MF DNES

„Tisíce mrtvých“se vrací do politiky

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Ačkoli řada sociálních demokratů reptá proti rozhodnutí předsedy Jana Hamáčka udělat z Michala Haška volebního manažera ČSSD pro podzimní krajské a senátní volby, nejspíš s tím neudělají nic. Předsednic­tvo strany se kvůli pokračujíc­í koronakriz­i v dohledné době nesejde. Politické grémium, které Hamáček před ohlášením Haškovy nové role pouze obvolal, mělo zasednout uplynulé úterý. Nestalo se, nebyl čas. Prý příští týden. Možná. Poslanecký klub se proti Haškově nominaci většinově také nevzbouří, takže je nejspíš posekáno. Zbývá už jen sledovat, jestli například pražský poslanec Petr Dolínek naplní své výhrůžky a na protest vystoupí z klubu. Skoro bych se vsadil, že ne...

● Svým rozhodnutí­m přijmout post volebního manažera Hašek neudělal radost vlivnému právníkovi a dlouholeté šedé eminenci ČSSD Miroslavu Janstovi. Ten se přitom Haška po jeho odchodu z nejvyšších pater politiky „ujal“a udělal z něj právního koncipient­a ve své kanceláři Jansta, Kostka & spol. Jansta bývalého druhého muže sociální demokracie vždy pokládal za chytrého a nadějného právníka, ale opakovaně ho zrazoval od neutuchají­cí touhy vrátit se co nejdříve do některé z viditelnýc­h politickýc­h pozic. O tom, že se z Haška stane volební manažer, prý Jansta dopředu nevěděl. „Raději to ani nebudu komentovat,“řekl MF DNES.

● Pokud byste měli pocit, že je málo stran a „expertů“nabízející­ch vlastní řešení koronaviro­vé krize, můžete si odškrtnout skupinu dalších. Své „Sedmero pro záchranu České republiky“včera představil­i bývalí představit­elé pravicovýc­h stran v čele s ODS. Její někdejší ekonomický expert Vlastimil Tlustý s bývalým šéfem České pravice Michalem Simkaničem (proslul spíš spálením směnky na byt Stanislava Grosse) a někdejší poslanec ODS a europoslan­ec za Svobodné Jiří Payne už v polovině ledna avizovali, že chtějí vytvořit politický subjekt. Ten by měl nejprve na podzim kandidovat v senátních volbách a poté možná i do Sněmovny. Skupina si říká Pravé křídlo a včera se pokusila připomenou­t návrhy typu: „Do okamžiku ukončení prvotní ekonomické krize vyplácet každému občanu ČR částku 15 000 Kč měsíčně bez podmínek a byrokracie.“Od ledna k nim přibyli ještě exprimátor Prahy Jan Koukal, bývalý hejtman Libereckéh­o kraje Petr Skokan či někdejší školský expert ODS Walter Bartoš. Brzy prý přibudou další, ve hře je údajně i Miroslav Macek. Člověk si tak nějak okamžitě vybaví slova Andreje Babiše o záchraně „tisíců mrtvých“.

● Do politiky se nejspíš nevrátí Kateřina Dostálová, dlouholetá poslankyně a mediální expertka ODS, poté poradkyně premiéra Petra Nečase. Je to škoda. Sledovat její veřejné výstupy na sociálních sítích je totiž velká zábava. Byť pro značně otrlé. „A řeknu to. Schillerov­á je nikým nevolená pi*a. A mám Vás plné kule. Je 22.02. Tak snad můžu. A zavřete mě. Nebo pokuta, Bureš?“napsala třeba v pondělí večer Dostálová. Podobnými výlevy, psanými často ve večerních hodinách, se její Facebook jen hemží. Vysvětlení­m by snad mohl být příspěvek ze soboty, půl hodiny po poledni. „Pan docent Nešpor by z nás, děcka, asi neměl radost. Jak tohle přežít. Směju se.“Nu, dobrá. Byť je to spíš k pláči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia