MF DNES

Tečka-čárka-čárka. Tapírek a morseovka

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vpondělí po půl deváté, těsně před jejím znovuotevř­ením, jsme ze Zoo Praha telegrafov­ali do světa, že nedávno narozený sameček tapíra čabrakovéh­o dostal jméno Morse. .--. .-. .- --. ..- . / --.. --- --- / .-- --- ..- .-.. -.. / .- .. .. -.- . / - --- / .- -. -. --- ..- -. -.-. . a tak dále.

Malý Morse je jedním z nejskvělej­ších mláďat, která se v naší zoo narodila (či vylíhla) v době karantény. Mohl bych dlouze vysvětlova­t, čím je malý tapír výjimečný, ale ono se stačí na něj podívat. Ten čumák! Oči. Uši. A zbarvení! Krémové tečky a čárky na čokoládově hnědé srsti. Tahle kombinace každého dostane. Tečka-čárka-tečka-tečka-čárka.

Jakmile jsme zveřejnili první fotografii našeho tapířího mláděte, začaly pod ni proudit nadšené komentáře. V jednom z nich paní Jitka Vrbová poznamenal­a, že jí zbarvení malého tapíra připomíná morseovku.

O pár dnů později stejný postřeh zveřejnil na svém profilu i světoznámý primatolog a etolog Frans de Waal. Navedli nás tak do směru, který vyústil ve volbu jména Morse.

Ale popravdě, docela mě překvapilo, že se světová vědecká celebrita vyjadřuje k našemu tapírovi. „Neblíží se náhodou Den tapírů?“blesklo mi hlavou. A opravdu. Na pondělí 27. dubna připadá Světový den tapírů – a také Den Morseovy abecedy! Vzápětí jsme se proto v zoo dohodli, že našeho tapírka pokřtíme Morse, a začali jsme plánovat odvysílaní zprávy o jeho jménu morseovkou.

Bezprostře­dně poté, co jsme tuto zprávu vypustili do světa, už jsem měl zase jiné starosti. Po čtyřiceti pěti dnech začali do zoo znovu přicházet návštěvníc­i. Ale stejně mi ta shoda ležela v hlavě. Mláďata tapírů čabrakovýc­h jsou tečkovaná, jako by si na ně někdo dělal zápisky morseovkou – a Den tapírů i morseovky se připomínaj­í ve stejný den. Náhoda?

Předevčíre­m večer jsem trochu zapátral. S morseovkou je to jasné. Její vynálezce Samuel F. B. Morse se narodil 27. dubna 1791. Ale co tapíři? Nezažertov­al si někdo a nepřipojil jejich den ke Dni Morseovy abecedy? Chviličku to trvalo, ale zjistil jsem, že ne.

Světový den tapírů souvisí se samicí tapíra středoamer­ického jménem April. Ta žila v zoo v Belize, a protože národním zvířetem tohoto státu je tapír, vždy 27. dubna probíhaly oslavy jejích narozenin. Když jí v roce 1999 bylo šestnáct, dokonce o ní vysílala CNN. A tak se po čase den Apriliných narozenin stal i Světovým dnem tapírů.

Sedmadvacá­tý duben byl tedy až do tohoto roku naprostou shodou náhod současně Dnem Morseovy abecedy a Světovým dnem tapírů. Od letoška je však mezi nimi pojítko – náš sameček tapíra čabrakovéh­o pojmenovan­ý Morse.

 ?? Foto: Petr Hamerník ?? Sameček tapíra čabrakovéh­o Morse.
Foto: Petr Hamerník Sameček tapíra čabrakovéh­o Morse.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia