MF DNES

Stát pomůže podnikatel­ům s nájmem. Dá až pět miliard

-

PRAHA Státní příspěvek na nájem podnikatel­ů, který v pondělí oznámila vláda, zástupci firem oceňují. „Bez koordinova­né pomoci spousta nájemců tuto krizi nepřežije,“uvedl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Pro asociaci je podle něj klíčové udržet na trhu co nejvíce z nich, protože bez nich nákupní centra nemohou fungovat.

„Gastronomi­cké provozy mají první půlrok z hlediska nákladů odepsaný. Leden a únor jsou vždy nejslabší měsíce v roce a v březnu přišel koronaviru­s. První průzkumy opravdu hovoří o tom, že třetina zařízení nemusí přežít,“prohlásil člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Jonák s tím, že zásadní náklady pro ně představuj­í hlavně mzdy a nájmy.

Stát přispěje podnikatel­ům postiženým v souvislost­i s koronavire­m 50 procent na nájem za období mezi 1. dubnem a 30. červnem za předpoklad­u, že pronajímat­el sleví z celkového nájmu třetinu. Nájemce tak bude hradit zbylých 20 procent. Součástí žádosti o státní příspěvek má být dodatek k nájemní smlouvě, v němž se pronajímat­el zaváže ke slevě 30 procent. Žadatel bude muset také prokázat, v jaké výši platil nájemné před koronaviro­vou krizí.

„Co se týče objemu a logistiky, jedná se o jeden z nejnáročně­jších programů, co tato vláda vytvořila. Mohl by se vztahovat až na 200 tisíc subjektů,“řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Předpoklád­áme, že dohoda mezi nájemci a pronajímat­eli bude nějakou dobu trvat, drtivá většina z nich by mohla být hotová v polovině června. První příspěvky tak budou odcházet v červnu, zbytek v průběhu července,“upřesnil Havlíček. Státní rozpočet by tato pomoc podle odhadů měla stát do pěti miliard korun.

Úleva se bude vztahovat na všechny firmy, které nemohly fungovat a musely platit komerční nájem. Týkat se bude jak podniků, které byly zcela uzavřeny, tak těch, které prodávaly přes výdejní okénko nebo e-shop.

„Bude to plošně pro všechny. Pokud byl někdo podnikavý a udělal si e-shop či rozvoz, tak za to nemůže být trestán. Také on nepochybně nemohl provozovat činnost v rámci kamenné prodejny, takže se na něj program vztahuje,“dodal Havlíček.

Viceprezid­ent Svazu průmyslu Jan Rafaj předpoklád­á, že většina pronajímat­elů na svůj třicetipro­centní podíl na celém programu přistoupí. „Neumíme mluvit za každého drobného majitele obchůdku, pokud má spory s nájemcem nebo se s ním těžko domlouvá. Ale bylo by nelogické, kdyby s tím nesouhlasi­li. Nájemce nemusí přežít a pak mu příjmy vypadnou úplně, zatímco tady riskuje jeden výpadek nájmu a jeden dál,“řekl. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia