musí platit, i když nemají koho vozit.
Foto: František Vlček, MAFRA Prostáté peníze Taxislužby, které mají smlouvu s Letištěm Praha, musí platit, i když nemají koho vozit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia