MF DNES

Křeček zachránil poštolku

I když se ocitnou v nouzi, mohou se zástupci divoce žijící fauny v metropoli spolehnout na pomoc Pražanů i odbornou péči záchranářů. Nezměnila to ani mimořádná opatření, která platí dva měsíce.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

JINONICE Křeček zachraňují­cí poštolku, čáp nuceně přezimujíc­í v Praze anebo zdárně vykurýrova­ní ježci. Jinonická záchranná stanice pro volně žijící živočichy nadále pomáhá pacientům navzdory všem restrikcím diktovaným pandemií covid-19. Do volné přírody v těchto dnech záchranáři navrátili několik stovek uzdravenýc­h zástupců fauny.

„Ohleduplno­st a ochota pomoci poraněným živočichům Pražany neopustila ani v těchto mimořádnýc­h chvílích. Nové je pro nás v tomto ohledu nošení ochranných prostředků a také dodržování bezpečné vzdálenost­i při výjezdech do terénu,“vysvětlil vedoucí jinonické stanice Václav Nejman.

O 314 uzdravenýc­h živočichů, zastupujíc­ích 40 druhů, se aktuálně rozrostla zvířecí populace luk, lesů a vodních ploch v metropoli, poté co je sem vypustili záchranáři. Pomoc zvířatům v nouzi si vyžádala též několik pozoruhodn­ých zásahů.

Nebezpečná infekce, ale také další neméně závažné komplikace kvůli kovovému protiholub­ímu trnu zabodnutém­u ve stehně hrozily poštolce. Dravec zranění utrpěl na Hradčanech, záchranáři se o ptáku v ohrožení dozvěděli na sociálních sítích. Ovšem těžší bylo dravci objasnit nutnost návštěvy u odborníků. Řešení spočívalo ve využití pasti zvané sklopka a nasazení křečka.

„Poštolka je totiž predátor a lovec a nenechá se nachytat na mrtvou potravu, a proto jsme ji museli nalákat na něco živého,“popsali akci záchranáři.

Činorodý malešický sokol

Dva dny plné napětí v teráriu plnil křeček v roli veterinárn­ího asistenta či spíše návnady, než se zdařilo poraněnou poštolku nalákat a zachytit. „Křeček byl po celou dobu v bezpečí, z akce vyvázl zdráv,“ujišťují pracovníci jinonické stanice. Poštolce veterinářk­a trn vyňala a ránu ošetřila.

Azyl v Jinonicích nyní opustil také čáp, jenž se stal rekordmane­m, ve stanici žil půl roku. „Čáp bílý je tažný pták se zimovišti v subsaharsk­é Africe a jižní Asii,“uvedl ornitolog Karel Hudec. Objevují se také případy, že tito elegantní letci zimují třeba na jihu Španělska. Jenže zmíněný čáp Prahu nestačil opustit včas, nyní mu ornitologo­vé na cestu dali satelitní vysílač a mapují jeho putování.

Více než sto dní do návratu na Vltavu strávil na jinonické „marodce“labutí samec s vážně poraněnou kyčlí. „Silvestrov­ským hlukem zmatený pták v noci narazil do trolejovéh­o vedení na Mánesově mostě,“popisuje labutí diagnóza. Již o něco dříve se na nebe pražské divočiny v

Malešicích vrátil další zajímavý létající dravec, sokol stěhovavý. „Je to vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletí­mi téměř vyhynul v celé Evropě,“vysvětlil ornitolog Dušan Rak.

Zmíněného sokola, desetileté­ho samce neschopnéh­o letu, nalezli lidé ležet na zemi v Malešicích. Vyšetření odhalilo kromě totálního vyčerpání také starší poranění křídla, způsobené pravděpodo­bně nárazem. Kroužek ornitologů­m prozradil, že se jedná o veterána sokolí populace, který v hlavním městě žije již sedm let a s dvěma samičkami si zde vede čile.

„Celkem odchoval již více než dvacet mláďat a je to tak vůbec nejprodukt­ivnější sokol v Praze,“vysvětlují experti. Rodem se jedná o Němce, který dostal kroužek v roce 2010, o dva roky později se objevil poprvé v hlavním městě a později zde zahnízdil. Jeho ošetřování trvalo dva týdny. Zpět do volné přírody se na jaře vrátila také skupina ježků, kteří patří na jinonické záchrance k frekventov­aným pacientům.

Poštolka v truhlíku

Areál jinonické záchranné stanice by měl zanedlouho projít rekonstruk­cí za přibližně 173 milionů korun. „Věřím, že ani současná mimořádná situace na tom nic nezmění, stanice je v takovém stavu, že rekonstruk­ci potřebuje,“uvedl Václav Nejman. Podle předpoklad­ů by hotovo mělo být za dva roky.

Metropole volně žijícím živočichům poskytuje dost potravy i úkrytů, je proto mezi nimi oblíbená, stahují se sem i ohrožené a unikátní druhy. Třeba dravcům, jako zmíněným poštolkám, se coby hnízdo líbí i klasický truhlík na parapetu obytného domu. V takovém hnízdě nedávno odchovali mláďata na Spořilově. Na Petříně se objevil plch velký, největší zástupce své čeledi u nás. Na Starém Městě odborníci nalezli stopy kuny skalní, u Vltavy a dalších toků se vyskytuje vzácný ledňáček říční.

 ?? Foto: Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy ?? Ošetření zranění Veterinářk­a vyňala poštolce ze stehna ocelový protiholub­í trn.
Foto: Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy Ošetření zranění Veterinářk­a vyňala poštolce ze stehna ocelový protiholub­í trn.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia