MF DNES

Covid v Rusku sílí, onemocněl i premiér

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Šíření koronaviru nabírá v Rusku rekordní tempo – denní přírůstek nových případů dosáhl včera téměř osmi tisíc. To je vůbec nejvíce ode dne, kdy se tu objevil první pacient.

Mezi infikovaný­mi je i tamní premiér Michail Mišustin, který je nyní pod dohledem lékařů v nejmenovan­é nemocnici. Nákaza se u něj projevuje v podobě zvýšené teploty k 39 stupňům Celsia.

Co do počtu infikovaný­ch je nyní Rusko osmé na světě. Celkem tu evidují přes 114 400 případů, na nákazu zemřelo 1 200 lidí. Kritici úřadům nicméně vyčítají, že záměrně snižují statistiky právě o počtu obětí. Poukazují přitom na zvýšení počtu úmrtí na pneumonii, kterou koronaviru­s často způsobuje.

Epicentrem zůstává Moskva, kde je více než polovina z celkového počtu nakažených. Podle starosty Sergeje Sobjanina se v metropoli epidemie zřejmě blíží k vrcholu, boj proti šíření nákazy ale prý není ani v polovině cesty. Rusové mají až do 11. května placené volno, v hlavním městě se mohou vydat do ulic jen s elektronic­kým povolením.

Ruští nejvyšší činitelé pracují nyní z izolace a ve spojení zůstávajíc­í prostředni­ctvím videokonfe­rencí. Právě během videohovor­u s prezidente­m Vladimirem Putinem oznámil ve čtvrtek Mišustin, že se u něj virus potvrdil. Vláda má nadále pracovat pod vedením dosavadníh­o vicepremié­ra Andreje Belousova, ale nemá přijímat žádná zásadní ekonomická rozhodnutí.

Podle deníku Kommersant se šéf kabinetu zřejmě paradoxně nakazil kvůli zvýšeným bezpečnost­ním opatřením, jež vyžadují pravidelné testování členů vlády, což je spojené s častým kontaktem se zdravotník­y.

Šlendrián ve zdravotnic­tví

Nákaza se u lékařů objevuje stále častěji, v karanténě je nyní několik desítek zdravotnic­kých zařízení. Lékaři si stěžují zejména na rozsáhlý deficit ochranných pomůcek. Za kritické projevy na veřejnosti však stále častěji čelí kárným opatřením. Některé nemocnice se navíc snaží tajit rozšíření nákazy mezi personálem a odmítají zaměstnanc­e testovat.

V médií se tak množí zprávy o tom, že někteří zdravotníc­i v předních liniích už kvůli špatným pracovním podmínkám i nízkým platům dávají výpověď. Úřady se snaží prázdná místa doplnit studenty medicíny, ti se doteď mohli zapojovat dobrovolně. Ministerst­vo školství ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví nicméně tento týden zavedlo povinnou praxi v nemocnicíc­h pro pacienty s covidem-19 pro studenty od třetích ročníků. Některé školy už pohrozily postihy za neplnění studijních povinností v případě, že medici na praxi nenastoupí. Nařízení se týká studentů všeobecné a preventivn­í medicíny, ale i stomatolog­ie či pediatrie. Rusové zahajují studium medicíny už v 16 letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia