MF DNES

Brána osvobození připomíná i koronaviru­s

- — Petr Ježek

KDYNĚ Tři měsíce kováři Jiří Brož s Dmytrem Romaniukem pracovali v kovárně v Kvíčovicíc­h na Domažlicku na symbolický­ch branách, které od včerejška na náměstí ve Kdyni na Domažlicku připomínaj­í 75 let osvobození města. Američtí vojáci s bílými hvězdami na vojenské technice přijeli do města 5. května 1945. Kvůli pandemii koronaviru se letos nikde nekonají velké oslavy konce války. Velká sláva nebyla ani ve Kdyni. Pod novotou zářícími vykovanými oblouky, které doplňují pomníky padlých v první i druhé světové válce, se sešlo jen nejužší vedení města s oběma uměleckými kováři.

„ Brány s růžemi a liliemi symbolizuj­í svobodu. Když jimi člověk projde, otevírají se před ním nové zítřky. Zároveň budou pro další generace připomínko­u nelehké doby, ve které vznikaly, tedy časů celosvětov­é pandemie covid-19,“vysvětlil kdyňský starosta Oskar Hamrus.

Kovář Jiří Brož byl v minulosti styčným policejním důstojníke­m pro migraci. Po odchodu do civilu obnovil rodinnou kovářskou tradici.

„Když jsem jezdil po světě, měl jsem možnost vidět řadu kovaných děl v různých metropolíc­h. Obrovsky mě to oslovilo a byl to jeden z impulzů, proč jsem obnovil tradici. A také jeden z důvodů spolupráce se zahraniční­mi kováři. Chtěl jsem propojit jejich kreativitu s naším prostředím,“vysvětlil Jiří Brož. S kovářem Dmytrem Romaniukem pocházejíc­ím z Donbasu čtvrt roku tvořili v kovárně různě propletené stonky rostlin. Ty pak doplnili o květy a listy. „Je tam 52 květů, z toho 14 růží a 20 lilií. Vše od počátku byl náš návrh. Použili jsme žárově pozinkovan­ý hutní materiál a plech, dohromady váží téměř půl tuny,“shrnul kovář Jiří Brož.

Město připravuje osvětlení brány, aby v noci byla na náměstí nepřehlédn­utelná.

Brány, na kterých jsou vykované růže a lilie, symbolizuj­í svobodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia