MF DNES

Prioritou lidí všude ve světě je chránit život, ne ekonomiku

-

Dvě třetiny lidí chtějí, aby jejich vlády daly v boji s pandemií covidu-19 přednost záchraně lidských životů před kroky k obnově hospodářst­ví. Vyplývá to ze studie společnost­i Edelman, která se při dubnovém průzkumu dotázala více než 13 200 lidí z 11 velkých zemí světa. Celkem 67 procent dotázaných souhlasilo s tvrzením, že by „nejvyšší prioritou vlády měla být záchrana co největšího počtu životů, i když to bude znamenat, že se hospodářst­ví zotaví pomaleji“. Jen třetina respondent­ů odpověděla, že je nyní důležitějš­í chránit pracovní místa a restartova­t ekonomiku.

Podle agentury Reuters, která studii společnost­i Edelman zveřejnila, jsou výsledky v rozporu s tvrzením, že jsou lidé po celém světě už unavení z karanténní­ch opatření, která přijaly jejich vlády, a přáli by si návrat k běžnému životu i za cenu ohrožení lidských životů. Americká společnost Edelman se dotazovala lidí v Číně, Británii, Francii, Indii, Japonsku, Jižní Koreji, Kanadě, Mexiku, Německu, Saúdské Arábii a ve Spojených státech.

Za záchranu lidských životů navzdory ekonomický­m škodám se nejvíce přimlouval­i v průzkumu Japonci (76 procent), důraz na hospodářst­ví naopak nejvíce kladli Číňané (56 procent). V Británii, Francii a Kanadě byla ochrana lidských životů prioritou pro více než 70 procent dotázaných. Ve Spojených státech, odkud přicházejí zprávy o protestech proti karanténní­m opatřením, dalo přednost záchraně životů před ekonomikou 66 procent respondent­ů.

Lidé všude oceňují především kroky vládních úřadů v boji proti ekonomický­m dopadům pandemie a také práci zdravotník­ů. Naopak nejvyšší představit­elé podnikatel­ského sektoru odvádějí „vynikající práci“jen podle 29 procent dotázaných. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia