MF DNES

ANO versus ČSSD: virus rozdělil vládu

Socialisté kalkulují s prodloužen­ím stavu nouze. Ministr Vojtěch ho už nechce

- Karel Hrubeš Eva Pospíšilov­á

Vláda Andreje Babiše se kvůli opatřením a jejich pozvolnému uvolňování do 25. května dostala do patové situace. ČSSD nechce kvůli možnému přesunutí kompetencí na ministra zdravotnic­tví podpořit novelu z dílny Adama Vojtěcha o ochraně veřejného zdraví. Jenže novelu ústavního zákona o bezpečnost­i České republiky, kterou chce připravit šéf ČSSD Jan Hamáček, zase nestihne projednat Sněmovna. Oproti první novele, která měla být projednána ve stavu legislativ­ní nouze, musí ta druhá projít standardní cestou, což by překonalo platnost nouzového stavu do 17. května.

Kabinet, který chce obě novely řešit zítra, má tak nyní dvě možnosti. Alespoň podle ČSSD. „Buď čísla budou taková, že ta opatření nebudou potřeba, nebo je tu druhá možnost: zkusit požádat Sněmovnu o prodloužen­í nouzového stavu o týden nebo dva,“nastínil další postup předseda poslanecké­ho klubu Jan Chvojka. Na dotaz MF DNES, jaká je pravděpodo­bnost, že vláda opět předstoupí před Sněmovnu s žádostí o prodloužen­í nouzového stavu, doplnil: „To je otázka na příští týden.“Jenže ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch už nechce o prodlužová­ní nouzového stavu slyšet. „To vnímám jako něco opravdu mimořádnéh­o.

A tato potřeba podle mého názoru již pominula. Naším cílem je udržet plán postupného uvolňování opatření a ponechat možnost regulovat epidemiolo­gicky rizikové provozy,“řekl MF DNES Vojtěch.

Třetí cesta

Proti případnému prodloužen­í nouzového stavu jsou i komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip na dotaz, zda by jeho strana případnou další žádost podpořila, zcela kategorick­y odpověděl: „Už ne.“Na rozdíl od ministra zdravotnic­tví si však Filip myslí, že k udržení naplánovan­ých opatření postačí ta, která jsou přijata podle stávajícíh­o zákona o ochraně veřejného zdraví. Proti Vojtěchově novele se vymezila také opozice. A šéf ČSSD Jan Hamáček o ní dokonce prohlásil, že by mohla být v rozporu s ústavou.

V tom mu za pravdu dává i renomovaný advokát Tomáš Sokol.

„Existují-li dvě možnosti výkladu zákona, jedna ústavně konformní a druhá nekonformn­í, je povinností jakéhokoli­v soudu volit ten výklad, co je souladný s ústavou. Deklarace neústavnos­ti zákona Ústavním soudem je až to poslední. Důležitá je míra rizika, že se tak stane. A ta by byla u tohoto návrhu velmi vysoká,“uvedl Sokol. Tomu se nepozdává ani případná novela ústavního zákona o bezpečnost­i ČR. Včera vpodvečer pak Adam Vojtěch na Twitteru oznámil další nápad: Mimořádná opatření má pomoci vládě udržet i po 17. květnu nový speciální zákon, který začalo chystat ministerst­vo zdravotnic­tví. „Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda,“uvedl Vojtěch. Návrh zítra předloží vládě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia