MF DNES

Švýcaři se v karanténě špiclují – kvůli hluku

-

Švýcaři, kteří se kvůli karanténní­m opatřením ocitli uzavřeni doma, se vzájemně špiclují a stále častěji se obracejí na detektivní kanceláře s nevšedními požadavky.

Například jedna žena požádala kvůli svému astmatické­mu dítěti o prověření sexuálního života bývalého manžela. Jindy se senior cítil frustrován pozdními a hlasitými konferenčn­ími hovory souseda či další ženu vyváděla z míry rodina z nižšího podlaží pořádající pro děti setkání ke společnému hraní.

Všechny tyto případy dostala za posledních šest týdnů, kdy karanténní opatření v alpské konfederac­i platí, k vyřešení ženevská detektivní kancelář Seeclop. Její zakladatel Christian Sideris řekl, že takové nestandard­ní požadavky dostává dva až čtyři ročně, ale v době pandemie jejich počet výrazně narostl.

Všechny případy s výjimkou jednoho Sideris odmítl a zákazníky vyzval, aby našli jiné řešení problému. „Těchto případů máme plno, protože lidé jsou uzavřeni doma, kde jsou všichni pospolu,“řekl. Některé zájemce o své služby označil

Sideris za zoufalé a řekl, že jejich požadavky jen dokládají, jak lidé těsné a dlouhodobé sousedské soužití bez možnosti úniku zvládají.

Švýcaři jsou známí tím, že si na hlasité sousedy stěžují. V zemi navíc platí řada předpisů a vyhlášek proti hlučnému chování. Mimořádně přísně se na klid dohlíží právě v Ženevě, kde reformátor poloviny

16. století Jan Kalvín jako někdejší vládce města zakázal hrát na hudební nástroje. Dnes muzicírová­ní a také hlučné kutilské práce omezuje na určité hodiny zákon, který počítá s pokutou až 10 000 franků. Po

21. hodině je ve městě kvůli hlučnosti zakázáno napouštět si vanu.

Se stížnostmi na hluk má v době pandemie plné ruce práce i ženevská policie. Za duben přijala 1 233 oznámení, více než dvojnásobe­k stavu za běžné situace. Lidé se třeba na policii obraceli kvůli dětem, které doma jezdí na koloběžkác­h, nebo kvůli sousedům, kteří se večer rozhodli vylepšit si své bydlení. Jeden muž si stěžoval i na pěvecké vystoupení, jehož smyslem bylo obyvatele povzbudit. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia