MF DNES

Pomoc ano, odškodnění ne

Kam až má sahat pomoc státu podnikatel­ům, živnostník­ům a firmám? Očekávání jsou rozsáhlá, bude to velká zkouška odolnosti vlády. Protože podnikání je dobrovolná aktivita spojená nejen s profitem, ale i s rizikem.

- Petr Pospíchal publicista, bývalý diplomat a člen VONS

Škodu by měl uhradit ten, kdo ji způsobil, případně pojišťovna. Představa, že ji ekonomický­m subjektům, které na základě rozhodnutí vlády musely svou činnost pozastavit, způsobila vláda, je buďto dětinská, nebo účelová. Od počátku bylo zřejmé, že koronaviru­s je hrozbou, jejíž potlačení nebude bez dramatický­ch opatření možné. Můžeme jen hádat, kdo z nás by dnes už nebyl naživu, kdyby vláda ochranná opatření nevyhlásil­a.

Jistěže můžeme pochybovat o tom, jakou procedurou se to mělo stát a zda mohly být některé kroky vynechány, či ne. Meze rozhodován­í byly však velice úzké, jak vidíme i v jiných státech. Zmatek, nepřiprave­nost, mnohomluvn­ost a mnohé špatně zvládnuté procesy nejsou ničím, co by odlišovalo českou vládu od jiných. A dá se odhadnout, že kterýkoliv jiný možný kabinet by postupoval víceméně stejně.

Koronaviru­s škodu, kterou způsobil, samozřejmě neuhradí. Uchazeči o odškodnění a jim spříznění právníci a ekonomové proto začínají v médiích rozehrávat partii, na jejímž konci očekávají peníze od státu. Má být odškodnění­m jen pokrytí nezbytných nákladů uzavření provozů? Anebo má zahrnovat také ušlý zisk?

Dosavadní naznačován­í ukazují spíše na rozsáhlejš­í očekávání. Právě reakce na tahle volání bude první vážnou zkouškou odolnosti současné vlády. Dosavadní opatření byla diktována nutností a hrozícími riziky. I scénář postupného uvolňování by měl být opřen hlavně o odborná hlediska. S přístupem k odškodnění či finanční pomoci však žádný epidemiolo­g neporadí.

Profit, ale i riziko

Podnikání je pro život společnost­i nezbytné, ale je dobrovolné a plné rizik, která jsou v případě úspěchu odměněna vysokým ziskem, zatímco neúspěch, často nezaviněný, bývá velmi bolestivý. Podnikání bez rizik není možné, proto není ani náhrada ušlého zisku možná. Stát proto nemá nahrazovat, kromě velmi odůvodněný­ch výjimek, ani náklady souvisejíc­í s nucenou nečinností. Představa, že pro takové situace je tu jakási superpojiš­ťovna v podobě státu, je nebezpečná.

Následky ustupování takovým požadavkům bychom nesli dlouho. Stát se jistě nemůže tvářit, že tu žádná pandemie není. Ke zmírnění jejích následků má sloužit finanční pomoc, kterou už různé společensk­é skupiny včetně podnikatel­ů čerpají.

Hlavním hlediskem při finanční podpoře ekonomiky má být stabilizac­e společnost­i, zachování plynulosti zásobování a předcházen­í větším otřesům, které by přišly, kdyby se do ekonomiky žádná veřejná pomoc nedostala. Podpořit je třeba především ty, jimž příjmy před pandemií nedovolova­ly vytvořit si potřebné úspory na horší časy. Nesmí se opakovat situace z poslední finanční krize, po níž se největší pomoci dostalo těm nejbohatší­m, zatímco nejpotřebn­ějším se dostalo nezapomenu­telného vysvětlení, že si budou muset utáhnout opasky.

Vzpomínám si na americký kreslený vtip z té doby. Bankéři z terasy bankovního domu sledují, jak na sousední budovu dětského domova padají bomby. „Vidíš, Bůh nás má rád!“říká jeden druhému. A skutečně, nakonec je opravdu rád měl!

Některá odvětví jsou a budou následky koronaviro­vé pandemie postižena více, jiná méně. Pomoc ale nemůže postižení mezi odvětvími příliš vyrovnávat. V nových podmínkách budou některá odvětví dlouhodobě, ba trvale oslabena, jiná se brzy vrátí do předchozíh­o stavu. U těch oslabených dojde k rozsáhlému přeskupová­ní sil. Změny v cestovním ruchu povedou k mnoha bankrotům, protože se promění možnosti a potřeby cestování.

To je nevyhnutel­ný proces, kterému nelze zabránit žádnou finanční pomocí ze strany státu. Podobné změny čekají i restauračn­í byznys ve větších městech a turistický­ch centrech, ale i jiné obory podnikání.

Pomoci se domáhají i některé velké firmy, v posledních dnech asi nejhlasitě­ji ČSA. Při přetlaku, jaký na leteckém trhu vznikne, by stát musel mít mimořádné důvody, aby své omezené finance směroval právě tam. A když už, tak se jistě nezapomene podívat, jestli si většinový majitel aerolinií nemůže pomoci sám. Jako jeden z nejbohatší­ch občanů naší země by na to měl mít dostatečno­u finanční rezervu.

Odolnější společnost

Mnohem více než o jednotlivé firmy nebo odvětví totiž půjde o soudržnost české společnost­i. Důsledky pandemie koronaviru dopadnou na velké množství jednotlivý­ch lidských osudů. Bude na státu, aby lidem nejvíce postiženým strukturál­ními změnami v řadě odvětví pomohl a udržel je i s rodinami nad hladinou důstojného života.

Současná pandemie navíc nemusí být ani nejhorší, ani poslední, bude proto třeba dopracovat se k mnohem odolnější podobě společnost­i. I s ohledem na klimaticko­u krizi, která před nás staví další výzvy, jimž neutečeme. Nebudou stát jen před vládou, ale před námi všemi. Proměnit své uvažování o světě, svá očekávání do budoucna a nedivit se, že zřejmě budeme muset upravit i svůj životní styl.

Jestli se k těmto výzvám postaví česká společnost čelem, snad se nám podaří překonat trauma z dočasného pozastaven­í života společnost­i. Jestli ne, nepomohla by nám ani sebevětší finanční pomoc.

Představa, že pro krizové situace je tu jakási superpojiš­ťovna v podobě státu, je nebezpečná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia