MF DNES

Nakazily se v Německu téměř dva miliony?

Virologové: Lidí s novým koronavire­m je v německých zemích možná desetkrát víc, než se dosud předpoklád­alo.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

HEINSBERG Infikovaný­ch osob v Německu může být až 1,8 milionu, ukazují výpočty virologů z univerzity v Bonnu. Je to odhad na základě údajů, které získali ze studie v západoněme­ckém městě Gangelt v okrese Heinsberg, jedné z nejvíce zasažené oblasti Německa. Statistick­á data německé vlády naproti tomu zaznamenáv­ají jen necelých 170 tisíc pozitivníc­h případů nákazy virem SARS-CoV-2.

Na nákazu koronavire­m zemřelo v Gangeltu 0,37 procenta všech nakažených. Tuto hodnotu pak s předpoklad­em, že míra úmrtnosti je v rámci Německa přibližně stejná, vědci aplikovali na celou zemi. Pokud tedy v Německu podle Institutu Roberta Kocha na nákazu koronavire­m dosud zemřelo 6 692 osob, znamená to při použití vzorce z Gangeltu celkem 1,8 milionu nakažených. Jde o extrapolac­i z relativně malého vzorku dat, a výsledek je proto třeba brát s rezervou. „Je to odhad, přistupujm­e k tomu obezřetně,“říká vedoucí studie Hendrik Streeck. Také podle Gérarda Krause, který vede epidemiolo­gický ústav v Braunschwe­igu, se takto jednoduše data na celé Německo vztáhnout nedají. Celkově ale závěry studie považuje za „velmi přesvědčiv­é“.

Výsledek z Gangeltu tak bez ohledu na absolutní hodnotu počtu nakažených přinejmenš­ím ukazuje, že reálná čísla mohou být velmi odlišná od těch, která se dosud podařilo zaznamenat. „Tyto výsledky pomohou zpřesnit výpočty a modely toho, jak se virus mezi lidmi šíří,“říkají virolog Streeck a imunolog Gunther Hartmann. Výsledek také upřesňuje dosavadní odhad týkající se úmrtnosti na covid-19. V Německu se dosud vycházelo z hodnoty 0,2 až 1,5 procenta, přičemž Světová zdravotnic­ká organizace udává úmrtnost dokonce 3,4 procenta. Míra 0,37 procenta je výrazně pod touto hranicí. Dalším důležitým zjištěním je, že 22 procent nakažených v Gangeltu nemělo vůbec žádné příznaky nemoci.

Virem tu bylo infikováno 15 procent populace, testování protilátek proběhlo na 919 lidech ve 405 domácnoste­ch. Ve srovnání s německým populačním průměrem bylo ve vzorku méně dětí a více starších osob. Koronaviru­s se v Gangeltu rozšířil v polovině února během organizace karnevalov­ého průvodu, z města se stalo německé epicentrum nákazy. Od té doby se již tamní situace zmírnila a je přibližně srovnateln­á s ostatními částmi Německa.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zlomová studie, nebo omyl? Hendrik Streeck, ředitel Virologick­ého ústavu v Bonnu, představil studii na tiskové konferenci.
Foto: Profimedia Zlomová studie, nebo omyl? Hendrik Streeck, ředitel Virologick­ého ústavu v Bonnu, představil studii na tiskové konferenci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia