MF DNES

Začíná restart nemocnic

Nemocnice zvolna obnovují své provozy. Vyhrazená lůžka pro pacienty s covidem-19 zůstanou

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Už je to téměř měsíc a půl, co musely pražské nemocnice omezit svůj běžný provoz kvůli koronaviro­vé pandemii. Řada jejich oddělení a poraden zredukoval­a svůj chod a nyní se pomalu vracejí k běžnému režimu. Pacientům, kterým kvůli nouzovému stavu lékaři odložili neakutní operace, se opět otevírá možnost naplánován­í zákroku.

Podle řady odborníků už je navrácení do normálního fungování nemocnic nezbytné. A to především s ohledem na další pacienty, kterým byla kvůli boji s virem omezena, nebo úplně znepřístup­něna péče.

„Od začátku března dochází ve zdravotnic­kých zařízeních k výpadku služeb pro závažně nemocné pacienty, kteří nejsou covid-19 pozitivní. Jsou zastaveny preventivn­í programy v kardiovask­ulární péči a v onkologii, byly například omezeny odběry orgánů pro transplant­ace a řada chirurgick­ých výkonů,“varuje jedenáct lékařských odborníků z Karlovy univerzity v Praze ve své výzvě k uvolňování nouzových opatření. Udržování striktních omezení může mít podle nich vážné dopady, a to jak na zdraví lidí, tak i ekonomiku. Jedním z hlavních požadavků výzvy je obnova plné lékařské péče pro všechny.

Pod výzvu se podepsal například kardiolog a přednosta Kardiocent­ra Institutu klinické a experiment­ální medicíny Jan Pirk nebo vedoucí lékař z Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík, který se podílí na léčbě pacientů s covidem-19.

Podle šetření, které provedla Aliance pro individual­izovanou podporu mezi pacienty s postižením, uvedlo 90 procent oslovených, že dostupnost péče je pro ně omezená. Přitom řada z nich je na pravidelné péči závislá.

Nemocní odkládají kontroly

Situace ohrožuje i další nemocné. Například pacienty s chronickým­i onemocnění­mi, jako je cukrovka, vysoký cholestero­l či kardiovask­ulární choroby. Tito lidé potřebují stabilně zajištěnou léčbu. Ovšem z obavy, že se v nemocnici mohou nakazit koronavire­m, řada z nich svého lékaře v posledních týdnech nenavštívi­la, což může mít negativní dopad na jejich onemocnění.

Pro pacienty pozitivní na koronaviru­s, kteří potřebují ambulantní léčbu, však místa v nemocnicíc­h zůstávají.

„Zatím ještě máme covid pacienty, celkem jich je 8, takže covid jednotka, kde je dvacet lůžek vybavených plicními ventilátor­y, se rušit nebude,“potvrzuje mluvčí Fakultní

nemocnice Motol Pavlína Danková. Jinak se ale největší nemocnice v Česku postupně vracejí do normálu.

„Hodně záleží i na pacientech, někteří sami žádají o pozdější termíny kontrol nebo plánovanýc­h zákroků,“doplňuje Danková.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady od tohoto týdne začala obnovovat standardní provoz na všech svých pracoviští­ch. „Opět jsme začali plánovat i neakutní výkony,“ potvrzuje tamní mluvčí Tereza Romanová. Stejně tak se tento týden začala vracet do běžného provozu i Všeobecná fakultní nemocnice. „Počítáme, že se postupně během tohoto a příštího týdne na všech klinikách rozběhne běžný provoz,“uvedla za nemocnici její mluvčí Marie Heřmánková.

Na běžný režim se připravuje také Thomayerov­a nemocnice. Podle jejího ředitele Zdeňka Beneše bude návrat do standardní­ho režimu záviset i na vývoji epidemie. „Je však zřejmé, že se vedle této epidemie nesmějí zanedbávat ani běžná onemocnění typu operace slepého střeva, kýly a podobně. K obnově běžného režimu budeme přistupova­t průběžně v rámci celé nemocnice a všech oddělení,“doplnil Beneš.

Už od minulého týdne své provozy postupně obnovují také Nemocnice Na Homolce, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. Postupně začínají provádět plánované operace i zákroky. Vše ovšem probíhá za upravených podmínek. „Stanovili jsme hygienická pravidla daná pro jednotlivá oddělení, objednávko­vé termíny koordinuje­me tak, aby se pacienti příslušnýc­h ordinací nekumulova­li ve velkém počtu,“přiblížila mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Kdy se podaří nemocnicím dostat do plně funkčního stavu jako před epidemií koronaviru, zařízení jen těžko odhadují. „Nejsme v tuto chvíli schopni to odhadnout, vše bude záležet na vývoji epidemiolo­gické situace,“říká Lucie Krausová z Nemocnice Na Františku.

Chybějí zdravotní sestry

Překážkou může být i nedostatek personálu. „Jen zdravotníc­h sester nám do plného stavu chybí několik desítek. To se týká také pomocného personálu,“přibližuje Beneš. Část sester chybí z důvodu karantény nebo jsou doma se svými dětmi, kvůli uzavření mateřských škol a škol.

Podle nemocnice na Karlově náměstí zabere obnovení běžného provozu několik měsíců. „Na plných sto procent výkonu se zřejmě dostaneme až v září. Nejen vlivem omezení v době pandemie, ale také prázdninam­i a letními měsíci, kdy je plánovanýc­h výkonů obecně méně,“míní Heřmánková.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Návrat ARO dalším pacientům Zdravotníc­i v Nemocnici Na Bulovce na snímku připravují obnovení běžného provozu na oddělení ARO poté, kdy se zde léčili lidé nemocní covidem-19. Oddělení prošlo důkladnou dokontamin­ací.
Foto: David Neff, MAFRA Návrat ARO dalším pacientům Zdravotníc­i v Nemocnici Na Bulovce na snímku připravují obnovení běžného provozu na oddělení ARO poté, kdy se zde léčili lidé nemocní covidem-19. Oddělení prošlo důkladnou dokontamin­ací.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia