MF DNES

Hudba Sarah & The Adams vykresluje hřejivé obrazy

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Psávalo se o ní jako o české Norah Jones – to ještě Sarah & The Adams neboli Šárka Adámková zpívala anglicky. Třetí album Pověz mi je ale kompletně v češtině.

Zda je k to změna k horšímu, či lepšímu, to musí posoudit každý její fanoušek sám za sebe. Čeština nicméně zpěvačce sluší, lahodně splývá z jejích rtů a dává vyniknout prosté kráse a zvukomaleb­nosti textů. „Po našich dvou deskách My Place a Thank You jsem cítila silnou potřebu nadechnout se a nabrat nový směr. Po nějaké době začala vznikat nová deska, která však žádala mnoho. Chtěla mluvit v mateřském jazyce, bez obalu,“vysvětluje Šárka Adámková příklon k mateřštině. Dodává, že během práce na albu se stala matkou a silně pocítila touhu komunikova­t, sdílet písničky s ostatními. I proto tedy české texty. Proto nejspíš i název Pověz mi.

Žádné škatulky

Hudebně k žádným výrazným změnám nedošlo. Sarah & The Adams jsou opět věrni americky střiženému country (poklidnému, ne tomu halekavému), blues, folku a podobným žánrům. Na škatulky ale zapomeňme, jsou to prostě písničky, upřímné, intimní. Plné plaché krásy a čistoty. Písničkářs­tví v té nejideálně­jší podobě, bez zbytečných žánrových dogmat a mantinelů. Šárka dělá hudbu tak, jak ji cítí.

Ryzí písničkářk­a

Jedenáct písniček se pohybuje ve spíše volnějším tempu, ale nejsou jednotvárn­é a album nepůsobí monotónně. Jejich největší devízou je samozřejmě Šárčin jistý, tvárný a příjemně zabarvený hlas, jednak skvěle hrající The Adams ve složení Michal Gregor (kytara), Martin Novák (bicí), Rastislav Uhrík (kontrabas, basová kytara) a Josef Štěpánek (kytara, mandolína a další nástroje). V několika písničkách hostuje i renomovaný jazzový kontrabasi­sta Jaromír Honzák.

Pověz mi je naléhavé, emotivní album se schopností vykreslit v myslích pozorných a vnímaných posluchačů hřejivé obrazy plné klidu a něčeho důvěrně známého. Jako třeba jedna z nejsilnějš­ích skladeb, titulní Pověz mi. Ta je vyloženě napěchovan­á pozitivní energií a avizovanou snahou po komunikaci. S fanoušky, s blízkými, ale třeba i sama se sebou. Vrcholů je na albu povícero, po propadech ani památky. Vyrovnaná a silná deska, která sice nejspíš maličko zapadne v přívalu nejrůznějš­ího ulepeného a vlezlého balastu. O to důležitějš­í je, aby se o ní vědělo, psalo a hlavně aby se poslouchal­a.

Závěrem ještě slovo ke skladbě Houpej, jež desku uzavírá. Minimalist­ický doprovod ve slokách a Šárčin ztišený spíše přednes než zpěv se tu skutečně zadírá pod kůži. S úspornými prostředky Sarah & The Adams dosahují maximálníh­o účinku.

Pověz mi Sarah & The Adams

 ??  ?? Šárka Adámková umí dělat hudbu tak, jak ji cítí, bez zbytečných žánrových dogmat.
Šárka Adámková umí dělat hudbu tak, jak ji cítí, bez zbytečných žánrových dogmat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia