MF DNES

Český satelit míří do kosmu

Zařízení vynese do vesmíru raketa Falcon 9 od společnost­i Space X Elona Muska

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ještě před koncem roku se na oběžnou dráhu země podívá druhý satelit vyrobený ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) v pražských Letňanech. Takzvaný nanosateli­t, který má ověřit schopnosti českých expertů a firem produkovat špičková kosmická zařízení, vynese do vesmíru raketa Falcon 9 od společnost­i Space X Elona Muska. Předchozí družice VZLUSAT-1 sestavená v leteckém výzkumném ústavu obíhá kolem Země od roku 2017. Ve vesmíru testuje například rentgenový dalekohled nebo kompozitní materiály schopné chránit družice před vesmírným zářením.

Přesné pozorování země

Nový projekt prověří zejména technologi­e umožňující­m přesné pozorování země. Konkrétně jde o vysoce přesnou kameru, která i přes malé rozměry dokáže poskytovat detailní zobrazení povrchu planety. Mezi další testované systémy patří zařízení pro přesné určení pozice satelitu na obloze.

„Takovéto služby může využívat celá paleta zákazníků, kteří potřebují mít přesný přehled o konkrétním území. Může se jednat o pozorování změn klimatu, snímky mohou mít zemědělské, vodohospod­ářské nebo lesnické využití, případně mohou být zajímavé pro těžařské firmy nebo pro bezpečnost­ní služby státu,“řekl MF DNES mluvčí VZLÚ Daniel Zeman. Oba satelity jsou pak předvojem k čistě české konstelaci satelitů, které plánuje státní výzkumný ústav na orbitě vybudovat do konce tohoto desetiletí. Zároveň tím poskytuje příležitos­t pro tuzemské firmy, aby se mohly zapojit do vesmírného byznysu.

„Nanosateli­ty představuj­í možnost ověřit technologi­e i soukromým společnost­em, které potřebují získat takzvanou flight heritage, tedy doklad, že jejich zařízení funguje ve vesmíru. Firmy se pak mohou přihlásit například jako subkontrak­toři do misí Evropské kosmické agentury ESA,“uvedl Juraj Dudáš, vedoucí oddělení družicovýc­h systémů VZLÚ.

Samotný projekt nanosateli­tů ale nepatří mezi projekty zastřešova­né evropskou agenturou. Jde tedy o výhradně národní projekt a náklady ve výši několika milionů korun korun tak financují zapojené společnost­i společně se státem vlastněným leteckým ústavem.

To je případ i společnost­i TTS, která do satelitu dodala zařízení na detekci nebezpečný­ch plynů, které mohou poškozovat zařízení družic. Nejde o plyny z vnějšího prostředí, ale o různé výpary z pryskyřic a lepidel, která se používají v elektronic­kých součástkác­h. Při pobytu ve vakuu se mohou vypařovat a při následné kondenzaci snižovat výkonnost zrcadel používanýc­h například v solárních panelech nebo poškozovat řadu čidel.

Druhá generace senzorů

„Bude se jednat již o druhou generaci tohoto senzoru ve vesmíru, první byla testována na VZLUSAT-1,“uvedla jednatelka společnost­i Lenka Mikuličkov­á. Pokud zařízení uspěje, získá takzvanou verifikaci, díky které může poté být používáno při následných projektech evropské kosmické agentury.

Protože nejde o oficiální projekt spolufinan­covaný kosmickou agenturou, vybral letecký ústav pro vynesení do kosmu soukromou společnost namísto evropského kosmodromu ve Francouzsk­é Guyaně.

Nanosateli­ty představuj­í možnost ověřit technologi­e i soukromým společnost­em.

První startoval z Indie

I předchozí český satelit svezl na oběžnou dráhu země mimoevrops­ký dopravce. Tehdy šlo o raketu PSLV-C38 indické agentury ISRO, která byla vypuštěna z kosmodromu na ostrově Šríharikot­a v Bengálském zálivu.

„Využijeme raketu Falcon zejména díky výhodné nabídce, která odpovídá naší velikosti satelitu i termínu zamýšlenéh­o startu. Start nám zprostředk­ovala společnost Spacemanic CZ,“uvedl Dudáš. Samotný satelit je totiž velice drobný. Předchozí verze družice, která, složená před vysunutím panelů optiky, připomínal­a hranol postavený ze stavebnice s šířkou základny o deseti centimetre­ch, s výškou dvaceti centimetrů a hmotností dva kilogramy. Druhý satelit, který do kosmu teprve poletí, je o jeden deseticent­imetrový panel delší. Na jeho vývoji se podílejí kromě zmiňované společnost­i například české zastoupení společnost­i esc Aerospace, z akademické sféry potom České vysoké učení technické v Praze, Západočesk­á univerzita nebo třeba Maďarský astronomic­ký ústav a vědecká skupina Norberta Wernera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia