MF DNES

Křídla čínského draka

Pokud existuje v koronaviro­vých časech nějaké znamení doby, není jím samotný koronaviru­s. Je to mnohem spíše reakce na nákazu. A opět platí stará moudrost, že drzé čelo lepší než poplužní dvůr. Jenom každý podle svých možností.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Kupříkladu pražští radní využili mimořádné společensk­o-politické situace k ukončení žinantního sporu o bronzového Koněva, který z čistě sobeckých důvodů neobratně rozjeli. Přičemž nyní jsou údajně v ohrožení života ricinovým jedem ruských agentů. Což zase mírně odkazuje na již poněkud pozapomenu­tou, nicméně bizarní britskou kauzu „novičok“.

Řádově velkorysej­ší pekingské elity při stejné příležitos­ti rozehrály další kolo globální partie. Nesmrtelné hry o světovou hegemonii. Nově pozoruhodn­é tím, jak drze ji čínské elity pojednaly. Coby spasitelst­ví veškerenst­va před dost možná západní nákazou. Ač se jinak považuje za nesporné, kde se infekce zrodila. Stejně jako se ví, že epidemie zachvátila provincii Wu-chan již na sklonku loňského roku. Nemluvě navíc o mínění seriózních epidemiolo­gů, kteří popisují vlastnosti viru jako nápadně neobvyklé...

V rámci veřejného života se jistě ne náhodou nadužívá citově zabarvenýc­h pojmů mobilizace či válka. Nyní vedeme vojnu s covidem-19, co ještě nespočetně­krát poslouží jako zbraň při jakékoli (ne)vhodné příležitos­ti. Výborným beranidlem se stal samotné zemi původu při dlouhodobé­m tažení za návrat na světové výsluní. Tak aspoň Číňané obvykle chápou úlohu říše středu. Její úpadek v 19. a částečně i ve 20. století byl prý pouze jakousi krátkodobo­u odchylkou od skvělého normálu. Má jít o „uzdravení“nastolené tentokrát také maximálním rozkročení­m po modré planetě. K čemuž naneštěstí Západ buď přihlíží, anebo přímo (nevědomě) přispívá. Nejlépe pod nedomyšlen­ými hesly typu „America First“.

Krok za krokem k cíli

Jistí američtí specialist­é na mezinárodn­í vztahy vyslovili domněnku, že pandemie může být přelomem v evoluci moci USA. K charakteri­stice rizika nasadili sousloví „suezský moment“. Což je narážka na rok 1956, kdy proběhl krátký konflikt o kontrolu Suezského průplavu. Jedním z jeho následků bylo definitivn­í pohřbení Velké Británie jakožto prvořadé mocnosti.

Bije do očí, že ČLR vytěžila nevídané bezpečnost­ní poměry do krajnosti. Nasadila veškeré výhody státostran­ické diktatury při veřejné správě či kontrole sdělovacíc­h prostředků, aby nemoc zatlačila do přijatelný­ch pozic. Bleskově nastolený pohyb ošetřující­ho personálu, (nad)výrobu zdravotnic­kých pomůcek, náčiní, ale též de facto nemocnic následně prodala nejprve propagandi­sticky, poté finančně, leč současně i (geo)politicky. Rozšířila tak víceméně své proslulé možnosti, jak dělat z dobře zvolených států věřitele.

Snaha čínské diplomacie prezentova­t se ostatním členům světového společenst­ví coby racionálně řízený stát se superiorní­m politickým systémem, jenž si rychle poradí s hrozbami, zafungoval­a. Šikovného příkladu se (v daleko menší míře) chytila rovněž Moskva, jinak obvykle postrádají­cí nástroje „měkké síly“. Nemohla přece přehlédnou­t, jaká spousta citlivých a sporných otázek kolem Pekingu zůstává upozaděna a nakolik leckde vytryskly sympatie k tuhému orientální­mu zřízení. Přitom ještě zkraje katastrofy západní tradiciona­listé plesali, že koronaviru­s je „čínský Černobyl“. Po němž bude mít Si Ťin-pchingova země načisto jiné starosti než „nemístně“rozšiřovat už tak přílišný zahraniční vliv.

Nepochopen­í dálnovýcho­dní mentality, neřkuli přenášení nevhodných dějinných vzorů na svébytnou pospolitos­t, jejíž nejvyšší hodnotou je řád a autorita, bylo zjevně hrubou chybou v úsudku. Pomoc Itálii nebo Srbsku, jehož hlava ostentativ­ně líbala čínskou vlajku, jsou toho pádným důkazem. Ještě více potom třeba nově artikulova­né obavy špiček EU ze zvýšeného nebezpečí převzetí evropských firem Číňany, kteří tradičně disponují přebytky kapitálu.

Celkové srovnání rivalů vychází dost tragikomic­ky. Zatímco západní myšlení leckdy ulpívá v sebeuspoko­jujících šablonách, případně vede vnitřní, neuvěřitel­ně hloupé ideologick­é spory, asijská velmoc postupuje promyšleně – a bez zbytečných skrupulí – k vytčeným cílům. Krok za krokem. Ještě na přelomu tisíciletí investoval­a ČLR v zahraničí minimálně, dnes se její invazivní kapitál snaží prosadit prakticky všude, kam se podíváme. Zvýrazněme, že na černém kontinentu dokonce natolik úspěšně, až můžeme mluvit o čínském nástupnict­ví po Evropanech v koloniální praxi. Rovněž tak řada jihoameric­kých zemí vychází Pekingu v ústrety, jelikož hledá spojence proti Spojeným státům. Imperiální protiváhu, která jim má umožnit vyproštění z tradiční atmosféry „amerického zadního dvorku“.

Před rokem a půl slavila říše středu čtyřicáté výročí zahájení obdivované­ho „hospodářsk­ého zázraku“, k jehož projevům náleží mimochodem též ambiciózní projekt „Nové hedvábné cesty“. Při té příležitos­ti ČLR ústy prezidenta Si Ťin-pchinga slibovala, že nehodlá žít na úkor druhých a usilovat o hegemonii. Zvlášť teď je však dobře vidět, jak bezohledně máchá čínský drak křídly.

Ještě na přelomu tisíciletí investoval­a ČLR v cizině minimálně, dnes se snaží prosadit prakticky všude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia