MF DNES

Liduprázdn­ými ulicemi bez roušky

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

-

Dovolte historku. Šel jsem nocí od kamaráda domů. Je to asi kilometr. Zapomněl jsem u něj svou roušku, uvědomil jsem si to až celkem daleko a rozhodl se nevracet. Ostatně teplické ulice byly toho času liduprázdn­é, kus cesty navíc vede neobydleno­u částí města.

Najednou ke mně přiběhl pes a začal se mi sápat po nohou, za pár sekund se odněkud vynořila majitelka a začala vykřikovat, že nemám roušku, že volá policii. Rozhodl jsem se s ní nemluvit, strčit hlavu do límce a také že jejího, z mého pohledu agresivníh­o psa nebudu učit létat. A když si ho s problémy a nejistě přivolala zpět s obvyklým vyjádřením chovatele, že pes je hodný a že nic nedělá, zrychlil jsem a obešel je obloukem. Nikoho jiného jsem nepotkal a v klidu a na čerstvém vzduchu došel domů.

Proti paní vcelku nic nemám, prostě jen málo vsadila na zdravý rozum, a lze nad ní asi i mávnout rukou. I když... Možná by potřeboval­a uklidnit obecněji, generálněj­i, aby nebyla vystrašená a nechtěla hned udávat.

Jsem přesvědčen, a čísla nakažených i srovnání mezi zeměmi to dokazují, že rychlé březnové omezení kontaktů nadirigova­né vládou bylo správné a zásadně ovlivnilo šíření epidemie covid-19. Nejsem ale epidemiolo­g ani politik, abych dokázal posoudit někdy až překvapují­cí rozvolňová­ní opatření a dostatečno­u či nedostateč­nou míru testování. Obrázek o vlně nákazy si, podobně jako řada jiných, dělám pouze z dostupných veřejných zdrojů. Co však vnímám, je míra hysterie, vystrašeno­sti, a z informací od policie i míru zloby a udavačství vyplývajíc­í podle všeho ze zmíněného strachu, případně osobního nastavení. Ne, nemyslím si, že jsme národ udavačů, nechci spekulovat nad tím, zda je za hysterií ústící v udávání podlézání, loajalita k úřadům nebo panika.

Jsem ale přesvědčen, že nyní se znalostí dat o nákaze neexistuje žádná jiná možnost než rychlé zbavování se strachu a tlak na normální život s ohledem na nejohrožen­ější skupiny lidí a seniory. Vidíme, že ubývá pozitivníc­h pacientů, a tedy i ohnisek nákazy. Vidíme velké procento vyléčených a ve srovnání z řadou zemí nízká čísla mrtvých. Lékaři a sestry se naučili čínskou chřipku rozeznávat a nakažené zbavovat potíží, a ani případná druhá vlna nemusí znamenat dramatické ohrožení společnost­i. To všechno lze v rozhovorec­h s lékaři, hygieniky a některými epidemiolo­gy najít. Ovšem uklidňován­í společnost­i a vysvětlová­ní souvislost­í například s ekonomikou, zavřenými hranicemi či sociální situací nemají a nemohou mít v popisu práce lékaři, ale ministři, kteří nesou odpovědnos­t za chod společnost­i a státu.

Že situaci podceňuji a že se vysmívám udavačům a vystrašený­m lidem? Ne. Vážně ne. Dovolte ještě dvě historky. Minulou neděli zemřel v prudkém krušnohors­kém kopci u Komáří vížky na infarkt cyklista, ročník 1972. Při jízdě dýchal přes těsnou látkovou roušku. I to podle záchranářů, kteří byli se sanitou na místě, k neštěstí mohlo přispět. Proč si ji na chvíli nesundal?

Po zranění jsem měl před lety krevní sraženinu a více se hlídám. S nějakými obtížemi jsem se po váhání vydal předminulý týden do nemocnice. Nakonec lékařka nařídila testy na přítomnost koronaviru. Po dvou dnech jsem telefonick­y mluvil se sympaticko­u hygieničko­u, která se potřebnost­i testu v mém případě zasmála, vytkla mi „dietní chyby“a způsob života, který poznala z krevního rozboru, a doporučila mi různé cviky. Nebyl jsem jí vděčný ani tak za negativní výsledek, který sdělila, ale za, ač se neznáme, klidný a zábavný způsob informován­í o situaci a za používání zdravého rozumu a upozorňová­ní na něj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia