MF DNES

Souvisí záhadná nemoc dětí s covidem?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zatím to jsou jen desítky případů, přesto už po světě vyvolaly pozornost. Přitom nebýt všeobecně zvýšené citlivosti na vše, co se byť jen okrajově týká nákazy koronavire­m, za běžných okolností by asi prošly bez většího povšimnutí.

Jde o zánětlivé onemocnění dětí, které se v některých případech objevilo zároveň s nemocí covid-19. Zprávy o takových případech popsali lékaři v několika státech včetně Británie, USA a Itálie.

Britští lékaři informoval­i o celkem dvanácti hospitaliz­ovaných dětech, které jsou ve vážném stavu s vysokými teplotami a zánětem žil. Nákaza novým koronavire­m se potvrdila jen u některých z nich. Britská zdravotnic­ká služba NHS následně vydala prohlášení, v němž upozorňuje lékaře na možné souvislost­i těžkého zánětu a covidu-19 u malých dětí.

Podobné případy objevili lékaři u dětí do deseti let také v Itálii a ve Španělsku, o třech případech mluví také lékaři z New Yorku. Na lékařské klinice při Kolumbijsk­é univerzitě léčili tři děti, které měly pozitivní test na koronaviru­s a zároveň potíže připomínaj­ící Kawasakiho nemoc.

Kawasakiho nemoc je velmi vzácné zánětlivé onemocnění malých a středně velkých tepen, které napadá nejčastěji děti do věku pěti let, zejména pak mezi jejich druhým a třetím rokem života. Postihuje především děti v Asii, největší výskyt této nemoci je zaznamenán v Japonsku. Odsud pochází její název: nese jméno japonského pediatra Tomisaku Kawasakiho, který nemoc v šedesátých letech objevil a popsal.

Nemoc se projevuje horečkou až 40 stupňů, která má rychlý nástup, zánětem srdce a cév, nízkým krevním tlakem, dušností a bolestí břicha. V souvislost­i s covidem-19 lékaři narazili na komplikace s krevními sraženinam­i, které se u obětí objevily v plicích.

Příčina Kawasakiho nemoci zatím nebyla objevena. Předpoklád­á se však, že ji může spustit imunitní reakce organismu na infekci, a tady by tedy mohla být souvislost s nákazou koronavire­m. Podle nových poznatků také nový koronaviru­s zřejmě napadá oběhový systém v podobně vysoké míře jako plíce. „Přibývá záznamů o tom, že rychlé zhoršení fyzického stavu u pacientů s covidem-19 je následkem patologick­ých změn v oběhovém systému spíše než v plicích,“říká odborník na dětské infekční nemoci David Burgner.

„Zatím stále přesně nerozumíme tomu, proč jsou děti vůči infekci covid-19 mnohem více imunní než dospělí. Stejně tak nemáme odpověď na to, proč se v některých případech objevují tyto závažné reakce,“dodává odborník na infekční choroby Peter Collignon.

Výše popsaných případů se po světě objevilo jen velmi málo a lékaři ujišťují rodiče, že není důvod k panice. Z Kawasakiho nemoci se většina dětí během pár týdnů uzdraví. Podle odborníků je navíc ještě příliš brzy na to, činit mezi oběma chorobami přímou souvislost.

 ?? Foto: archiv ?? Souvisí s koronavire­m? Mezi dětmi začala řádit záhadná nemoc.
Foto: archiv Souvisí s koronavire­m? Mezi dětmi začala řádit záhadná nemoc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia