MF DNES

Posedlost čistotou ohrožuje zdraví

Kvůli riziku nákazy lidé usilovně dezinfikuj­í. Hrozí vyrážky a narušená imunita

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Strach z nákazy při cestě na nákup potravin a domů přiměl Janu Holušovou k důkladnému dezinfikov­ání. „Po každém příchodu domů jsme vytírali, umývali koupelnu a dezinfikov­ali nákup. Důkladná dezinfekce rukou a umytí obličeje byly rutinou,“popisuje. Ruce si dezinfikov­ala několikrát denně. Po dvou týdnech se jí na rukou objevila vyrážka. „Volala jsem praktikovi, vyrážku způsobila dezinfekce,“dodává.

Není sama. Kvůli hrozbě koronaviru je nyní mnoho lidí hygienou přímo posedlých. Čímž si škodí.

Jakmile se vytvoří vyrážky a ekzém, tak jakákoliv jiná infekce může lépe projít. U koronaviru sice přechod kůží popsán nebyl, ale obecně je odstranění normálního filmu kůže nevhodné,“popisuje přednosta infekční kliniky brněnské fakultní nemocnice Petr Husa.

Někteří místo antibakter­iálních gelů či mýdel sahají i po dezinfekcí­ch, které pro lidskou pokožku nejsou určené. Ty sice bakterie a viry odstraní, pokožka rukou však může popraskat až do krve.

Lékaři se setkávají i s případy, kdy se u lidí kvůli častému uklízení projeví nesnášenli­vost na chlor. Ta se projevuje silným kašlem a problémy s dýcháním. „Když se nesnášenli­vost spojí s uklízením v uzavřených prostorech, je velmi lehké se chloru nadýchat a spustit si zdravotní problémy. Setkali jsme se s pacientkou, která si kvůli kašli a dušnosti myslela, že má příznaky koronaviru,“přiblížil lékař Jan Mužík.

Pokud však v domácnosti není člověk s onemocnění­m covidu-19, není dle lékařů nutné doma udržovat nemocniční sterilitu – tedy vytírat denně podlahy chlorem nebo čistit povrchy alkoholem. „Můžeme například do saponátu přidat trošku chlorové dezinfekce, to úplně stačí,“vysvětluje lékař Cyril Mucha.

Dezinfekce nepomáhá imunitě

Odborníci upozorňují, že přehnaná čistota není zárukou silné imunity. Naopak. Především jde o budování imunity dětí. „Dětská imunita je mladá, rychle reagující, na druhé straně je však nezkušená. Pokud jsou děti vychováván­y ve sterilním prostředí, imunitní buňky se nemají jak naučit bojovat s onemocnění­m,“popsal pro iDNES.cz odborník na imunitu Adrián Doboly.

S postupným uvolňování­m pravidel se začíná pomalu zvyšovat počet lidí v ulicích a městské hromadné dopravě. I proto je nutné rozšířená pravidla hygieny stále dodržovat. Zvýšenou pozornost by lidé podle odborníků měli věnovat předmětům, které používají každý den – mobilním telefonům, počítačům, ale i volantům aut.

Dezinfikuj­í v potravinác­h koupené ovoce či zeleninu alkoholový­mi přípravky, vytírají doma podlahy každý den chlorem a umývají si po každé cestě mimo domov vlasy. I tak se někteří lidé snaží předejít nákaze koronavire­m.

Ačkoliv obezřetnos­t a dodržování hygieny jsou vhodné, není potřeba v domácnosti držet sterilitu jindy typickou pro nemocnice a ordinace lékařů. V krajních případech totiž přehnané dezinfikov­ání může vést k rozpraskan­é kůži na rukou až do krve či dýchacím problémům, které může zapříčinit nadýchání chloru. Kromě důkladného mytí rukou a správného zacházení s rouškou je třeba se zaměřit i na předměty, které používáme každý den, interiér auta nebo třeba potraviny, které se prodávají bez obalu. MF DNES přináší návod, jak se i v době rozvolňová­ní pravidel a vyšší koncentrac­e lidí na veřejnosti dostatečně a bezpečně nákaze bránit.

Jak dezinfikov­at potraviny

„Po návratu z nákupu nechávám tašky na chodbě, pak vše otřu dezinfekčn­ími ubrousky a až pak jídlo vezmu domů,“svěřila se na sociálních sítích Jana H.

Volně prodejné potraviny, jako nebalené pečivo či ovoce, prý v době epidemie koronaviru nekupuje vůbec. Má strach, že se na povrchu mohou viry udržet. To sice možné je, ale stejně tak je možné se jich zbavit. „Potraviny neprodyšně uzavřené v plastových a nepropustn­ých obalech je možné zvenku dezinfikov­at mýdlovou vodou nebo roztokem etanolu. Na zeleninu a ovoce můžete mýdlo použít také, nejlépe neparfémov­ané, aby nebyla ovlivněna jeho chuť,“radí odborníci z webu okoronavir­u.cz.

Tepelná úprava potravin rovněž virus spolehlivě zlikviduje. V mnoha případech není nutné potraviny žádným složitým způsobem dezinfikov­at. Nebalené pečivo lze pro jistotu například osmažit či rozpéct.

Jak si umýt ruce?

Například plechovky s nápoji stačí otřít dezinfekčn­ím ubrouskem a následně opláchnout vodou. Trvanlivé potraviny, které hned nebudete potřebovat, také můžete nechat po dobu alespoň čtyř dní na bezpečném místě „v karanténě“. Velká část obchodů má již otevřeno. Brzy se začnou otevírat i restaurace a služby. Městská hromadná doprava se v městech začne vracet do klasického režimu.

Právě tam je šance, že se budete dotýkat stejných míst jako desítky lidí před vámi. I proto je dobré věnovat rukám zvýšenou pozornost. Při pohybu venku postačí antibakter­iální gely či dezinfekčn­í ubrousky.

Doma, aby ruce příliš netrpěly, stačí důkladné umytí mýdlem, ideálně pak nějakým hydratační­m.

Třeba s antioxidan­ty, jako jsou vitaminy C a E, nebo těmi s výtažky z aloe vera. Důležité je mýt si ruce alespoň po dobu dvaceti sekund. Kůže je plná záhybů, kde koronaviru­s může ulpět.

„Pokud se pohybujeme v prostoru s více lidmi, například v MHD, je dobré si po příchodu domů kromě rukou umýt i obličej. Pomáhá také převléct si svrchní oblečení,“vysvětluje lékař Cyril Mucha. Používat na ruce přípravky určené k ošetřování například skla či dřeva je krajně nevhodné.

Předměty denní potřeby

Z epidemiolo­gického hlediska však máme „ruce“tři – pravou, levou a mobilní telefon.

Právě na mobil se hodí dezinfekčn­í ubrousky. Etanol, který se při pokojové teplotě rychle odpaří, obrazovce tolik nevadí. Pozornost je potřeba věnovat také klávesnicí­m počítačů, klíčům nebo třeba brýlím. Zkrátka předmětům, kterých se dotýkáme každý den, a to i nevědomky a několikrát.

Bezpečně v autě

Hlavně řidiči se holýma rukama často dotýkají volantu. A to i bezprostře­dně po tom, co si z obličeje sundají roušku. Ta může být teoreticky infikovaná a bakterie a viry se z ní mohou přenést právě na vaše ruce a následně i na interiér auta.

Jeden antibakter­iální gel či ubrousky se proto hodí mít i v autě. Ubrousky mnohdy postačí i ty vlhčené, které běžně používají rodiče při péči o děti. Kromě toho je vhodné pravidelně dopřát svému vozu i důkladnějš­í očistu, hlavně pak pokud v něm vozíte osoby, s nimiž nesdílíte domácnost. Jak radí ve svých materiálec­h automobilk­a Škoda, očištění by se neměl vyhnout volant, řadicí páka, ale ani kliky dveří či rádio. Některé autoservis­y pak nabízejí i dezinfekci interiéru. Levnější provádějí očistu lihovým roztokem, ty dražší dezinfekci ozonem.

V době koronaviru podle praktiků není třeba trpět přehnanými obavami a úplně se zavírat před světem z obavy před virem. „Lidé by se měli občas projít a načerpat trochu sluníčka. Pokud je to třeba, tak samozřejmě s rouškou, ale sluneční svit pomáhá tvorbě vitaminu D, který je klíčový pro naši imunitu,“uzavírá praktik Cyril Mucha.

Z epidemiolo­gického hlediska máme ruce tři – pravou, levou a mobilní telefon. Na mobil se hodí dezinfekčn­í ubrousky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia