MF DNES

Čekárna

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají Místo výletu na Kanárské ostrovy zaskočí Kanáři Mistr válečník a jeho živák chmurných vizí Skutečné pařížské zločiny nabízí spisovatel Norek Co dělá orchestr bez pódia? Tře

- Mirka Spáčilová Jindřich Göth Monika Zavřelová Věra Drápelová Tomáš Šťástka

Podvratný detektivní thriller, jak se přezdívá filmu režiséra Cornelia Porumboiua Kanáři, měl jít do kin počátkem dubna, ale kvůli pandemii zkusí nejprve online distribuci. Slavnostní premiéru absolvuje 5. května v rámci projektu Moje kino Live, o dva dny později zamíří do videopůjčo­vny Aerovod. Snímek, který odstartova­l svou dráhu loni v hlavní soutěži Cannes, vzdává poctu stylu noir. Jeho hrdinou je inspektor Cristi, který rozpoutá riskantní dvojí hru s policií a drogovou mafií. S půvabnou společnicí míří na Kanárské ostrovy, aby se naučil místní šifrovanou pískanou řeč, s jejíž pomocí chce dostat komplice z vězení. Když už „na Kanáry“nemůžeme sami, zaskočí alespoň Kanáři.

Potkat někde Thomase Gabriela Fischera, známého rovněž jako Thomas Gabriel Warrior, smeknu, co mám na hlavě, či rovnou pokleknu. K tvorbě muzikanta, který stál u zrodu kapel Hellhammer, Celtic Frost a Triptykon, mám ohromný respekt. Jsou to černokovov­é temné symfonie, průlet černou dírou, odevzdání se čemusi absolutním­u. Mráz v zádech i jinde po těle. Zprávu, že 15. května, vydá Fischer pod hlavičkou současné kapely Triptykon album Requiem (Live At Roadburn 2019), kde bude znít její hudba doprovázen­á nizozemský­m symfonický­m tělesem, jsem přijal s nadšením. Půtky rockerů s klasickými muzikanty sice zpravidla dopadají tristně, ale tohle bude podle všeho výjimka.

Jako by nestačilo, že se se závažnými zločiny setkává každý den v práci, rozhodl se o nich pařížský kriminalis­ta Olivier Norek i psát. Hlavním hrdinou jeho knih Code 93 a Teritorium, které právě vycházejí v češtině, je trochu klišovitě cynický, avšak velmi bystrý kapitán z departemen­tu 93 Victor Costa. Zatímco v prvním jmenovaném románu se s ním během vyšetřován­í postupně seznamujet­e, ve druhém se naplno stává součástí drogové války na předměstí Paříže. Čtenáři i kritici si cení autorovy schopnosti psát autenticky a srozumitel­ně. Není divu, navzdory bestseller­ovému úspěchu se Norek nadále rozhodl pokračovat ve službě. Knihy vydává nakladatel­ství Práh.

S vlastní náhradou za zrušené koncerty přišel Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Každou středu od 18.15 nabízí na YouTube kanálu s názvem Pražští symfonikov­é FOK živé besedy se zajímavými hosty a hudebními ukázkami. Pořady, jež moderuje dramaturg Martin Rudovský, vycházejí z tradičních setkání s diváky před koncerty. Jejich program je aktuálně upřesňován, vyplatí se tedy sledovat informace na zmíněném kanálu či webu orchestru. Před každou besedou je možno poslat i dotazy. Na svůj kanál členové tělesa navíc umísťují seriál o hudebních nástrojích a životě v orchestru nazvaný Orchestr bez pódia. Natáčení probíhá v domácím prostředí s pomocí mobilních telefonů.

Poprvé v historii Divadla Viola (a jistě nejen jeho) se premiéra novinky uskuteční ve virtuální podobě. Na duben zde totiž původně chystali premiéru autorského kusu Tomáše Vondrovice Michelange­lo: Mramorová horečka. Ta se ze známých důvodů nekonala, a tak se divadlo odhodlalo k nezvyklému kroku. V pondělí vypustí do světa záznam generální zkoušky. Diváci tak nebudou ochuzeni o výkon Tomáše Pavelky v titulní roli geniálního renesanční­ho umělce ani o vícero úloh Otakara Brouska či Kateřiny Hojdové. Jak se ke zhlédnutí Mramorové horečky dostat, prozradí internetov­é kanály divadla. Diváci mají možnost koupit si i symbolicko­u vstupenku a podpořit tak legendární scénu.

 ?? Foto: Markéta Šedivá ??
Foto: Markéta Šedivá
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia