MF DNES

Plazma od vyléčených pomáhá bojovat lidem na přístrojíc­h

- Žaneta Motlová redaktorka MF DNES S přispěním Martina Pjentaka

OSTRAVA Lidem, kteří jsou kvůli koronaviru ve vážném stavu a na přístrojíc­h, na Ostravsku pomáhá krevní plazma těch, jež nemoc covid-19 již zdolali. Prvním třem nemocným už plazmu podává ostravská fakultní nemocnice. Příští týden odběry od vyléčených začnou i ve Slezské nemocnici v Opavě.

„U pacienta, kterému jsme takzvanou rekonvales­centní plazmu aplikovali jako prvnímu před dvěma týdny, se stav zlepšuje. Současně však dostává i další medikaci, takže nelze říci, do jaké míry se na tom podílí plazma. Obecně však ke zlepšení zdravotníh­o stavu nemocných přispívá,“řekla mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová.

Plazmu již v nemocnici dostávají další dva pacienti ve vážném stavu. U těch se vývoj zatím sleduje. Lékaři vsadili na metodu, jež se používá u infekčních pacientů už několik desetiletí. Krevní plazma těch, kteří nemoc prodělali, obsahuje protilátky. „Pacientovi, který je ve vážném stavu a virus je u něj prokazatel­ný, by protilátky mohly pomoci se s virem vypořádat,“uvedl lékař ostravské nemocnice Pavel Ševčík.

Plazmu pacientovi ve vážném stavu ostravská nemocnice podala jako druhé zařízení v republice po Praze. Jejím dárcem byl Marek Osoha. „Byl jsem první Ostravan, který se nakazil. Koronaviru­s jsem si dovezl z celoevrops­ké konference v Maďarsku,“popsal. Když se vyléčil a zjistil, že může pomoci lidem s těžkým průběhem, souhlasil. „Dozvěděl jsem se, že člověka, který plazmu ode mne dostal a který byl několik týdnů na přístrojíc­h, mohli po dvou dnech léčby odpojit. To pro mne byl velmi pozitivní impulz a velká motivace,“uvedl Osoha.

Tento týden daroval plazmu podruhé. „Jako jeden z prvních nemocných v regionu čelil velmi negativním reakcím a o to víc byl rád, že může pomoci,“přiblížil zástupce primářky Krevního centra Martin Kořístka, který Marka Osohu s návrhem darovat plazmu oslovil.

Léčba je určena pro pacienty s těžkým průběhem infekce. Ostravští lékaři teď vytvářejí seznam vhodných dárců. Odběry krevní plazmy od těch, kteří covid-19 zdolali, se připravuje i v Opavě. „Jsme ve fázi příprav y sepisování seznamu vhodných dárců. Od 14. května by měl být projekt spuštěn,“konstatova­l primář z opavské nemocnice Lukáš Stejskal.

Při hledání dárců se kombinují různé zdroje. Lékaři ale velmi přivítají, když se jim vyléčení přihlásí i sami. Od června 2020 by se v Opavě z odebrané plazmy po průmyslové­m zpracování mohl vyrobit i speciální lék na léčbu covidu-19, hyperimunn­í imunoglobu­lin.

 ??  ?? V Ostravě podávají plazmu jako druzí v zemi. Ilustrační foto: MAFRA
V Ostravě podávají plazmu jako druzí v zemi. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia