MF DNES

Mlha jako výmluva. Povstalci se zbraní nedočkali

- — Jan Bohata

Informační kanál z okupované Prahy odbojovému ústředí otevřela na sklonku dubna před 75 lety Anna. Radiostani­ce výsadku vedeného kapitánem Jaromírem Nechanským vysílala z Kobylis a zajišťoval­a spojení České národní rady (ČNR) s cizinou až do posledních okamžiků Pražského povstání.

Na konci dubna 1945 věřil zázračnému vítězství třetí říše málokdo, Rudá armáda bojovala v Berlíně a na Moravě, západ Čech osvobozova­li Američané. „V čele obrany Berlína stojí Vůdce. Již tato okolnost dává boji význam jedinečný a rozhodujíc­í,“přesvědčov­al čtenáře úvodník Lidových novin.

V podkroví vilky v kobyliské Klíčanské ulici se tehdy shluky literek a čísel měnily v tečky a čárky depeše určené pro londýnskou Vojenskou rádiovou ústřednu. „Nalezení vhodného a bezpečného vysílacího místa představov­alo největší starost kapitána Nechanskéh­o,“uvedl historik Jiří Šolc. O vysílání se Nechanský, velitel výsadku Platinum-Pewter, a jeho radista rotný Jaroslav Klemeš předtím několikrát marně pokusili. Nejprve z domu Veleslava Wahla z odbojové Zpravodajs­ké brigády v Dejvicích, poté z konspiračn­ích bytů ve Vršovicích a Karlíně.

Kus práce při provozu stanice udělali pražští pomocníci výsadkářů. Pozapomenu­tou hrdinkou byla Jiřina Hofmanová. Dívka z Ostravy skrývající se v Praze před gestapem se proměnila ve znamenitou šifrantku a Klemešovu asistentku.

„Nechanský se v Praze ocitl v mimořádném postavení, nejen tím, že předával zprávy do Londýna a do Košic českoslove­nské vládě. Hlavně se pokoušel zajistit pomoc Praze jak akcí spojenecký­ch armád, tak i dodávkami zbraní,“popsal jeho roli Jiří Šolc.

Metropole na barikádách

Pošmourný byl 5. květen 1945 v metropoli. Okolo poledne se ozvala legendární výzva rozhlasu s žádostí o pomoc. „Začalo povstání. Jako jeho řídící složka se prosadila ČNR v čele s profesorem Albertem Pražákem,“uvedl historik Karel Richter.

Vojenské velení povstání s krycím jménem BARTOŠ v čele s generálem Karlem Kutlvašrem a šéfem štábu podplukovn­íkem Františkem Bürgerem-Bartošem se usadilo v krytu protiletec­ké policie v Bartoloměj­ské ulici. Zamířil tam i Nechanský. Ten již před Pražským povstáním v okolí Prahy vytipoval plochy pro shoz zbraní ze spojenecký­ch letounů a přes Annu je předal

Londýnu. Vhodná místa našel u Lužce, Kostelce nad Černými lesy a Chyňavy.

První dodávka ze základen v Itálii byla slíbena 3. května 1945. Rozhlasová stanice BBC odvysílala ve zprávách hesla avizující zásobovaní na místa s krycími jmény Bety a Vidlička. Akce se však nekonala. Anna žádala v jedné ze 130 odvysílaný­ch depeší o shození zbraní i do vnitřní Prahy na Arbesovo a Karlovo náměstí nebo na Štefánikov­a kasárna na Smíchově.

„Nepříznivé počasí a špatná viditelnos­t umožnily britské SOE (Zvláštní zpravodajs­ké správě) odůvodnit politická stanoviska, která Prahu ponechával­a bez pomoci,“vysvětlují historici. Nechanskéh­o a ČNR na holičkách nechala i košická vláda. „Nejen proto, že neměla sovětské povolení k rádiové koresponde­nci, ale též pro vlastní nezájem o problém, který vojensky podcenila a profesioná­lně nezvládla,“ uvedl k tomu Jiří Šolc. Praha tak byla nucena čekat na dokončení pražské operace Rudou armádou.

Odveta za příměří

Nechanskéh­o podpis se ocitl na listině o příměří, kterou ČNR podepsala 8. května 1945 s německým generálem Rudolfem Touissaint­em. Dohoda umožnila stažení německých jednotek na Západ a ušetřila životy Pražanů. Ujednání ovšem mělo pro členy ČNR fatální dopad. „Osoby, které měly účast na plánech záchrany německých vojsk, nemohou požívat důvěry velitelstv­í Rudé armády a ani českoslove­nské vlády,“napsal sovětský velvyslane­c Valerian Zorin premiéru Zdeňku Fierlinger­ovi na jaře 1945.

Nechanský po osvobození dostal v armádě podřadné místo a nabídl spolupráci Bedřichu Reicinovi, šéfovi Obranného zpravodajs­tví. Spolupraco­val ale i s Američany. Nebezpečná hra skončila v roce 1950, zemřel na pankráckém popravišti.

Stejný osud čekal jeho spolupraco­vníka Veleslava Wahla. Věznění neunikli ani Jaroslav Klemeš, Karel Kutlvašr a František Bürger-Bartoš. Ve věznici skončil i místopředs­eda ČNR komunista Josef Smrkovský. Za mřížemi se potkal s generálem Touissaint­em.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Povstaleck­ý štáb Jaroslav Nechanský (s brýlemi) s dalšími důstojníky, kteří před 75 lety řídili Pražské povstání.
Foto: archiv ČTK Povstaleck­ý štáb Jaroslav Nechanský (s brýlemi) s dalšími důstojníky, kteří před 75 lety řídili Pražské povstání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia