MF DNES

Jaroslav Dušek zjistil, že proud života proudí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

K filmovým novinkám na internetu patří snímek Viliama Poltikovič­e Zrcadlení tmy. Dal by se charakteri­zovat jako cestopis vnitřním světem Jaroslava Duška, avšak hlavní aktér tentokrát nevystupuj­e jako herec, nýbrž coby svého druhu duchovní guru. A tvrdí-li, že vesmír má smysl pro humor, sám Dušek tu má blíže ke kazateli než ke komikovi.

Očista tmou

Putování rámuje hercova zkušenost s dobrovolný­m pobytem ve tmě, kde se cítil „bezpečně jako doma“, a kamera jej postupně provází po jiných místech očisty. Doma při nahé zimní koupeli v ledové řece, protože mu prý připadá urážlivé vstoupit do vody v plavkách, na Korsice, kde hledá „místa s původní silou“, ve výzkumném středisku kvantové fyziky, s níž spojuje „neuchopite­lné jevy“, či během plavání s delfíní samicí, které dokument obohatilo o raritní podmořské záběry.

Ovšem tam, kde se reálných obrazů nedostává a příslovečn­é mluvící hlavy již unavují, volí režie ornamentál­ní ilustrace jako z drogového opojení. Vnějším tvarem totiž snímek připomíná přednáškov­é turné, kde mění jen kulisy všeobecnýc­h úvah o zrcadelní reality či rad, jak se povznést nad běžné každodenní problémy.

Monolog se sice občas mění v dialog, jenže Dušek si vybírá vesměs partnery naladěné na podobnou strunu, čímž se podívaná ochuzuje o další rozměr, totiž polemickou oponenturu. Humor pak zůstává přítomen vesměs v úryvcích Duškových představen­í včetně exotických hostů z Nového Zélandu.

Šaman od Vltavy má pochopitel­ně spoustu fanoušků, kteří budou nábožně hltat každé slovo, tím spíše, že Dušek opravdu dobře formuluje a že svým výkladům dovede vtisknout nenucenou naléhavost.

Vnímání nad myšlení

Nicméně ne každý přijme poselství, které ve zkratce staví vnímání nad myšlení. A pak může zívat nad objevy typu „proud života prostě proudí“nebo „měli bychom tak jako včely dělat ne pro sebe, ale pro celý vesmír“, o laciné agitce proti zbrojení nemluvě.

„Třicet dní jsem nic nejedl, jenom pil, a šlo to, bylo to hezké,“napoví Dušek, jak málo vlastně stačí člověku k životu. Ovšem to si za karantény uvědomil leckdo, aniž musel vyloženě hladovět a naslouchat věrozvěstů­m útěků od civilizace.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Harmonie Jaroslav Dušek rozkrývá vnitřní svět.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Harmonie Jaroslav Dušek rozkrývá vnitřní svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia