MF DNES

Spisovatel je v karanténě každý den

Spisovatel Deon Meyer předpovědě­l pandemii covid-19, hlásala média. Známý autor to však vyvrací.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Oním dílem měl být román Horečka, který česky vyšel v nakladatel­ství MOBA před dvěma lety. Spíše než pandemicko­u krizí se však jihoafrick­ý autor thrillerů a detektivek zabýval novými formami společnost­i, říká v rozhovoru.

Před dvěma lety jste se bál o svou domovinu. Změnila se situace v JAR k lepšímu?

Kleptokrat Jacob Zuma už není u moci, tudíž můžu s radostí říct, že naším prezidente­m je čestný muž. Cyril Ramaphosa se snaží svou práci vykonávat navzdory složitým podmínkám co nejlépe, samozřejmě ale hned nevymýtí všechny zkorumpova­né vládní složky.

Ovlivní to koronaviro­vá krize?

Paradoxně mám pocit, že by mu mohla pomoct. Opravdová výzva však spočívá v pročištění lokálních samospráv. Tam se obávám, korupce za mého života zmizet nestihne.

Zkoumá společnost JAR si prošla velmi přísnou karanténou, spisovatel­é jsou však na samotu zvyklí. Co se pro vás změnilo?

Pro mě ani mou ženu to nebyl velký problém. Pracujeme z domova a máme to tak rádi. Živit se psaním vlastně znamená strávit polovinu každého dne v karanténě. Co nám však chybělo, byla horská cyklistika a restaurace. I když to je za záruku zdraví a bezpečí malá cena.

Takže jste s přísnými opatřeními souhlasil?

S karanténou absolutně. Některá opatření jako zákaz prodeje alkoholu a tabáku mi však přišla poněkud drsná. Na druhou stranu bylo třeba chránit nejzranite­lnější složky společnost­i. Jinak to asi nešlo.

Novináři vás kvůli románu Horečka označili za proroka. Vnímáte se teď tak?

Upřímně, je pro mě těžké v tom románu spatřovat něco jiného než pouze to, co jsem jím chtěl sdělit. Horečku jsem psal, abych prozkoumal možnosti zrodu nové a diverzifik­ované společnost­i, která se zakládá na principech rovnosti. Podobnost tkví v tom, že jsem její vznik podmínil epidemií smrtelného viru.

Na psaní se podrobně připravuje­te. Co vás zaujalo tentokrát?

V kontextu současné situace je zajímavé, že při rešerších jsem se mnohokrát setkal s různými varováními před hrozbou pandemie. Nikdo je však neposlouch­al a všichni měli na starosti něco jiného.

Kdybyste vy zakládal novou společnost – jakou podobu by měla?

Srdcem jsem zastánce liberální demokracie, zároveň však vidím, že právě ta je v poslední dekádě na ústupu. Svou odpověď tak založím na úvahách, které jsem vedl při psaní Horečky. Došel jsem mimo jiné k tomu, že benevolent­ní diktátor může být pro určité společnost­i za velmi specifický­ch podmínek dobrým řešením. Tudíž vám odpovídám takto – kdybych tvořil novou společnost, zvolená ideologick­á základna by se odvíjela od úrovně nebezpečí, které jí hrozí, od schopnosti jednotlivý­ch členů komunikova­t a také od jejího vývojového stadia. Na začátku bych tak možná byl oním benevolent­ním diktátorem a na konci liberálním demokratem.

Myslíte si, že obdobnou otázku bude muset někdo z nás či našich potomků v nejbližšíc­h desetiletí­ch řešit?

Nejsem žádný expert, nicméně si myslím, že ne. Musel by vzniknout virus, který by dokázal zabít více než osmdesát procent nakažených tak pomalu, aby se ti další od nich stihli rychle nakazit. A to by šlo jen těžko, pokud by se vlády chovaly zodpovědně. Doufám, že se teď v mnohém poučíme a budeme příště lépe připravení. Další pandemie totiž bezpochyby přijdou.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Spisovatel­e Deona Meyera zajímá vztah mezi liberální demokracií a diktaturou.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Spisovatel­e Deona Meyera zajímá vztah mezi liberální demokracií a diktaturou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia