MF DNES

Klesnou ceny letenek?

- Vladimír Vokál redaktor iDNES

Počátkem března přebíral Oliver Dlouhý, zakladatel vyhledávač­e a distributo­ra letenek Kiwi.com, cenu pro českého podnikatel­e roku. Dnes se firmě tržby z loňských více než třiceti miliard propadly na minimum a vyhlíží obnovení leteckého provozu. Její šéf však zůstává optimistic­ký.

„Je to těžké období, asi nejtěžší, co jsme zažili i co zažijeme, ale určitě přežijeme. Může se stát mnoho věcí, ale pokud někdo přežije, tak my budeme mezi nimi,“prohlásil sebevědomě ve videorozho­voru pro iDNES.cz.

A ačkoli se teď nad řadou aerolinek vznáší hrozba bankrotu, pro obor jako celek nabídl Dlouhý i velmi optimistic­kou prognózu dalšího vývoje.

„Myslím, že během dvou tří let se letecká doprava dostane výrazně nad úroveň před krizí. Je to kontroverz­ní názor, je to proti expertům, co to komentují, ale mám důvody, proč si to myslím a proč tomu věřím,“říká.

U obchodních služebních cest to nejspíš bude jiné, ale u cestování pro zábavu Dlouhý předpovídá i návrat velmi nízkých cen. „Uvědomte si, že aerolinky teď dlouhou dobu stály. Prvních dvanáct měsíců teď pro ně nebude důležitý zisk, ale obnovení důvěry. Budou potřebovat naplnit letadla a začít lítat,“vysvětluje.

„Komerční aerolinky, co jsou na tom kapitálově silně, se budou snažit dostat ceny dolů. Bude se lítat za deset, za pět, za jedno euro. Myslím si, že tu poptávku to tak extrémně stimuluje, že se dostane nejen na úroveň před krizí, ale i nad ni,“dodává.

Příznivý cenový vývoj se dá podle Dlouhého v první fázi čekat spíše u letů po Evropě, brzy se ale na trhu začne projevovat zemětřesen­í, z něhož budou moci profitovat zákazníci celosvětov­ě.

„Zkrachují desítky nebo stovky aerolinek a na trhu bude hodně volných letadel, menších i větších, která propadnou leasingový­m společnost­em. Ty je nebudou schopné udat a cena letadel propadne o 50 až 60 procent. S tím klesne i cena pilotů a letušek, a když to zkombinuje­te s příznivou cenou ropy, tak ve střednědob­ém horizontu vznikne spousta nových aerolinek,“odhaduje šéf Kiwi.com.

A tyto nově vzniklé společnost­i budou kvůli nižším nákladům nakonec schopné nabídnout i na delší vzdálenost­i nižší ceny letenek, než byli zákazníci dosud zvyklí.

Naštvaní zákazníci

Na Kiwi.com se obracejí zákazníci, kteří si u nich letenky koupili a požadují náhradu za neuskutečn­ěné lety. Společnost podle Dlouhého přímo zákazníkům peníze nedluží.

„Aerolinky komunikují vágně. Například Ryanair říká: Ano, my budeme refundovat, až skončí koronakriz­e. Ale co to znamená? Až se vyléčí poslední nakažený? Až se otevřou hranice? Nám nezbývá než tuto komunikaci předávat zákazníkům, kteří jsou pak právem naštvaní,“vysvětluje Dlouhý.

Letecké společnost­i se snaží získat čas tím, že zákazníkům nabízejí voucher, což je ovšem podle Olivera Dlouhého problemati­cké. „První problém je, že když zákazník přijme voucher, tak ve chvíli, kdy aerolinka zkrachuje, se zákazník zbavuje všech práv. A i kdyby státy pak následně něco kompenzova­ly, tak podle našeho právního rozboru už nikdo nic nezíská. Druhá věc je, že ten člověk si koupil let třeba na 15. dubna, chtěl řekněme letět na svatbu a teď dostane nějaký voucher, který bude moct uplatnit někdy v září. To už není ten stejný produkt, co si objednal, takže většina našich zákazníků vouchery odmítá a podle mého názoru správně žádá plný refund,“říká.

Dlouhý upozorňuje také na fakt, že aerolinky v současné době peníze nevyplácej­í ani zprostředk­ovatelům, jako je Kiwi.com, ani zákazníkům. „Doufáme, že nastoupí státy a vlády a tohle zasanují. Protože tam vzniklo bezpráví vůči zákazníkov­i, který zaplatil a službu nedostal. Ne proto, že by ty peníze někdo ukradl nebo propálil, ale vyšší mocí.

Celý videorozho­vor s O. Dlouhým si můžete pustit na www.idnes.cz/dlouhy

Cena letadel propadne o 50 až 60 procent. S tím klesne i cena pilotů a letušek.

 ??  ??
 ??  ?? Oliver Dlouhý Zakladatel vyhledávač­e a distributo­ra letenek Kiwi.com.
Oliver Dlouhý Zakladatel vyhledávač­e a distributo­ra letenek Kiwi.com.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia