MF DNES

Konečně otevřeme. Ale pozor...

Hospody, kadeřnictv­í, kosmetické salony se připravují na zahájení provozu. Přísné podmínky jim však dělají starosti.

- Karolina Bulisová Dominika Hromková

Bezmála měsíc a půl čekají hospodští, restauraté­ři, kadeřnice, kosmetičky a spousta dalších na den, kdy budou moct konečně otevřít a začít zase vydělávat. Před několika dny jim vláda oznámila dobrou zprávu – otevřou už příští pondělí.

Radost z uvolňování opatření však nyní střídá obava ze splnění všech nařízení, která mají zajistit dodržování rozestupů mezi lidmi, a snížit riziko nákazy koronavire­m.

Restaurace a hospody od pondělí mohou v plném provozu spustit zahrádky a zákazníkům na nich vydávat pití i jídlo. Podmínkou je, aby jednotlivé stoly měly mezi sebou rozestup minimálně metr a půl. „To znamená, že musíme dát méně stolů, a tak nebudeme potřebovat tolik zaměstnanc­ů. To je škoda, protože oni už by taky chtěli pracovat. Zahrádku budeme teprve chystat, ale odhaduji, že se nám tam nevejde ani polovina zákazníků, co normálně,“říká například majitel restaurace Štatl v centru Brna Pavel Podsedník. Předpoklád­á, že se jim počet míst pro návštěvník­y restauračn­í zahrádky sníží možná až na 20 procent.

„Na otevření zahrádky se normálně připravuje­me dva tři měsíce a teď na to máme týden,“doplňuje Michal Kozlíček z pražského podniku Rest. Nejvíce mu vadí, že pokyny se pořád mění a že ani teď si nemůže být jistý, jestli za pár dnů zase nebude všechno jinak.

V dalších restaurací­ch si pro změnu lámou hlavu nad tím, jak zajistí, aby mezi stoly na ulici a kolemjdouc­ími byla zajištěna rovněž minimální vzdálenost 1,5 metru, případně pevná bariéra. „Buď dáme stoly pouze podél zdi a bude jich o dost méně, nebo zahrádku od ulice oddělíme rákosem,“přemítá majitel hospody U Klokoně v Praze 10 David Bubrle.

U vstupu na zahrádku musí být dezinfekce a obsluha musí před každým usazením nové skupiny zákazníků stoly a židle vydezinfik­ovat.

Masérka: Možná neotevřu

Hospodským přísná opatření sice starosti dělají, ale ne v takové míře, aby si s nimi neporadili. Kadeřnice a masérky, které mohou otevřít také v pondělí, jsou o poznání skeptičtěj­ší. „Za současných podmínek je to nepříjemné pro mne i pro zákazníka,“míní masérka Hana Vybíralová z Mladé Boleslavi. „Zákazník bude muset mít roušku. Nedovedu si představit, že bude klasicky ležet na břiše v roušce. To se udusí. A pro mne je to hodina až hodina a půl manuální práce, při které se zapotím, a taky to těžko udýchám,“dodává masérka, která momentálně čeká, až jí hygiena zodpoví některé nejasnosti a pak se rozhodne, jestli otevře.

Maséři budou muset mít při práci roušku i štít. Stejně tak jako kadeřnice. Ty vítají, že nakonec do salonu může přijít i více zákazníků najednou, ale mnohé z nich si práci v obou ochranných pomůckách dokážou představit jen těžko. „Se štítem se bude pracovat špatně, to si nikdo nedovede představit. A ještě když pustíte fén, to se nedá. Navíc když zákaznice budou mít roušku za ušima, nepůjde je ostřihat. Totéž pány, když přijdou na střihání. To nebude fungovat,“uvádí kadeřnice Lenka Šimarová ze Zlínska.

Jiné kadeřnice se bojí toho, že štíty budou práci zkreslovat. „Rozhodně bych místo roušky volila štít, i kvůli lepšímu dýchání. Bojím se ale, že při barvení bude docházet ke zkreslení barev, přece jen se štít hodně leskne,“obává se kadeřnice Alena Jánská. Některé k tomu mají ještě obavu, že štíty, které nakupují hlavně po internetu, jsou předražené, stejně tak dezinfekce.

Kadeřnice zároveň přiznávají, že jim mnohá opatření nejsou jasná. Ve výčtu vládních nařízení stojí třeba to, že zákazníkov­i s teplotou nad 37 stupňů bude zamezeno vstupovat do kadeřnictv­í. To mezi holiči vyvolalo otázku, jestli si nemají pořídit také teploměry a klientům při vstupu měřit teplotu.

„Určitě ne. Při dodržování podmínek je třeba se řídit rozumem. Tohle je spíše apel na lidi, kteří se necítí dobře, aby ke kadeřníkov­i prostě nechodili,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Od pondělí mohou lidé navštívit už i společensk­é a kulturní akce s maximální účastí do 100 lidí. Otevírají se také prodejny v nákupních centrech a venkovní prostory hradů a zámků.

Se štítem se bude pracovat špatně, to si nikdo nedovede představit. A když zákaznice budou mít roušku za ušima, nepůjde je ostřihat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia