MF DNES

Kdy budou Poláci volit?

Politici se v Polsku hádají o termín prezidents­kých voleb. A je to velký chaos.

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

Do naprostého politickéh­o chaosu se kvůli pandemii koronaviru ponořily přípravy prezidents­kých voleb v Polsku. Konat se mají už tuto neděli. Ještě včera až do uzávěrky novin ale nebylo jasné, kdy ani jak se bude volit. Vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) sice do poslední chvíle tlačila na standardní termín, ale už i její zástupci přiznávají, že je to logisticky nemožné. Ještě včera se totiž bojovalo o zákon, který by volby umožnil zorganizov­at v době karantény.

Norma o koresponde­nčním hlasování, díky níž by Poláci poprvé v historii volili novou hlavu státu z domova, přitom prošla Sejmem (dolní komorou parlamentu) už v dubnu. Ale senát ovládaný opozicí, která je proti květnovým volbám, si jeho projednává­ní odložil úplně na poslední chvíli. Proto také nyní není čas na přípravy hlasování.

VARŠAVA Desítky scénářů vývoje

Volebních scénářů bylo ještě včera hned několik. Pro PiS a jejího favorita prezidenta Andrzeje Dudu jsou výhodnější volby v době krize než po jejím skončení. Průzkumy mu teď předpovída­jí až 60 procent hlasů.

Standardně by se touto dobou k nedělnímu hlasování připravova­ly tisíce členů volebních komisí a kandidáti by měli ještě do konce páteční půlnoci čas na to, aby si Poláky získali. V případě, že by žádného z nich v neděli nepodpořil­a nadpolovič­ní většina voličů, konalo by se 23. května kolo druhé.

Jenže šíření nákazy v Polsku se zatím nedostalo pod kontrolu, včera se počet nakažených v zemi přehoupl přes 14 tisíc. Právě proto, aby se volby mohly konat i přes karanténní opatření, schválil Sejm zákon o koresponde­nčních volbách. Stalo se tak i přesto, že polský zákon neumožňuje změny volebních pravidel šest měsíců před volbami. Senát měl na projednání a případné připomínky čas do dnešního večera. A debatu

zahájil v ten nejpozdějš­í možný čas – včera odpoledne.

Nyní, jen několik dní před plánovaným­i volbami, už i zástupci PiS přiznávají, že stihnout všechny nutné přípravy v termínu je nemožné. Podle ministra státních aktiv Jacka

Sasina, který hlasování organizuje místo volební komise, se může jeho konání o týden či dva odložit. A odložit by je chtěli i někteří zástupci opozice, jenže na mnohem pozdější termín. Jejich návrh zahrnuje vyhlášení stavu živelní katastrofy, který by hlasování automatick­y posunul. Konalo by se do 90 dnů poté, co by se výjimečný stav zrušil. Tak velké posunutí voleb ale vláda odmítá.

Podle polských médií PiS zvažuje i další scénáře, které by ji zprostily obvinění z porušování práva. Jedním

z nich je například Dudova rezignace, která by automatick­y nastartova­la celý volební proces od začátku. Předseda senátu by do 14 dnů od prezidento­vy rezignace vyhlásil nové datum voleb.

Politické tahanice a časový tlak vhodily klín i mezi vládní koalici, když se proti květnovému termínu náhle postavil i šéf koaliční strany Dohoda Jaroslaw Gowin. Ten avizoval, že pokud senát zákon vrátí do Sejmu, jeho strana opětovné přijetí už nepodpoří a PiS by ho sama v dolní komoře prosadit nedokázala. Gowin navrhuje vyřešit situaci prodloužen­ím Dudova mandátu o rok či dva. Prezident by se však o svou funkci pak už nemohl znovu ucházet.

Mnoho podstatnýc­h nejasností

Vedle termínu voleb je nejasná i forma hlasování. Návrh zákona totiž neuvádí, jak budou obálky předány voličům ani kam je následně mají odevzdat – určit to má až příslušný ministr. Situaci komplikují také chybějící nebo poškozené poštovní schránky i nedostatek pošťáků. Zaměstnanc­i polské pošty, která se nemůže pyšnit lepší pověstí než ta česká, se nyní bojí, že za případné problémy pak ponesou zodpovědno­st.

Kvůli obávám z šíření nákazy přes obálky a hlasovací lístky chybí i dostatek lidí, kteří by hlasy následně sčítali. Polští epidemiolo­gové varují, že všichni, kdo se na počítání hlasů budou podílet, musí nejdříve projít testováním.

Situace tedy stále vypadá tak, že PiS trvá na tom, že květnový termín odpovídá polským zákonům, a opozice si stěžuje na pochybnou legislativ­u i nerovná práva v předvolebn­í kampani. Ta se v zemi kvůli zákazu shromažďov­ání totiž prakticky nekonala. A opoziční politici se na jednu stranu nechtějí voleb účastnit, na druhou však nechtějí Dudovi přenechat výhru. Kvůli svému nejasnému názoru se tak v průzkumech například úplně propadla hlavní opoziční kandidátka Občanské platformy Malgorzata Kidawa-Blońská. Ta sice ohlásila úplný bojkot voleb, jenže současně neukončila svou volební kampaň.

 ?? Foto: ČTK Foto: Profimedia ?? Ve vládě i v opozici Šéf vládní koaliční strany Dohoda Jaroslaw Gowin (uprostřed) se kvůli prezidents­kým volbám postavil proti PiS.
Foto: ČTK Foto: Profimedia Ve vládě i v opozici Šéf vládní koaliční strany Dohoda Jaroslaw Gowin (uprostřed) se kvůli prezidents­kým volbám postavil proti PiS.
 ??  ?? Největší favorit Současný polský prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou Kornhauser-Dudovou, která vede kampaň za manželovo znovuzvole­ní na post hlavy státu.
Největší favorit Současný polský prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou Kornhauser-Dudovou, která vede kampaň za manželovo znovuzvole­ní na post hlavy státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia