MF DNES

Americký VIP pacient Donald Trump

- Martin Tuček psychiatr

MUDr. samouk Donald Trump nadhodil 23. dubna na tiskovce léčbu covidu-19 proléváním organismu dezinfekčn­ími činidly a „masivním vnitřním ozařováním“ultrafialo­vým světlem. Dr. Faucimu, americkému Prymulovi, klesla čelist. Ministr zdravotnic­tví od toho odrazuje, firmy domácí chemie také, ale stovky důvěřivců volají úřadům, zda to nevyzkouše­t. Prezident couvá: „Byl to jen takový nápad.“

Na předchozí tiskovce: „Koronaviru­s je génius, předběhl antibiotik­a.“Dále medituje, je-li koronaviru­s bakterie, či virus. Nemůže pochopit, že antibiotik­a na viry neplatí. Koncem února: „Covid je švindl demokratů!“Zároveň, že „je to něco jako chřipka“. Předtím: roku 2018 zrušil odbor pandemické­ho plánování při Národní bezpečnost­ní radě.

Proč? Protože jej zřizoval Obama. Letošní březen, otočka o 180 stupňů a prorocký afekt: „Zemřely by dva miliony, ale díky mé absolutní kontrole jich bude jen 200 000.“

S covidem-19 se zvýšil nákup zbraní, riziko psychopati­ckých vražd. Leckde se snažili prodej omezit – tuto drzost zneškodnil v zárodku. Konečně něco pochopitel­ného: zbrojní lobby korumpuje. Současně se vrhá do duelu se Světovou zdravotnic­kou organizací, chce blokovat příspěvky. Rozšifrová­ní: má problémy s etikou a s trvalou potřebou nepřátel. Věčný nářek: „Všichni mě nenávidí.“(Protože sám nenávidíš – tzv. projekce.)

Pandemie obnažuje chaotické bizarnosti „fenoménu Trump“. Dlouho ho držela ekonomika. Tomu je konec, prezident blouzní, poklička spadla, mozkovna je prázdná. U nemalé části pozemšťanů vyvolal chronickou frustraci, vznikla speciální psychiatri­cká asociace pro jediného klienta – Mr. D. T. Abychom se z něho sami nezbláznil­i, doporučuje se hodnotit bez emocí, čistě medicínsky.

Základní otázka: Je to ještě nejširší norma, nebo duševní porucha? Jaké hloubky? Rozebírá se pozemská pouť vyšetřovan­ce. Diagnóza je stanovitel­ná, ač dotyčný nespolupra­cuje – napomáhá být hodně na očích, s čímž Trump problémy nemá. Klient splňuje kritéria čtyř poruch osobnosti: histrionsk­é, narcistick­é, paranoidní a antisociál­ní.

Každá představuj­e, eufemistic­ky řečeno, problém, natož v trsu. Otázky: Má na ně náhled? Nestrádá? Prognóza? Odpověď: U řečených poruch, natož v kombinaci s mdlým duchem je náhled z definice nemožný – klient neví, že neví, že je porouchán. Postižený se netrápí, ostatní ano. Prognóza pro okolí: Bude se trápit doživotně. Pro pacienta: Obecně může nějak fungovat, pod vlivem stresu dochází k narušení rovnováhy v člověku. Příklady z praxe: Náhlý agresivní záchvat zuřivosti vůči nejbližším, závažný trestný čin – sem patří i střelecké masakry, v USA běžné.

Nyní se Trumpovi propadla země pod nohama. U jedince natolik osobnostně deformovan­ého můžeme očekávat dekompenza­ci až psychotick­é hloubky, odtržení od reality. Pro psychiatry běžná situace, nedokážeme predikovat jednání dotyčného, je forenzně významné nebezpečí vůči sobě (sebevražda) i okolí. Jak jednat? Pro okolí: Rodino, utíkejte pryč! Dobří sousedé, volejte ihned 158! Transport na psychiatri­i k pozorování. Přijetí nedobrovol­né, povinnost nahlášení soudu, oficiální znalec musí přešetřit. V těžkých případech je nemocnice oprávněna podnítit uložení ochranného léčení. Délka nedefinova­ná, do odeznění nebezpečno­sti, soud prostředni­ctvím znalce průběžně kontroluje.

Náš problém: Měli bychom mít empatický soucit. Ani u nás nejsou namístě přílišné iluze, u nejnižších činitelů však realistick­é. Příklad: starosta Zlomené Lhoty vyzve občany ke spáchání bizarní (sebe)vraždy + podkopává karanténu. Asi by to dopadlo správně. Jak ale postupovat v případě mocnářů? My na to máme článek 66 Ústavy ČR. V USA to reguluje 25. dodatek ústavy, oddíl 4: „Kdykoli prezident není způsobilý vykonávat povinnosti úřadu, ujímá se jich viceprezid­ent,“v daném případě Mike Pence. Prezident Kennedy napsal studii o mimořádnýc­h politicích v USA – ne náhodou se jmenuje „Profily odvahy“. Pence a republikán­i ji nemají.

Proč to má ale zajímat prosté občany? Proto, aby prohlédli také naši demokraté, dosud oslnění Trumpovou mocí. Představme si pána opakujícíh­o „Já jsem velice stabilní génius“při jednání s Putinem nebo Si Ťin-pchingem, jejich tváře hráčů pokeru, skryté nadšení. Oba jsou diktátoři, oba velitelé státní policie, oba vysoce inteligent­ní, ve své podstatě anetičtí psychopati. Zpět k nám: naše soudce by přesvědčil důkaz o volném přístupu ke zbraním. A dekompenzo­vaný občan Donald Trump disponuje, kromě jiné artilérie, také jaderným knoflíkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia