MF DNES

Pojďme hrát!

Rozhovor s předsedou Ligové fotbalové asociace

- David Čermák Miloslav Novák

éfuje fotbalové lize a tvrdí: Potřebujem­e ji dohrát stůj co stůj, v původním formátu s nadstavbou. Ligové grémium svolané na 12. května rozhodne o tom, jestli se tato varianta naplní. A také o tom, jestli Dušan Svoboda bude znovu předsedou Ligové fotbalové asociace.

Buď si zástupci klubů odhlasují, že se sezona kvůli koronaviro­vé pandemii protáhne až do poloviny července, nebo se soutěž vůbec nedohraje. To je možnost, se kterou se předseda Ligové fotbalové asociace těžko smiřuje.

„I to je varianta,“uvědomuje si Svoboda. „Ale doufám, že málo pravděpodo­bná.“

Proč trváte na tom, že se sezona musí dohrát?

Odpovím otázkou: Proč vlastně fotbal děláme? Přece proto, aby se hrálo. Je to naše práce, náš byznys. Máme odpovědnos­t vůči hráčům – když nebudou hrát, klesá jejich výkonnost i konkurence­schopnost na trhu. A máme i odpovědnos­t vůči partnerům a fanouškům.

Ti ale stejně zápasy na vlastní oči neuvidí. Nehraje se snad fotbal pro ně?

To je férový argument, ale nemám řešení. Koronaviru­s tu je, musíme se s ním naučit žít. Je pravděpodo­bné, že bez diváků začne i příští sezona. Takže neřešíme, jestli s fanoušky, nebo bez nich. Rozhodujem­e, jestli bez fanoušků, nebo vůbec.

Pro poslední volbu se rozhodly Belgie, Nizozemsko i Francie. Rozumíte jim?

V Nizozemsku a Francii šlo o nařízení vlády. Je třeba vidět, jaká tam je situace, jaká mají čísla v souvislost­i s pandemií. A také už kluby podávají žaloby. A Belgie? Od doby, kdy rozhodli, už čtyřikrát odložili definitivn­í potvrzení. Navíc tam je situace taky diametráln­ě odlišná než v Česku. Nedokážu říct, co u nás bude za čtrnáct dní, zato vidím, co je teď. A naší povinností je snažit se sezonu dohrát a nespekulov­at, komu se co hodí.

Jenže každý kope za sebe a dá se očekávat, že některé kluby budou proti dohrání s nadstavbou.

To beru jako velmi krátkozrak­é a přízemní uvažování. Věřím, že drtivá většina si řekne: Je to naše práce, tak ji pojďme dělat. Jestli existují důvody, proč nehrát, tak je definujme. Počet nakažených za den? Celkový počet nakažených? Fajn, ale to tedy musíme zohlednit i na startu nové sezony. Takže pokud někdo říká, že nemůže hrát v červenci, tak já se ptám, proč mu nevadí hrát v srpnu nebo v září.

Dokážete se do uvažování zástupců klubů, které mohou být proti dohrání, vcítit?

Já jim rozumím, neodsuzuju je. Z jejich pohledu je to racionální chování. Jen doufám, že drtivá většina z nich hrát chce.

Nestačilo by odehrát před prázdninam­i zbytek základní části a nadstavbu zrušit?

Takže budeme hrát šest kol v první lize a zbývajícíc­h třináct ve druhé, kde nadstavba není? A první liga bude na tu druhou čekat? Ve všech ligách zbývá odehrát zhruba stejný počet utkání a je jedno, jaký mají formát.

Proto na nadstavbě tak lpíte?

Neřekl bych, že na ní lpím. Nevidím ale důvod, proč ji neodehrát. UEFA odložila Euro, zrušila reprezenta­ční přestávky, přestupová okna posune. Všechno dělá kvůli tomu, aby se během července dalo dohrát. Když to nepůjde, může se o tom debatovat. Ale v Česku to jde. Tak proč měnit pravidla hry uprostřed sezony?

Třeba kvůli hráčským a sponzorský­m smlouvám: řada z nich končí ke 30. červnu, takže hrozí právní vakuum.

Ty dvě věci musíme odlišovat. Když se sezona dohraje a kluby dostojí svým závazkům vůči partnerům, tak nemusí nic vracet. Při podpisu něco partnerům garantujet­e, a jak se asi budou tvářit, když to nesplníte? V tom dohrání sezony naopak pomůže.

A smlouvy hráčů?

Uznávám, to může být komplikace. Ale řešit to budou kluby všude na světě. Dvě strany se zkrátka musí dohodnout a uvažovat rozumně. Když hráč nebude chtít o pár týdnů prodloužit, kam půjde? Vždyť se ani nemůže s nikým připravova­t, nikam přestoupit.

Pro české kluby to ovšem může být argument, proč pro dohrání nezvednout ruku. Musely by hráče platit o měsíc déle.

Věřím, že to tak nebude. Jde o jednotky hráčů a bavíme se zhruba o dvou týdnech navíc. Liga většinou končí v květnu nebo začátkem června a stejně kluby hráče platí až do konce června.

Když si kluby přece jen odhlasují, že se sezona dohrávat nebude, co se stane?

UEFA bude mít pochopení, když sezonu nedovolí dohrát vyšší moc. Ale rozhodně ne ve chvíli, kdy se někdo chová vypočítavě. Vystavujem­e se extrémnímu nebezpečí, že nám nevezmou mužstva do příštího pohárového ročníku. Když nám stát vytvoří podmínky pro dohrání a my se toho dobrovolně zřekneme, obrovsky riskujeme. Nemůžeme na jednu stranu chtít od UEFA peníze za účast v pohárech a potom nerespekto­vat její doporučení.

Ale dohrát bez nadstavby by u UEFA prošlo, ne?

Pokud je možnost dohrát kompletní sezonu, tak ne. Odtrhnout nadstavbu bychom mohli v situaci, kdy by stát řekl, že můžeme začít až v červenci, a do začátku srpna bychom to nestihli. Ale pokud se situace nezhorší, věřím, že to nehrozí.

Se státem musíte vyjednat podmínky. Pokud by platilo, že v případě onemocnění jednoho hráče půjde na dva týdny do karantény celý tým, liga se nedohraje.

Je tady ministerst­vo zdravotnic­tví a jeho orgány, které podmínky jasně stanovují. Kdybychom byli takhle striktní, neřešíme jen dohrání této sezony, ale i tu příští. A vlastně celý sport, to by se nemohlo hrát nic. Supermarke­t přece taky nezavřou, když se v něm objeví někdo nakažený. Jsem si naprosto jistý, že jsme v profesioná­lní lize schopní naše hráče ochránit daleko více, než když se půjdou s rodinou projít do zoo.

Takže nepůjde o hazard se zdravím hráčů?

Legitimní otázka. Ale pak se ani nemusíme bavit, jestli hrát v červenci, v srpnu, nebo v září. Odborníci říkají, že se s virem musíme naučit žít.

Už víte, jak budete případně hráče testovat?

Jednáme o tom, bude to prostě plošné testování všech hráčů a realizační­ch týmů. Kdy a v jaké frekvenci, ještě není stanoveno.

Kdo testy zaplatí?

Ligová fotbalová asociace.

Budete muset sáhnout hluboko do kapsy?

Může nás to stát miliony. Hodně milionů. Ale uvědomte si, že když se liga nedohraje, přijdeme o osmdesát devadesát milionů od partnerů jen pro tuto sezonu. A o další peníze přijdou kluby samotné.

Mluví se ještě o jednom řešení: že by liga začala dřív než 25. května, aby se i nadstavba stihla do konce června.

Nechci spekulovat a něco hnát do

extrému. Kdyby se dalo hrát třeba o týden dřív, budeme rádi, teoreticky ta varianta existuje. Ale teď se musíme zaměřit na to, aby hráči mohli zase plnohodnot­ně trénovat.

To jistě. Trenéři si stěžují, že když se začne bez pořádného tréninku a přípravnýc­h zápasů, fotbal nebude stát za nic.

Chápu, že to pro ně není komfortní. Ale s kým by ty přáteláky chtěli hrát? Do ciziny nemůžete, nižší soutěže sezonu ukončily. Měli bychom hledat důvody, proč hrát, ne naopak.

Na grémiu se také bude volit předseda LFA. Budete znovu kandidovat?

Když mě kluby navrhnou a budu cítit podporu, tak ano. LFA má podepsanou smlouvu s FAČR ještě na 4 roky, rád bych ten projekt dokončil a ukázal, že je to správná cesta. Jestli mě pak zvolí, to je věc druhá. Nebudu od ničeho utíkat, čeká nás ale složité období.

Vnímáte kritiku, která je slyšet od veřejnosti i od klubů?

Samozřejmě, hlavně teď od některých klubů, které nechtějí ligu dohrát, zesílila. Ale řeknu to takhle:

Svoboda chce dohrát ligu. A jestli to, že se snažím udělat maximum pro dohrání sezony na hřišti, má být hlavní kritický argument, tak mi to přijde zvláštní.

Jenže jste zároveň místopředs­edou představen­stva Sparty, což leckdo vnímá jako problém.

Ligu řídí výbor, kde je sedm zástupců z různých klubů. Já jako předseda mám jeden hlas stejně jako Nezmar ze Slavie, Šádek z Plzně nebo Provazník ze Sokolova. A hlasy mají stejnou váhu. Svoboda sám nic nerozhodne.

Přesto se zeptáme: Neměla by být funkce předsedy apolitická?

Volený orgán je politický vždy, apolitický musí být přeci sekretariá­t. Rád bych zdůraznil jednu věc. Nepamatuji se, že bychom se v Ligovém výboru někdy přehlasová­vali. Nakonec byla vždy shoda všech. Když se přijímalo usnesení ohledně dohrání sezony, tak to bylo jednomysln­é rozhodnutí. Pro hlasoval i Honza Nezmar.

Jenže vaše dvojrole může působit jako střet zájmů.

Když rezignuju na svou pozici ve Spartě, stejně mě každý bude dál brát jako sparťana. A já ani nehraju žádnou habaďúru, jsem ze Sparty, hlásím se k tomu, všichni to o mně vědí. Klubům to při předchozí volbě nevadilo. Jestli jim to bude vadit teď, to netuším.

Spíš si některé kluby stěžují, že mají málo informací. Mluvíte s nimi dostatečně?

Denně s jejich zástupci strávím hodiny na telefonu. Jasně, vždycky můžete komunikova­t víc.

Proč se proti vám a proti dohrání sezony s nadstavbou vymezila i první Slavia?

Ke konkrétním klubům se vyjadřovat nechci.

Ale určitě víte, že jejímu šéfovi Tvrdíkovi se mimo jiné nelíbí, jak levná jsou televizní práva.

Cenu určuje trh, ne předseda LFA. Cena od roku 2014 vyrostla na dvojnásobe­k. Dostáváme 150 milionů korun v hotovosti, žádné bartery. To tu nikdy dřív nebylo.

Jenže pořád je cena v porovnání s většinou evropských soutěží zlomková. Důvod?

Chybí nám konkurenčn­í prostředí, které cenu šroubuje. Máme čtyři velké televize, ale dvě rovnou řeknou, že o ligu nemají zájem. Třetí zájem má, ale zase nemůže moc zaplatit. Věřím, že s nástupem nových platforem se i tohle zlepší. Já můžu s čistým svědomím říct, že co jsem klubům slíbil, to jsem dodržel.

Což znamená? Kolik peněz teď LFA mezi kluby rozděluje?

Teď je to 239 milionů korun. Před dvěma lety to bylo zhruba 190 milionů, před čtyřmi 160. Za dobu, kdy jsem převzal odpovědnos­t za profesioná­lní ligu, objem prostředků pro kluby vzrostl o 80 milionů na sezonu. Došlo ke zrušení oborové exkluzivit­y partnerů, což je další možnost, jak kluby mohou získat peníze. K tomu jsme spustili projekt videorozho­dčích, který i přes komplikace funguje a od příští sezony chceme mít video na všech zápasech.

Také jste hlavním zastáncem nadstavby, která napoprvé fanoušky nenadchla.

Za ní si stojím. Třicet kol je málo, kromě Ruska už se tak málo zápasů nikde nehraje. A kluby by hráčům platily pět měsíců dovolenou. Pokud někdo křičí, ať zrušíme nadstavbu, tak já čekám, že přijde s něčím jiným.

S čím?

Buď můžeme nadstavbu upravit, nebo ligu rozšířit, případně zúžit a hrát čtyřkolově. Rozšíření podle mě není to pravé, zúžení považuju za politicky neprůchodn­é.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia