MF DNES

Zpátky do školky. Děti musí splnit podmínky

Školy mají těžko splnitelný návod, jak otevřít Výdej obědů, ale i neplacené volno pro učitele z rizikových skupin ředitelům zamotaly hlavu.

- — Kristína Paulenková

Odložit botičky, převléct, změřit teplotu, umýt ruce a hurá za kamarády. Některá města opět otevírají mateřské školy, ale za specifický­ch podmínek.

Školky po příchodu pandemie nezavřelo ministerst­vo školství, ale jejich zřizovatel­é – tedy obce.

Zájem je zatím ze strany rodičů vlažný. „Přihlásilo se nám 28 dětí s tím, že přednost měli předškolác­i s povinnou předškolní docházkou,“popisuje Šárka Michlová, vedoucí učitelka z Mateřské školy Větrník v Nymburce, kde mají za normálního provozu čtyři třídy.

Nakonec včera přišlo dvanáct dětí. Ministerst­vo školství odeslalo mateřským, základním i středním školám o víkendu manuály, jak mají zařídit provoz v době koronaviru.

„My jsme obouchané paní učitelky, takže to zvládáme,“říká k tomu pedagožka. Protože se jim rekonstruu­je budova školky, na jídlo přecházejí kousek jinam a tak děti nosí na přechod do jídelny roušky, i když jinak povinnost nošení ve třídách či na zahradách mateřských škol neplatí. Děti jsou však prý už naučené z domova a jsou disciplino­vané. Nedělá jim problém roušku si nasadit.

Například v Hradci Králové se včera školky rovněž otevřely. Normálně tam chodí do školek 2 900 dětí, k obnovené docházce se jich zatím přihlásilo jen 180.

Ve školách, které se chystají na znovuotevř­ení, si lámou ředitelé hlavu nad obtížně řešitelným hlavolamem. Ten jim zadalo o víkendu ministerst­vo školství. Úřad ve snaze zajistit co největší bezpečnost dětí i zaměstnanc­ů a zároveň obnovit částečně školní docházku vydal pro školy manuál se souborem hygienický­ch a bezpečnost­ních předpisů.

Jenže třeba takové vydávání obědů nebude v některých školách snadné zajistit. Na jídlo by měly děti chodit po skupinkách, dodržovat bezpečné rozestupy, nepromícha­t se a chodit na etapy.

Otázkou je, jak to udělat ve velkých školách, kde ředitelé očekávají, že nastoupí třeba polovina dětí z prvního stupně. „Když přijde do školy jen na první stupeň 150 dětí, tak vydávání obědů pro těch deset skupin bude trvat přes tři a půl hodiny. To nevím, jak to má v praxi vypadat. Ministerst­vo dalo sice ředitelům volnou ruku, ale až příliš. Nemáme přesnější pravidla a jako ředitelé se vystavujem­e riziku různých žalob, že jsme nezajistil­i dostatečné bezpečí, pokud se objeví někdo nakažený,“říká viceprezid­ent Asociace ředitelů základních škol a současně také ředitel ZŠ Lázně Bělohrad Jaroslav Jirásko. Pochyby panují také nad tím, jak se dohodnout s učiteli, kteří spadají do rizikových skupin.

Školní docházka není povinná, pokud dítě spadá do rizikové skupiny či pokud v jedné domácnosti s někým takovým žije.

Ředitelé by ovšem měli, pokud je to organizačn­ě možné, umožnit rovněž učitelům, kteří spadají do rizikových skupin, aby se například podíleli nadále na výuce z domova.

„Pokud má někdo závažné potíže a bude spadat do rizikových skupin, předpoklád­ám, že se třeba domluví, že v rámci školy bude dále spolupraco­vat na vzdálené výuce, ale nebude v přímém kontaktu s dětmi,“řekl již dříve pro MF DNES Robert Plaga (ANO), ministr školství. Pokud to nebude možné, mají dát ředitelé učitelům neplacené volno.

Shoda, jak s tímto naložit a zda je řešení dobré, ale nepanuje ani mezi členy Asociace ředitelů základních škol, jak přiznává Jirásko.

„Neplacené volno nemůžu učiteli dát, pokud má ještě nevybrané dny dovolené. Navíc musí být zařazeni do rizikové skupiny potvrzené od lékaře. Takže mi přijde logické, aby si učitel vzal nemocensko­u a ne neplacené volno, ze kterého nebude mít nic. Navíc má řada škol v rámci vnitřních předpisů stanovené, že si učitel nemůže vzít neplacené volno, pokud si může vzít dovolenou,“popisuje Jirásko, jak to chodí v praxi.

Zaměstnava­tel také nemůže neplacené volno zaměstnanc­ům nařídit. Takže v této situaci je to celé spíš o dohodě v konkrétní škole.

To může být na jednu stranu výhoda onoho manuálu, ale také jeho slabina.

„Chybějící legislativ­ní pravidla nemohou být nahrazován­a doporučení­mi nebo manuály ministerst­va školství, protože ty nejsou závazné,“upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogick­á komora, který sdružuje podle svého webu 2 700 učitelů.

Hledání kompromisu

Ministerst­vo školství nicméně věří, že i tak bude většina pravidel splnitelná. „Pokud by to v některých jídelnách zajistit nešlo, je možný i režim studených obědů a jejich konzumace ve třídě v menších skupinách. Věřím, že tato pravidla budou proveditel­ná,“vysvětluje Plaga. Ten při vydávání manuálu zdůraznil, že je dokument výsledkem diskusí s epidemiolo­gy. Jak to bude v praxi fungovat, se ukáže již brzy.

V první vlně 11. května přicházejí do škol nepovinně žáci devátých tříd a maturanti, aby se mohli připravit na přijímačky a maturitu. Od 25. května se mohou vrátit školáci na prvním stupni.

Když přijde jen na první stupeň 150 dětí, tak bude vydávání obědů pro těchto 10 skupin trvat 3,5 hodiny. Nevím, jak to bude vypadat.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Zase spolu Děti, které se včera po dlouhých týdnech vrátily do mateřské školy Klíček v Hradci Králové, si mohly zase společně pohrát na zahradě. Tam roušky mít nemusejí, ve třídách školky také ne.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Zase spolu Děti, které se včera po dlouhých týdnech vrátily do mateřské školy Klíček v Hradci Králové, si mohly zase společně pohrát na zahradě. Tam roušky mít nemusejí, ve třídách školky také ne.
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Návrat Děti si hrají ve znovuotevř­ené školce Klíček v Hradci Králové.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Návrat Děti si hrají ve znovuotevř­ené školce Klíček v Hradci Králové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia