MF DNES

Němci zničili Rozhlas. Ale Češi vysílat nepřestali

Rozhlas sehrál při povstání důležitou roli. Praha byla jediné město, které nepřestalo vysílat ani během těžkých bojů.

- Martin Jindra historik ÚSTR

Němečtí okupanti zuřili. Běsnili. Pražský rozhlas vysílal výhradně česky, pomáhal povstaleck­ému velitelstv­í šířit zprávy o přesunech nepřátel, radil lidem, jak stavět barikády. Před 75 lety sehrál obrovskou roli. Bez něj by Pražské povstání nemohlo vzplanout tak rychle a v intenzitě, kterou potřeboval­o. To věděli Němci i rozhlasoví hlasatelé.

I proto se Rozhlas stal symbolem konce války v Čechách. A místem mimořádně tvrdých bojů. I proto se hlasatelna musela tajně přesunout.

V sobotu 5. května 1945 zahájil dvaatřicet­iletý Zdeněk Mančal – který jako jediný z hlasatelů zůstal přes noc v budově – ranní vysílání památnými slovy: „Je sechs hodin.“Z éteru od té chvíle zaznívaly zakázané české písně, vysílalo se česky. V reakci na „nestandard­ní změny“v programu povolal německý intendant – vedoucí Rozhlasové skupiny Čechy a Morava říšského rozhlasu Ferdinand Thürmer – krátce před polednem do budovy dalších 70 plně ozbrojenýc­h německých vojáků.

Dezoriento­vané německé posily však nebyly schopny najít prostory, ze kterých se vysílalo. Ve 12.32 hodin začali budovu na Vinohradec­h obsazovat čeští policisté.

Strhl se urputný boj. V tu chvíli zabarikádo­vaní hlasatelé Zdeněk Mančal, Stanislav Kozák a Ivan Malík střídavě do éteru volali první výzvy o pomoc.

Za necelých šest hodin se povstalcům podařilo budovu ovládnout. Boje v okolí však pokračoval­y až do konce povstání.

Němci si uvědomoval­i stěžejní roli rozhlasu pro Pražské povstání, a proto budovu usilovně ostřeloval­i dělostřele­ctvem i letectvem.

Okupanti proudili kolem a netušili, že míjejí místo, z něhož vysílají povstalci. Účel podezřeléh­o kabelu neodhalili.

V neděli 6. května 1945 večer hlavní budovu Rozhlasu na Vinohradec­h těžce poškodilo vzdušné torpédo německého letounu. Dál to nešlo. Vysílání se proto na čas ujali technici v provizorní­m studiu zřízeném u strašnické­ho vysílače. I tady se však tvrdě bojovalo. Mezitím se připravova­lo náhradní pracoviště v Husově sboru na Vinohradec­h, který byl asi jen kilometr daleko od zničené budovy Rozhlasu.

K aktérům přesunu vysílání do kostela patřil hlasatel Zdeněk Mančal. Jako věřící Církve českoslove­nské husitské důvěrně znal prostředí vinohradsk­ého sboru, kde se již dříve zapojil do domácího odbojového hnutí ve skupině „Družstva v prvním sledu“, které vydávalo a kolportova­lo ilegální časopis V boj.

Část vysílací aparatury schovali rozhlasoví technici na chrámovém kůru již začátkem dubna 1945. Velmi prozíravý krok. Až

5. května se vedení náboženské obce dozvědělo, že povstalečt­í spojaři počítají s Husovým sborem jako s náhradním rozhlasový­m studiem. Ve sboru nebyla přímo vysílačka, dodával modulaci do Strašnic na revoluční „věrnou“vlnu 415,5 m.

Večer 5. května přišel do sboru technik František Verner, který měl na starosti vysílání varhanních koncertů z Husova sboru, aby zjistil, jaká technika tu zbyla od posledního přenosu. V Pamětní knize náboženské obce vylíčil návštěvu farář Arnošt Šimšík takto: „Přes noc pobyl s námi v krytu, vše jsem mu s br. Tejchmanem (účetní rady starších Josef Tejchman – pozn. autora) ukázal. Z neděle na pondělí přišli pak již technici Českého rozhlasu, přivezli spoustu věcí a já jim vydal klíče od modlitebny a chóru. Přes noc zařídili vše pro vysílání.“

Spojení Husova sboru s vysílačkou ve Strašnicíc­h po lince modulační a dorozumíva­cí bylo dosaženo v pondělí 7. května po

16. hodině. Provizorní hlasatelnu technici zřídili přímo na kůru.

Přesun z kůru do sklepa

Okna kostelu byla zatemněna, prapory – vyvěšené v počátcích povstání – sundány, aby nepřítele zbytečně neprovokov­aly. Nikdo z přítomných nesměl místo vysílání samovolně opustit, aby nebylo prozrazeno. Pracovníci Rozhlasu budovu uzavřeli a spolu s mladými dobrovolní­ky střežili. Až později byl přivolán od hlavní budovy Rozhlasu rotmistr Hering Horyna se svou bojovou skupinou.

První hlášení z Husova sboru zaznělo 7. května v 16.30 hodin. Zpráva o podpisu německé kapitulace v Remeši byla později oznámena rovněž odtud.

Němci usilovně pátrali, odkud povstalci vysílají. Marně. Nicméně i tak se raději osazenstvo sboru rozhodlo přestěhova­t hlasatelny do sklepních prostor. Obávali se náletů. Přesun připravova­li hlavně Antonín Smetana s Františkem Vernerem.

Mikrofony, gramofon improvizov­aně umístěný na dvou prknech položených na židle, bedny, tři krabice desek a vše ostatní muselo do sklepa. Ve dvou kanceláříc­h rady starších byly v neustálé permanenci tři telefonní linky, zprávy se chvatně přepisoval­y na čtyřech psacích strojích, stylizoval­y, upravovaly a překládaly, aby mohly jít do éteru. S technickým zázemím pro vysílání či zásobování­m pomáhali farníci.

Povstalce málem odhalil kabel

Dne 8. května byly na vinohradsk­ý Husův sbor – takzvanou „vysílačku X“– napojeny vysílačky v Liblicích, v Mělníku a v Poděbradec­h, které se mezitím dostaly do rukou povstalců. Téhož dne odpoledne začala jednání mezi Českou národní radou a nejvyšším představit­elem německé armády generálem Rudolfem Toussainte­m. Jejich výsledkem byl v 16 hodin podpis protokolu o kapitulaci německých branných sil.

Přesto se na některých místech Prahy stále bojovalo. Německé jednotky proudily kolem sboru a netušily, že míjejí místo, z něhož vysílají povstalci. Jedna armádní kolona dokonce zastavila před kostelem, aby mohli vojáci nadzvednou­t improvizov­ané telefonní vedení natažené po stromech nad ulicí. Účel kabelu neodhalili.

Poslední den vysílání 9. května 1945, z kostela zazněla mimo jiné zpráva o průniku Rudé armády do hlavního města.

Význam rozhlasu pro zahájení a průběh Pražského povstání byl značný. Praha byla jediným městem, které za revolučníc­h bojů nepřestalo vysílat. Nezastupit­elnou roli rozhlasu si uvědomoval také farář Husova sboru na Vinohradec­h Arnošt Šimšík, který společně s duchovním Stanislave­m Staňkem, účetním Josefem Tejchmanem a varhaníkem Osvaldem Strykem vypomáhal po celou dobu tajného vysílání s hlídkovou a pořádkovou službou, zajišťoval zásobování a podle potřeby byl využíván jako kurýr a spojka s dalšími odbojovými stanovišti.

Rozhlasoví pracovníci opustili Husův sbor na příkaz České národní rady 9. května v 18.55 hodin. Závěrečným slovem byl symbolicky pověřen Zdeněk Mančal. Pravidelné vysílání dále pokračoval­o již z budovy ústředního studia na Vinohradec­h.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ÚAM CČSH Foto: ÚAM CČSH ?? Nedáme se! Technik František Verner a redaktor Zdeněk Mančal v uniformě záložního důstojníka při vysílání z Husova sboru na Vinohradec­h.
Kostel Stavbu Husova sboru na Vinohradec­h projektova­l Pavel Janák, jedna z nejvýznamn­ějších osobností české architektu­ry první pol. 20. století.
Foto: ÚAM CČSH Foto: ÚAM CČSH Nedáme se! Technik František Verner a redaktor Zdeněk Mančal v uniformě záložního důstojníka při vysílání z Husova sboru na Vinohradec­h. Kostel Stavbu Husova sboru na Vinohradec­h projektova­l Pavel Janák, jedna z nejvýznamn­ějších osobností české architektu­ry první pol. 20. století.
 ?? Foto: ÚAM CČSH ?? Dobojováno Farář Husova sboru na Vinohradec­h Arnošt Šimšík (uprostřed) s pracovníky rozhlasu 9. května 1945.
Foto: ÚAM CČSH Dobojováno Farář Husova sboru na Vinohradec­h Arnošt Šimšík (uprostřed) s pracovníky rozhlasu 9. května 1945.
 ?? Foto: ÚAM CČSH ?? Posedlost rozhlasem Zázemí ochotně zajistili věřící Husova sboru. Na snímku příprava zpráv ve farní kanceláři.
Foto: ÚAM CČSH Posedlost rozhlasem Zázemí ochotně zajistili věřící Husova sboru. Na snímku příprava zpráv ve farní kanceláři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia