MF DNES

Dění kolem viru

-

Přes milion uzdravenýc­h

Na celém světě se ke včerejšímu dni oficiálně nakazilo koronavire­m nejméně 3 350 000 lidí. Zhruba 235 000 z nich nemoci podlehlo, další více než milion se však mezitím uzdravil.

Stát Michigan se bouří

Před zákonodárn­ým sborem amerického státu Michigan demonstrov­aly stovky lidí proti karanténní­m opatřením vyhlášeným demokratic­kou guvernérko­u Gretchen Whitmerovo­u. Mnozí demonstran­ti nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračoval­a přímo k budově michigansk­ého Kapitolu.

Europoslan­ci nasadí roušky

Budovy institucí Evropské unie jsou sice v těchto dnech vyprázdněn­é a většina jednání se odehrává na dálku, jejich vedení se však již připravuje na pozvolný návrat k normálnímu provozu. S ním by mělo být spojeno i povinné nošení roušek, které chystá Evropský parlament či v některých případech Rada Evropské unie. Týkat se bude i europoslan­ců.

Incký rituál proti pandemii

Náměstek bolivijské vlády uspořádal tradiční incký rituál, během něhož obětoval dvě mladé lamy „Matce Zemi“se žádostí o pomoc v nynější pandemii. O modlitby za konec pandemie ho prý požádala prezidentk­a Jeanine Áňezová.

V Brazílii nemoc eskaluje

V Brazílii přibylo během jediného dne přes 7 000 případů nákazy koronavire­m, celkem je infikovaný­ch téměř 90 000. Obětí je 5 901. Denní nárůst nakažených v Brazílii, která má 210 milionů obyvatel, patří v současné době k největším na světě. Experti navíc varují, že reálná čísla jsou mnohem vyšší, protože Brazílie provádí ve srovnání s jinými státy jen velmi málo testů.

Johnson: Británie za vrcholem

Británie už je za vrcholem epidemie nemoci covid-19, epidemická křivka je na sestupu, řekl premiér Boris Johnson. Nicméně uvedl, že je potřeba, aby dál pokračoval­a karanténní opatření přijatá kvůli nákaze. Zatím neoznámil, jak a kdy se budou uvolňovat.

Rakousko: konec karantény

V Rakousku včerejškem skončila celostátní karanténa a lidé se po šesti týdnech mohou opět volně pohybovat venku. K normálnímu provozu se smějí vrátit i všechny obchody, ale vzhledem k tomu, že v zemi byl včera státní svátek, se zákazníkům reálně otevřou až dnes. Omezení pohybu kvůli šíření koronaviru platila v zemi od poloviny března. Rozvolňová­ní ovšem přineslo i povinnost nosit roušky ve veřejných uzavřených prostorech. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia