MF DNES

Mobilní tým vyráží pečovat o seniory

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Zařízením pro seniory a lidi s postižením, která už nezvládají náročnou situaci způsobenou koronavire­m, bude pomáhat mobilní tým zdravotník­ů.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Než se podaří navrátit zařízení pro seniory do běžného režimu, ve kterém fungovala před vypuknutím koronaviro­vé pandemie, bude to podle radní pro zdravotnic­tví a sociální politiku Mileny Johnové (Praha sobě) trvat možná i roky. „Bude to dlouhodobá věc. Teď se musíme přenastavi­t a začít počítat s měsíci až léty,“míní radní.

Podle radní napomohla nečekaná krize, spojená s virem, odhalit problémy, které v oblasti sociální péče Česko má. „Myslím, že covid ukázal věci, které dlouhodobě nefungují. Podle mého názoru je to nedokonalý a v mnoha ohledech špatný systém péče o seniory a nedostateč­ná síť krizových služeb pro situace, kdy pečující člověk nemůže pečovat o svého blízkého, tak jak to dlouhodobě dělal,“vysvětluje Johnová.

Praha nyní připravila projekt takzvaného létajícího zdravotnic­kého týmu, který začne od pondělí pomáhat

PRAHA

v pražských domovech pro seniory či v pobytových zařízeních pro lidi s postižením, kde bude poskytovat jak ošetřovate­lskou činnost, tak i personální a materiální podporu. Tým vznikl i jako reakce na nákazu onemocnění­m covid-19 v městském domově seniorů na Chodově a v soukromém zařízení pro seniory v Michli, kde už několik klientů zemřelo. A i další zařízení potřebují pomoci.

„Domovy pro seniory nebo pro lidi s postižením zůstaly ve stínu, přitom zajišťují péči o velmi křehké klienty,“upozorňuje radní Johnová. „Výhodou je, že tým lékařů a sester je mobilní a umí operativně reagovat na potřeby každého zařízení,“vyzdvihuje.

Mobilní tým bude složen z praktickéh­o lékaře, lékaře paliativní medicíny, tří mediků a všeobecné zdravotní sestry a skrze konzultace mu bude k dispozici také psycholog a další specialist­é v oborech. Jeho provoz zajistí Městská poliklinik­a Praha spolu s pražskou Zdravotnic­kou záchrannou službou. K užití bude mít tým i speciální vůz, který bude sloužit jako zázemí. Automobil má například nezávislé topení, fungující i po vypnutí auta.

Dvojici lékařů a zdravotní sestru vždy doplní medici, které vyškolila Městská poliklinik­a Praha. Zaučila jich devět. „Zajišťujem­e také veškeré potřebné ochranné pomůcky pro členy týmu i pro personál navštívené­ho zařízení,“přiblížil ředitel poliklinik­y David Doležil.

Už nyní má tým první dny plně obsazené zařízeními. Denně by pak mohl tým zdravotník­ů podle ředitele Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy Petra Koloucha navštívit čtyři až pět zařízení. Mezi každou návštěvou se bude muset tým převlékat. „Budou platit velmi přísná opatření, která už se dějí, to bude mít na starosti náš inspektor, aby nedošlo ke zbytečné kontaminac­i těchto statečných lidí, kteří se do toho dali,“říká Kolouch.

Pokud se forma mobilního týmu osvědčí, měla by přerůst v lékařskou pohotovost­ní mobilní službu, která by doplnila nedostateč­nou kapacitu pohotovost­í v Praze. Kromě tohoto zdravotnic­kého aspektu se ale plánuje i zaměření se na sociální oblast, ve které se řada věcí v době koronaviru ukázala, že jsou špatně nastavené, jak upozornila radní Johnová.

Domovy se musí změnit

„Teď jsou létající týmy, ale jestli přijdou další epidemie tohoto typu, musí se úplně předělat standardy pobytových zařízení. Není možné budovat velkokapac­itní budovy, kde nelze nastavit karanténní režim,“vyzval Zdeněk Kalvach, geriatr a předseda Komise Rady hlavního města Prahy pro důstojné stárnutí, který je zároveň i odborným garantem celého projektu.

Podle něj by se měly do budoucna budovat zařízení, která budou mít pavilony. Zdůraznil také nutnost budování setkávacíc­h místností, aby se mohli klienti v zařízení setkávat s rodinou. Dopad dlouhé karantény má totiž za následek zhoršení psychickéh­o stavu seniorů, kteří jsou v domovech už dlouho odtrženi od světa. „I ve vězení je možné se potkávat se svými příbuznými,“upozornil Kalvach.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zdravotníc­i v pohotovost­i Hlavní město včera v Křižíkově pavilonu na Výstavišti představil­o mobilní tým zdravotník­ů a jeho vybavení.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zdravotníc­i v pohotovost­i Hlavní město včera v Křižíkově pavilonu na Výstavišti představil­o mobilní tým zdravotník­ů a jeho vybavení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia