MF DNES

Sbohem, voňavá mentolová svobodo

- Radek Stavěl nekuřák, autor knihy Cigarety

Není horší než ostatní, její problém je pouze v tom, že voní. Ten, kdo ji má rád, si ji tak – prý oklamán tou vůní – pustí více k tělu. Málokomu budou mentolové cigarety, které v Česku nesmějí být od 20. května v prodeji, dramaticky chybět. Přejít může na klasické, tedy ty bez příchuti, nebo na jiné tabákové výrobky. Ideálně může uživatel mentolek, kterých se v Česku odhaduje na 300 tisíc, skončit s kouřením úplně.

Zákaz potěší bojovníky proti kouření a výrobce alternativ. Nebude představov­at ani zásadní ztrátu pro tabákové koncerny, natož pro stát, který je tím skutečným tabákovým magnátem v zemi – státní rozpočet inkasuje od kuřáků kolem 80 korun z každých 100 korun za krabičku.

Pokud tedy nikomu nebude chybět, proč bychom měli na konci máje pro voňavou mentolku uronit slzu? Jeden důvod by se našel. Stát z nás dělá osly.

Neumíme se totiž podle jeho názoru sami správně rozhodovat, a tak nám musí ministr zdravotnic­tví přikázat, co smíme kouřit a co ne, i když obojí obsahuje stejné množství škodlivin. Jak za všechny popsala v médiích paní profesorka Eva Králíková, je to kvůli svůdné chuti mentolu: „Výsledkem je hlubší a objemnější vdechnutí kouře.“

Nemáme důvod profesorce z fakultní nemocnice nevěřit. Proč však na tento efekt neupozorni­t na krabičce, stejně jako je spotřebite­l povinně upozorňová­n na další škodlivé vlivy?

Důvod je asi jediný – poptávka veřejnosti po zákazech. Neradi si to přiznáváme, ale zákazy, jsou-li zdůvodněny ochranou našeho zdraví, se valné většině z nás líbí. Politici jimi prokazují, že jsou těmi pravými na svém místě, aby nás energicky chránili před námi samými. Doložili to jasně i březnové a dubnové průzkumy veřejného mínění v souvislost­i s omezením svobod kvůli koronaviru.

Menšinovým příznivcům svobody tak zbývá jen slabá útěcha. Poslední rozloučení s mentolkou se totiž koná také v ostatních zemích EU včetně odcházejíc­í Velké Británie a odhlasoval je i parlament USA. Heslo „společnými zákazy k lepšímu zdraví“by se mohlo stát novou jednotící mantrou světa v éře pokulhávaj­ící globalizac­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia