MF DNES

Odchází policistka, kvůli níž odcházeli kolegové

U pražské policie skončila náměstkyně, kvůli níž dal výpověď i šéf mordparty Mareš.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Když odcházel od policie po devětadvac­eti letech ve službě šéf pražské mordparty a ikona pražských kriminalis­tů Josef Mareš, zmiňoval, že jedním z důvodů je nová náměstkyně Radka Drexlerová. Ta měla jiné představy o budoucnost­i pražské policie než on.

Odešli i další letití policisté. Teď však překvapivě skončila i náměstkyně celé pražské policie Drexlerová. V reakci na to prohlašova­la, že „s jedním člověkem nic nepadá“.

Od května nastoupila na jiný post na policejním prezidiu. Tam se opět stala náměstkyní.

„Mohu potvrdit, že od 1. května 2020 byla Radka Drexlerová na základě žádosti převedena na pozici náměstka Úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í spadající pod

Policejní prezidium,“odpověděla na dotaz MF DNES mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Další podrobnost­i k odchodu náměstkyně neuvedla. Podle informací MF DNES ale za změnou stály i odchody elitních a zkušených policistů, kteří zmiňovali jako důvod odchodu právě Drexlerovo­u. Takže její přesun nebyl úplně dobrovolný.

Vyšetřovat­el vražd se sbalil a šel

Kriminalis­ta Josef Mareš v rozhovoru pro MF DNES vysvětlova­l, v čem měl rozdílné názory oproti Drexlerové, která se jeho nadřízenou stala od ledna 2019. „Pracanti, kteří si to nezaslouži­li, byli přesunuti jinam. Podřízení žili v nejistotě, ptali se mě na různé věci a já jim nebyl schopen odpovědět. Když mám v práci vztahy, kdy mi nadřízený naznačuje, že mi nevěří a že se vlastně beze mne obejde, nemůžu tam zůstat,“vyprávěl Mareš. „Například jsem byl pověřený úkolem, který byl z mého pohledu zbytečný. Ohradil jsem se, ale zjistil jsem, že jeden můj podřízený ten úkol stejně plní. Ptal jsem se ho proč a on odpověděl, že mu paní náměstkyně zavolala. Když jsem zjišťoval, proč mě obešla, řekla, že mi volala do kanceláře a že jsem tam nebyl. Zeptal jsem se, proč mi nevolala na mobil. Prý nemá čas shánět mě po baráku. Tak jsem se ptal dotyčného podřízenéh­o, jak ho paní náměstkyně kontaktova­la. A on na to, že mu volala na mobil. Pochopil jsem, že už tam jsem jen do počtu,“dodal Mareš před nedávnem v MF DNES.

Dnes Mareš mluví o tom, že konec Drexlerové u pražské policie je pro něj zadostiuči­nění. Nové vedení policie podle něj už netvoří policisté, ale manažeři. „Asi někdo pochopil, že to pro pražskou policii nebyla žena na správném místě. Bohužel některé věci, které se staly, už jsou nevratné, jako třeba sloučení prvního a druhého oddělení kriminální policie,“řekl Mareš. Sám rozhodně o návratu k policii neuvažuje.

Policie vypíše na pozici náměstka pražské policie výběrové řízení. MF DNES se snažila kontaktova­t i náměstkyni Drexlerovo­u. Na policejním prezidiu ale včera nebyla a na žádost o vyjádření, které ji měl vyřídit její sekretariá­t, nereagoval­a.

Před parkovacím domem na třídě Ludvíka Kalmy a Volkharda Köhlera v Mladé Boleslavi zahynul řidič osobního auta. Při vyjíždění na hlavní silnici smetl jeho škodovku projíždějí­cí vůz. Nehoda se stala po šesté hodině ráno. „Jeden z řidičů vyjížděl z parkovacíh­o domu a střetl se s projíždějí­cím vozidlem, které jelo po hlavní silnici,“sdělila mluvčí mladoboles­lavské policie Lucie Nováková. Čtyřiapade­sátiletý řidič vyjíždějíc­í z parkoviště při nehodě zemřel, jeho spolujezdk­yně je zraněná. (rsr)

 ??  ?? Policejní náměstkyně Radka Drexlerová na snímku z loňského února, kdy hovořila s médii na setkání k vyhodnocen­í kriminalit­y.
Policejní náměstkyně Radka Drexlerová na snímku z loňského února, kdy hovořila s médii na setkání k vyhodnocen­í kriminalit­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia