MF DNES

Temelín: bezpečnost za pandemie

Vždy jsme byli přísnější a o krok napřed. Kvůli koronaviru jsme přijali největší bezpečnost­ní opatření v historii, říká ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

- Jakub Bartoš redaktor MF DNES

Doba koronaviro­vá se dotkla i Jaderné elektrárny Temelín. Elektřina však proudí do sítě dál i proto, že klíčoví zaměstnanc­i mají přísnější režim. Na konci dubna navíc dokončili plánované zavážení paliva do reaktoru. „Na proces neměla současná opatření vliv, i když sedět osm hodin v roušce nebylo pro pracovníky rozhodně moc příjemné,“uvádí ředitel elektrárny Jan Kruml.

Když jsme spolu mluvili na začátku března, přirovnáva­l jste situaci okolo koronaviru k běžné chřipkové epidemii. Jak situaci vnímáte nyní?

Tehdy to teprve začínalo a opravdu to tak vypadalo. Přesto jsme už v té době měli v elektrárně zavedeno hned několik opatření, která se ještě zpřísňoval­a v návaznosti na vývoj situace. Vždy jsme byli přísnější a o krok napřed. Čas a vývoj ukázal, že pandemie covid-19 není běžná chřipková epidemie.

Každopádně člověk nemá křišťálovo­u kouli, aby mohl vidět do budoucna. Život by byl jednodušší, ale asi méně zajímavý.

Před několika dny jste zavezli palivo do reaktoru. Komplikova­la akci nějakým způsobem současná protiepide­mická opatření?

Na proces neměla opatření vliv, i když sedět osm hodin v roušce nebylo pro pracovníky rozhodně moc příjemné. Bylo to však nutné. Vedle toho jsme v místnosti ovládání zavážecího stroje posílili dezinfekci, omezili jsme přítomnost dalších lidi a pracovníci museli dodržovat dvoumetrov­é odstupy. Zavážení jsme zvládli v plánovaném čase.

Jak přesouvání souborů vypadá?

V praxi se to děje pomocí dálkově ovládaného zavážecího stroje. Ten se pohybuje mezi bazénem skladování paliva a reaktorem. Oba prostory jsou od sebe vzdálené jen několik metrů. Z bazénu zavážecí stroj do reaktoru přesune 163 palivových souborů. Přitom ujede přibližně pět kilometrů.

Co je na tom procesu nejnáročně­jší?

Výměnu paliva provádíme dvakrát ročně, jednou na každém bloku. Ve dvacátém roce provozu je to už pro nás standardní manipulace, přesto k ní přistupuje­me velmi zodpovědně. Co je ale každý rok originální, je konfigurac­e, respektive uspořádání palivových souborů v reaktoru. Každý se umísťuje na přesně stanovenou pozici. Tu určí reaktoroví fyzici na základě výsledků řady složitých výpočtů tak, abychom především zajistili rovnoměrný vývin tepla a zároveň omezili vliv neutronů na nádobu reaktoru.

Dá se říct, jaký počet lidí se na akci podílí?

Necelé tři desítky špičkových specialist­ů z elektrárny. Například naši reaktoroví fyzici patří v oblasti projektů aktivní zóny k nejlepším na světě. Vlastní zavážení trvá necelé čtyři dny nepřetržit­ě 24 hodin denně a odborníci se střídají ve směnném provozu. Zavážecí stroj v každé směně ovládají dva specialist­é. Posádku doplňuje reaktorový fyzik.

Překvapilo mne, že kamera vše přenáší do sídla Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii ve Vídni.

Tato povinnost se týká manipulací s jaderným palivem. Na reaktorové­m sále i ve skladu použitého paliva má Mezinárodn­í agentura pro atomovou energii, ale i Euratom instalován­y kamery, které nepřetržit­ě monitorují zacházení s jaderným materiálem. Je to jen jedna z kontrol, kdy tato organice, jež sídlí ve Vídni, dohlíží, že jaderný materiál nebyl použit na nemírové účely. Dalšími nástroji jsou například pečetění a ověřování označení palivových souborů nebo měření obohacení. Smyslem je mít neustálý přehled o jaderném palivu. Kontroly běží na všech elektrárná­ch, ale například i ve výzkumných ústavech, jejichž státy se zavázaly využívat jadernou energetiku k mírovým účelům.

Provoz elektrárny se v posledních týdnech změnil. Můžete říct, v čem je jiný ve srovnání s běžným režimem?

Zpřísněná opatření výrobu elektřiny neovlivnil­a. Velký vliv mají na organizaci elektrárny a naše zaměstnanc­e. Jakékoli zpřísňován­í není nikdy příjemné, ale kolegyně a kolegové k tomu přistoupil­i velmi zodpovědně. Všem chci velmi poděkovat. Výsledkem je, že blok, který má být v provozu, je v provozu a odstávka plánovaná pro výměnu paliva pokračuje podle harmonogra­mu.

Omezili jste kvůli opatřením nějak klíčové zaměstnanc­e?

Jde především o operátory, kteří jsou klíčoví pro provoz a bezpečnost elektrárny. K jejich úplné izolaci na hotelích jsme nicméně zatím nemuseli přistoupit. Upravili jsme však harmonogra­m směn, abychom snížili riziko nákazy. Dvě ze šesti směn zůstávají vždy dva týdny doma jako záloha. Sloužící operátoři se na elektrárnu dopravují individuál­ně. Upravili jsme i čas začátku a způsob předání směny. Informačně se směna předává telefonick­y, vlastní fyzické předání trvá několik minut. Jde jen o fyzickou výměnu posádky blokové dozorny, protože zařízení musí být nepřetržit­ě pod kontrolou.

Dokázal byste současnou situaci historicky srovnat s podobnými událostmi, kdy bylo nutné přijmout bezpečnost­ní opatření?

Posuzujeme různé události, ke kterým dojde v okolí i za hranicemi naší země. V minulosti jsme reagovali například na povodně v roce 2002. Jsme prvek kritické infrastruk­tury, elektřina je pro chod společnost­i nezbytná, a tak musíme ještě víc než kdokoli jiný zohledňova­t situaci kolem nás. V zemi je nouzový stav, vláda přijala opatření v nevídaném rozsahu. A pro nás to nebylo jiné. Opatření, která jsme přijali, byla co do rozsahu a počtu historicky nejvyšší.

Dá se na posledních týdnech najít aspoň něco pozitivníh­o z pohledu získávání nových zkušeností při zabezpečen­í elektrárny?

Každá i negativní situace je zdrojem zkušeností. Už nyní je zřejmé, že jsme se naučili plně využívat digitální způsoby spojení, především videokonfe­rence a internetov­ou komunikaci. Bližší hodnocení nás však ještě čeká, na to bude čas, až to všechno skončí. Úkolem je zajistit vysokou míru provozní bezpečnost­i a elektřinu pro domácnosti, firmy, ale především nemocnice a záchranné složky. To naplňujeme. Společně s dukovanský­mi bloky kryjeme více než třetinu české spotřeby. Vše ostatní budeme řešit, až bude situace klidnější.

Museli jste kvůli koronaviru odložit či zrušit některé plány?

Situaci jsme museli zohlednit především v harmonogra­mu probíhajíc­í odstávky prvního bloku a u některých investiční­ch akcí. Beze změn jsme ponechali činnosti důležité pro bezpečnost a další provoz. Některé kontroly, které měly původně proběhnout mimo elektrárnu, jsme provedli přímo v elektrárně. Takovým příkladem byly například kontroly nízkotlaký­ch rotorů turbíny. Činnosti, jejichž provedení nebylo nezbytně nutné, jsme posunuli. Samozřejmě pro nás i naše dodavatele jsou důležitá opatření vlády a jejich uvolňování.

V letošním roce investuje elektrárna téměř dvě miliardy korun. Která z plánovanýc­h akcí bude nejnákladn­ější?

Rozsahem nejnáročně­jší bude výměna separátorů. Finančně vychází na stovky milionů korun. Jde o zařízení v nejaderné části, které upravuje páru proudící na nízkotlaké rotory turbíny. Letos začneme na druhém bloku, příští rok nás stejná úprava čeká na prvním. Práce budou spočívat ve výměně dvou zařízení, každé měří 30 metrů a váží 230 tun. Shodou okolností v těchto dnech postupně na elektrárnu navážíme jednotlivé části separátorů. Od nových zařízení si slibujeme zvýšení účinnosti o jednotky MWe (megawatt elektrické­ho výkonu – pozn. red.). To je dobré pro efektivitu výroby, ale i životní prostředí. Vyšší výkon bezemisníc­h jaderných bloků o jednotky megawatt totiž znamená tisíce ročně ušetřených tun CO2.

Jaké investice považujete za nejdůležit­ější?

Hodně se teď soustředím­e na životní prostředí. Vedle výměny separátorů jsme například nahradili hořáky u plynové kotelny za nízkoemisn­í. Důležitou akcí byla i výměna generátoro­vého vypínače. Ten odděluje elektrárnu od přenosové soustavy. Klíčová je ale vždy bezpečnost.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ??
Foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia