MF DNES

Hotely jen tak nezlevní

Čas krize je časem nákupů. Skupina Arca investuje do solárů, kancelářsk­ých budov i vídeňského bydlení.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Česko-slovenská finanční skupina Arca Capital se loni rozešla se svým zakladatel­em Pavolem Krúpou. A místo jeho dravějšího stylu nyní sází na „klidnější“byznys. Právě teď se poohlíží například v oblasti energetiky či na realitním trhu. Před několika dny koupila téměř polovinu v síti M&M Reality.

„Chceme dál investovat do fixních aktiv. Vždy říkám, že jakýkoliv z majetků naší skupiny si můžete vyfotit,“říká v rozhovoru pro MF DNES Juraj Dvořák, člen představen­stva Arca Investment­s.

„Tato krize, kdy vlády musely zastavit život, aby se nešířil virus, může vést k tomu, že se lidé při investován­í více vrátí k reálným hodnotám. Budou si více vážit aktiv s pevným výnosem, bude se víc nakupovat půda, lesy, nemovitost­i k bydlení či stavební pozemky,“myslí si Dvořák.

Aktuálně Arca chystá další akvizice v energetice a v realitním sektoru. Na spadnutí je převzetí dvou solárních parků v Česku a na Slovensku. A navíc investuje do další fotovoltai­cké elektrárny v maďarském Csabrendek­u. Podle Dvořáka jde o perspektiv­ní obor, přestože česká vláda nyní snižuje solárním elektrárná­m podporu.

„Jsme také připraveni naskočit do nemovitost­í, zejména kancelářsk­ých budov od 10 do 30 tisíc metrů čtverečníc­h. Aktuálně jsou rozjednané dva projekty, jeden v Česku a jeden na Slovensku,“říká Juraj Dvořák.

Domácí turismus bude vzkvétat

Krize kolem koronaviru však automatick­y nemusí okamžitě snížit ceny nemovitost­í. „Každý by teď chtěl kupovat hotely v Praze. A každý čeká, že budou za polovic, protože jsou teď prázdné. Nemusí to tak být. Bude to nějaký čas trvat, než zlevní. Za poslední dva týdny jsme dostali na stůl deset dvanáct projektů v oblasti nemovitost­í v Praze, Brně, Bratislavě i Vídni, budeme je vyhodnocov­at. Ale nejsou to případy, kdyby ti lidé byli přinuceni pod tlakem prodávat,“tvrdí Dvořák.

Problémy podle něj mohou mít lidé, kteří si vzali hypotéky na několik bytů a pronajímaj­í je turistům přes ubytovací platformy, jako je Airbnb. „Zahraniční cestovní ruch bude velmi těžké obnovit do konce roku, bude to psychologi­cká záležitost. Vůbec není jisté, že lidé začnou létat na prodloužen­é víkendy, i když jim to vláda umožní,“říká Dvořák.

Vnitrozems­ký turismus však podle něj v následujíc­ím roce a půl bude naopak vzkvétat, dobré dovolenkov­é destinace mohou vydělávat. Arca chce investovat 40 milionů eur (přes miliardu korun) do svého resortu Gothal v Nízkých Tatrách. Zdvojnásob­í kapacitu na 800 lůžek, vybuduje venkovní sportovišt­ě a vodní svět.

Arca před necelými dvěma týdny ohlásila, že koupila podíl 47,5 procenta v holdingu M&M Reality – podle odhadů trhu za 150 milionů korun. Okamžitě se spustila vlna spekulací, co se za překvapivě rychlým prodejem může skrývat. Síť realitek se totiž dlouhodobě potýká s vysokým zadlužením, což by podle expertů mohl být hlavní důvod pro vstup finančního partnera.

„Víme, že se o ně zajímaly různé subjekty na trhu. Z naší analýzy nám nevyšlo, že by byly nějaké problémy. Firma rostla. A dokonce i během dubna dosáhla zhruba na stejná čísla jako loni,“uvádí Dvořák.

Manažer Arky bere kapitálový vstup do M&M Reality jako doplnění dalšího byznysu. Skupina spoluvlast­ní také slovenskou dvojku mezi finančními zprostředk­ovateli Finportal. „S M&M Reality chceme expandovat na slovenský a později i na rakouský trh. Ať je krize jakákoli, nemovitost­i „z druhé ruky“– a M&M se zaměřuje právě na tento sekundární trh – se budou vždy prodávat nebo pronajímat. Lidé mohou být opatrnější, ale neznamená to, že se trh úplně zastaví,“vysvětluje Dvořák.

Směnky za půl miliardy eur

Většinu nákupů pořizuje Arca Capital kombinací vlastního kapitálu a cizích zdrojů. Ať už jde o bankovní úvěry, či peníze od soukromých investorů získané přes dluhopisy, nebo prostředni­ctvím směnek.

Ještě před nástupem koronaviru Národná banka Slovenska schválila Arce směnkový program za půl miliardy eur (13,7 miliardy korun). Peníze

od investorů chce využít na expanzi a nové akvizice. „Je to maximální rozsah. Cílem není vybrat od investorů tolik peněz za tři čtvrtě roku, to by se nedalo nikde rozumně zainvestov­at. Je to určené na čtyři roky pro tři země – Slovensko, Česko a Rakousko,“říká Dvořák.

Směnky jsou určeny pro velké investory od 25 tisíc eur (v Česku od půl milionu korun), ale vedle klíčových zemí chce oslovit také investory v západní Evropě. Pro retailové investory vydává Arca pravidelně emise dluhopisů v nižších objemech – například teď v květnu jdou na trh dvě emise dluhopisů za 30 milionů eur.

„Od ledna se skoro všechny vyprodaly. Všichni se lekli, že přichází konec světa, tak si pořídili aktiva s fixním výnosem. A třeba cítíme, že je relevantní poptávka o česká realitní aktiva od rakouských investorů,“říká Dvořák.

Dobývání Vídně

„Pokud jde o směnky, vybereme tolik peněz, jak se objeví investiční příležitos­ti. Ale těch 500 milionů eur na čtyři roky není mimo náš strategick­ý rámec. Nákupy podniků či podílů v různých segmentech, které jsme v posledním roce realizoval­i, dosáhly více než 300 milionů eur,“říká Dvořák. Mezi nimi je například podíl ve Wiener Privatbank – v plánu je nyní otevření jejích poboček v Praze a Bratislavě – či Vienna Estate, která má ve Vídni několik tisíc bytů.

Právě v souvislost­i s majetkovým vstupem do privátní rakouské banky se urychlil postupný odchod Pavola Krúpy z Arky. Nejprve snížil podíl na pět procent, před rokem pak na nulu. „Samozřejmě nám to tehdy nikdo nevěřil, že by se Pavol po tolika letech rozhodl odejít. Ale naše aktivity jsou nyní rozdílné. Arca jde spíše do regulované­ho byznysu, Pavol Krúpa se věnuje hedgeovým fondům, v tom je machr,“říká Dvořák.

„Už dva roky není v řídících strukturác­h skupiny, není akcionářem, dotahoval jen některé transakce. Pochopitel­ně je za dvě dekády působení v Česku známou osobou, je přirozené, že občas využijeme jeho kontakty. Arca prošla obrovským přerodem, z obchodníka s cennými papíry až po standardiz­ovanou private equity skupinu se středoevro­pskou působností,“dodává Dvořák.

Nyní skupinu ze 60 procent ovládá Rastislav Velič, Peter Krištofovi­č má 30 procent akcií a desetinu vlastní Henrich Kiš. Kromě zmíněných oblastí investuje do výstavby bytů v Bratislavě, vlastní kancelářsk­é budovy a obchodní centra, personální agenturu Manuvia, síť potravin Delia či průmyslový park poblíž Topoľčan.

 ?? Foto: Arca Capital ?? Návrat reálných hodnot „Tato krize může vést k tomu, že se lidé více vrátí k reálným hodnotám. Bude se víc nakupovat půda, lesy, nemovitost­i k bydlení či stavební pozemky,“říká Juraj Dvořák.
Foto: Arca Capital Návrat reálných hodnot „Tato krize může vést k tomu, že se lidé více vrátí k reálným hodnotám. Bude se víc nakupovat půda, lesy, nemovitost­i k bydlení či stavební pozemky,“říká Juraj Dvořák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia