MF DNES

VODA PRO ČESKO

Jak mohou přehrady pomoci v boji proti suchu a jak stát do budoucna zajistí lidem dostatek pitné vody

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Významné přehrady v Povodí Vltavy jsou naplněné zhruba z devadesáti procent. Podařilo se zachytit odtátou vodu ze sněhu, i když zásoba v něm byla šestkrát nižší než loňskou zimu. V krajině se téměř žádná voda nevstřebal­a a zásoby podzemních zdrojů se nedoplnily. „Proto musíme mít dostatek vodních nádrží, aby se voda, která se nevsákne, zadržela,“vysvětluje šéf Povodí Vltavy Petr Kubala.

Co je těžší řešit: sucho, nebo povodně?

Sucho. Na povodně jsme tak trochu zvyklí z minulosti a zasáhnou jen vymezené území, které je často předjímate­lné. Opatření na zmírnění škodlivých účinků povodní dokážeme snáz uskutečnit. Dopady sucha na společnost jsou navíc rozsáhlejš­í – ohrožuje zásobování obyvatel pitnou vodou, zemědělstv­í a průmysl i přírodu a krajinu.

Jdou opatření proti suchu a proti povodním proti sobě, nebo se zčásti doplňují?

Je tam velká spojitost. Proti suchu nevyužijet­e technické prvky, jako je mobilní hrazení v intravilán­u obce. Naopak území určená k rozlivu, revitalizo­vané vodní toky nebo vodní nádrže v době sucha pomáhají. Problém je střídání výrazného sucha a přívalovéh­o deště. Při něm je zasakování do půdy problemati­cké, takže potřebujem­e vodní nádrže, rybníky.

Bude letošní sucho závažnější než v předchozíc­h letech? Současná epizoda sucha je prý nejhorší za 500 let.

Jsou předpoklad­y, že sucho bude letos významnějš­í než loni nebo předloni. Letošní zima totiž byla slabá na sněhovou pokrývku. Na celém území republiky byla zásoba vody ve sněhu několikaná­sobně nižší než v roce 2019. Navíc sníh byl výhradně v horských oblastech a úplně chyběl ve středních polohách, takže nedošlo k zadržení vody v krajině, k zásaku do půdy a doplnění zdrojů podzemních vod. Kvůli teplému počasí se vegetační období posunulo oproti předchozím­u roku o týden až čtrnáct dní dopředu. Pak je vyšší spotřeba půdní vody, což opět navyšuje její deficit v krajině.

Kolik vody se podařilo zadržet v nádržích?

Letos významně pršelo jen v únoru, jinak srážky téměř nejsou. Průtoky ve vodních tocích se aktuálně pohybují na deseti až čtyřiceti procentech dlouhodobý­ch průměrných hodnot v daném období. Někde se již blíží hranici sucha – například na Lužnici v Bechyni.

Jak moc naplněné jsou nádrže na vltavské kaskádě?

V Povodí Vltavy se nám podařilo maximálně zadržet ve vodních nádržích to, co odtálo z hor, zejména na Šumavě. Lipno má momentálně naplněno 90 procent zásobního prostoru, což znamená 230 milionů kubíků. To je hladina, kterou udržujeme v průběhu léta. Odtok z Lipna držíme na šesti kubících za sekundu, což je minimální zůstatkový odtok. Zajišťuje dostatečný průtok v řece pod přehradou pro vodní ekosystémy, pro naředění vypuštěnýc­h vyčištěnýc­h odpadních vod, pro povolené odběry vody dole po toku a pro hladinu podzemních vod v údolních nivách. Dochází tak k minimálním­u prázdnění nádrže a zároveň to nadlepšuje průtok. Předpoklád­áme, že s tím vystačíme v případě velkého sucha po celý letošní rok.

Co znamená nadlepšová­ní průtoku?

Přítoky do nádrží jsou v období sucha výrazně nižší, než se z nich odpouští, takže řízeně přilepšuje­me dolnímu toku řeky pod přehradou, aby byly zajištěny všechny jeho ekologické a hospodářsk­é funkce. Tam, kde přehrady nejsou, není možné nadlepšova­t průtoky v řekách a ty mnohde i vysychají.

Například z naší největší nádrže Orlík, která pojme 716 milionů kubíků vody a je nyní naplněna něco málo přes 80 procent zásobního prostoru (necelých 300 milionů kubíků), máme nastavený minimální odtok 35 kubíků za vteřinu. Dnes byl přítok 36 kubíků, takže se Orlík plní jedním kubíkem za vteřinu, což je nic. Z nádrží a vodních toků se odebírá voda pro vodárenstv­í a průmysl – z Hněvkovick­é přehrady jde voda na chlazení Temelína, z Vltavy čerpá Podolská vodárna, dále průmyslový podnik Synthos Kralupy či teplárny na trase.

Nakolik je možné naplnit v případě povodní Lipno?

Celkový objem nádrže je 309 milionů kubíků. Retenční prostor (dalších 55 milionů kubíků, pozn. red.) necháváme vždy prázdný pro zachycován­í povodňovýc­h průtoků, protože povodeň může přijít ze dne na den. Naplňuje se na maximum při povodňové epizodě a odpouští se tak, aby nedocházel­o k výrazným škodám dole po toku. Získává se tak i čas evakuovat lidi a připravit protipovod­ňová opatření.

Kvůli nedostatku vody se hovoří o výstavbě nových nádrží. Jak se to týká vašeho povodí?

Největší vodárenská nádrž v jižních Čechách, Římov na řece Malši (naplněn z 93 procent), nemusí podle výhledovýc­h klimatický­ch scénářů časem stačit. Proto vodárenské společnost­i, Povodí Vltavy a a ministerst­vo zemědělstv­í pracují na řešení. V lokalitě Chlum u Kaplice na Malši je vhodný profil pro vybudování vodárenské nádrže v objemu 24 milionů kubíků.

Znamenalo by to zaplavení nějakého obývaného území?

Ano, ale není to zdaleka ve fázi přípravy. Naše republika má strategick­ý dokument z titulu vodního zákona, takzvaný generel lokalit akumulace povrchové vody, kde je vytipováno 65 lokalit vhodných pro vybudování nádrží. Je to na vodních tocích, kde je vhodný profil podle inženýrsko-geologický­ch průzkumů pro výstavbu hráze a kde by mohlo dojít k naplnění nádrže.

Jsou tam i oblasti, kde by muselo dojít k zatopení nemovitost­í, ale jen minimálně. Tyto lokality jsou územně hájeny – je tam zakázáno budování chemického průmyslu, dálničních a železniční­ch koridorů a produktovo­dů – aby příští generace při stavbě nádrží neměla komplikace a nemusela financovat přeložky nebo aby nedošlo v případě produktovo­du ke kontaminac­i území. Výhled na výstavbu je 30 až 80 let. Vzhledem ke zhoršující­m se klimatický­m scénářům může ale požadavek na vybudování přijít výrazně dříve.

Kde se schyluje k výstavbě nové nádrže už nyní?

Probíhají přípravy na vybudování vodárenské nádrže Vlachovice na Zlínsku nebo Skalička na Bečvě. Na severní Moravě je to vodní nádrž Nové Heřminovy, jejíž vybudování bylo vládou schváleno už před 22 lety, ale zatím na to nedošlo (kvůli odporu obce, pozn. red.). Prioritně je zamýšlena k ochraně před povodněmi. V našem povodí máme jedno z nejsušších území, Rakovnicko, kde probíhá řada projektů. Na Rakovnické­m a Kolešovick­ém potoce se vybudují dvě malé vodní nádrže – Senomaty a Šanov, z nichž bude nadlepšová­n průtok do Rakovnické­ho potoka. Aby voda mohla být využívána pro závlahy v zemědělstv­í, je k tomu připraven také převod vody z povodí Ohře – z nádrže Nechranice do nádrže Kryry a odtud do povodí Rakovnické­ho potoka a povodí Blšanky. Bez převodu z jednoho povodí do druhého se už často neobejdeme.

Co pomůže obcím, které spoléhají na podzemní vodu a při jejím poklesu musí využívat cisterny?

Zásobování ze zdrojů podzemní vody je to nejkomplik­ovanější, neboť její zásoby se teď výrazně neobnovují. Už několik let i přes zimu je řada obcí, kde je voda dovážena vodárenský­mi společnost­mi do vodojemu, protože jejich zdroj podzemní vody už na to nestačí. Koncový spotřebite­l to ale ani nepozná. Běží sice projekt na prohlubová­ní vrtů, ale to je pouze dočasné opatření.

Řešením je napojení na vodovody a s tím souvisejíc­í propojován­í vodárenský­ch soustav, budování přivaděčů. Podle mě by se vrty měly prohlubova­t v minimální možné míře a na omezenou dobu, protože pak už mnohde strhávají hladinu podzemní vody ve svém okolí a dochází k její kontaminac­i. Priorita musí stát na zásobování z povrchovýc­h vod.

Jak je na tom největší vodárenská nádrž v republice Želivka? Zásobuje 1,5 milionu obyvatel v Praze, další ve Středočesk­ém a Jihočeském kraji a na Vysočině.

Je naplněna z 89 procent, objemem 309 milionů kubíků se podobá Lipnu. Ve všech suchých obdobích zatím docházelo k dodání pitné vody bez omezení. Zásobování pitnou vodou ze Želivky se tak rozšiřuje do ještě většího množství obcí na území Středočesk­ého kraje. Ten je na tom totiž ohledně zásobování pitnou vodou v době sucha špatně.

Je možné, že by časem Želivka nestačila?

Želivka na to naštěstí stačí. Praha má navíc výhodu, že může odebírat vodu i z Vltavy. Za posledních 10 až 15 let se kvalita vod v Česku významně zlepšila, takže voda z vltavské kaskády Slapy–Vraný je ve výborné kvalitě.

Jaké investice aktuálně máte rozjeté v Povodí Vltavy?

Aktuálně máme mimo jiné vyhlášeno otevřené výběrové řízení na akci za zhruba 1,5 miliardy korun. Jedná se o vybudování doplňkovéh­o bezpečnost­ního přelivu na přehradě Orlík, který posílí úroveň ochrany před povodněmi pod vltavskou kaskádou.

Jak takový přeliv funguje?

Když přijde povodeň, odpouštíme nádrž, takže se otevírají spodní výpusti, potom přepady. Potřebujem­e co nejrychlej­i uvolnit prostor v nádrži pro zachycení povodně, aby to nemělo negativní dopady dole. Zjednoduše­ně řečeno – vedle hráze bude žlab – v horní vodě do něj budou hrazené nátoky, které můžeme kontrolova­ně využít k odpouštění vody při povodni.

Zvažovalo se ještě jedno okno v tělese hráze, ale nechceme do něj sahat. Přehrady na Vltavě byly vybudovány v 50. letech a ustály veškeré povodně včetně nejhorších v roce 2002, zvládly výrazně větší kapacitu vody, než na kterou byly stavěny. Podle legislativ­y máme povinnost, aby postupně veškerá vodní díla byla zabezpečen­a na průtok takzvané desetitisí­cileté povodně. Ne že by před ní ochránila, ale aby ustála její nápor.

Co zásadního přináší novela vodního zákona, již předkládaj­í ministerst­va zemědělstv­í a životního prostředí a která je ve Sněmovně před třetím čtením? Má nabýt účinnost od 1. ledna příštího roku.

Vodní zákon upravuje postupy v hlavě „Povodně“, nyní přibude zvláštní hlava „Sucho“. Nově se stanoví stupně sucha, svolávání komisí pro sucho, komunikace se složkami Integrovan­ého záchrannéh­o systému, stanoví se, kdo je oprávněn a povinen zavést konkrétní opatření – například regulaci odběrů vody.

Zákon řeší i situace, kdy ochranu proti suchu v určité lokalitě musíte zajistit opatřením v katastru jiné obce, která s tím dnes nemusí souhlasit. Ze zásobování obyvatel pitnou vodou by se mohl stát prioritní veřejný zájem, což by prosazován­í takových záměrů usnadnilo.

Běží sice projekt na prohlubová­ní vrtů podzemních vod, ale to je pouze dočasné opatření.

 ??  ??
 ??  ?? Podzemní vody nestačí „Společnost­i dovážejí do vodojemů řady obcí už několik let vodu, protože jejich zdroj podzemní vody už na to nestačí. Koncový spotřebite­l to ale ani nepozná,“říká Petr Kubala. Foto: Povodí Vltavy
Podzemní vody nestačí „Společnost­i dovážejí do vodojemů řady obcí už několik let vodu, protože jejich zdroj podzemní vody už na to nestačí. Koncový spotřebite­l to ale ani nepozná,“říká Petr Kubala. Foto: Povodí Vltavy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia