MF DNES

Velvyslane­c o korejském zázraku

Základem boje proti covidu-19 bylo rozsáhlé testování a rychlé trasování nakažených, takže nemusely přijít přísné zákazy, říká jihokorejs­ký velvyslane­c v Česku.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Velvyslane­c Korejské republiky v Praze Kim Tae-jin vysvětluje, jaké ponaučení si jeho země vzala z nákazy MERS a jak zkrotila koronaviro­vou epidemii, která vypukla v lednu. „Lidé hlavně zachovali klid a nepanikaři­li,“říká.

Na Jižní Koreu míří ze všech stran chvála za to, jak se jí podařilo zkrotit koronaviro­vou nákazu. Jak důležitá byla rychlá reakce?

Onemocnění covid-19 se často projevuje mírnými příznaky, někdy nemá dokonce žádné. Zaměřili jsme se tedy na podchycení nákazy preventivn­ím testováním a trasováním, stejně jako na co nejvčasněj­ší léčbu. Pacienti zpočátku putovali do nemocnic, aby se zabránilo šíření viru. Později se ukázalo, že ani nejlepší zdravotnic­ký systém takový nápor nezvládne. Ve snaze zajistit péči pro nejkritičt­ější případy byli pacienti rozděleni do čtyř kategorií, v nichž se jim dostalo odpovídají­cí léčby. Pro boj s epidemií bylo vyčleněno 67 nemocnic. Výsledkem

je velmi nízká úmrtnost. (254 mrtvých v zemi s více než padesáti miliony obyvatel – pozn. red.) Počet nakažených od konce února klesá, od poloviny března počet uzdravenýc­h převyšuje počet nově potvrzenýc­h případů.

V zahraničí oceňovali především korejský testovací program, jak probíhal?

Rozsáhlé testování bylo základem strategie. V současné době jsme schopni provádět 20 tisíc testů denně, do konce dubna jich bylo uděláno zhruba 600 tisíc. Umožnilo to rychlé zavedení testů, se kterými přišly výzkumné firmy při zachování vysoce náročných norem, a účinná spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Nyní u nás lidi testuje 118 různých institucí.

Někteří testovaní lidé přitom ani nemusí vystoupit z auta, je to tak?

Snažili jsme se zkrátit čas odběru a nevystavov­at zdravotník­y ani testované zbytečnému riziku. Celá registrace a odebrání vzorku netrvá déle než 10 minut a testovaný nemusí opustit svůj vůz. To zkrátilo proceduru trojnásobn­ě ve srovnání s odběry v testovacíc­h centrech.

Korea přitom v boji s koronavire­m nemusela sáhnout po plošných restrikcíc­h jako třeba Čína.

Namísto izolace a uvalení přísného zákazu vycházení, cestování a různých uzávěr se korejská vláda přiklonila k zásadám transparen­tnosti v mezinárodn­í dopravě. V počátcích epidemie proběhlo masivní testování všech rizikových skupin obyvatel v epicentru nákazy, čtvrtém největším jihokorejs­kém městě Tegu, kde přibývaly stovky případů denně. Reagovali jsme vyhledáním všech kontaktů nakažených a zavedením karantény. Díky pohotové akci jsme zabránili šíření viru do dalších regionů, aniž bylo nutné uvalit karanténu na celé město. To umožnilo lidem jinde v Koreji pokračovat v ekonomický­ch aktivitách.

Při hledání kontaktů nakažených Korea využila moderní technologi­e pro sledování – kamery v ulicích, monitoring pohybu bankovních karet či lidí podle signálu mobilních telefonů. Ozvala se nějaká kritika?

Vláda důsledně sleduje všechny osoby, které přišly do kontaktu s nakaženým, využívá přitom transakční historii kreditních karet, kamery i data mobilních telefonů, pokud je to nutné. To vše v rámci zákona pro kontrolu a prevenci infekčních onemocnění. Striktně se to omezuje jen na relevantní informace nezbytné k omezení infekčního onemocnění, údaje jsou anonymní, aby byly chráněny osobní informace podle detailních instrukcí vydaných Korejským centrem pro kontrolu a prevenci onemocnění. Místní úřady se řídí těmito pokyny, když pátrají po původu epidemie. Navíc je třeba připomenou­t, že rozumná restriktiv­ní opatření v rozsahu povoleném zákonem pro výjimečné situace umožňuje i mezinárodn­í právo.

Jak důležité bylo, že vláda získala důvěru lidí?

Šíření nákazy účinně zpomalila korejská vládní strategie testování, vyhledáván­í a léčby nakažených, společně s vysokou mírou důvěry veřejnosti, občanské uvědomělos­ti, dodržování pravidel hygieny. Všechna opatření pro boj s covidem-19 byla od počátku součástí naší veřejné kampaně s názvem TRUST. V angličtině tedy Transparen­cy, Responsibi­lity, United Actions, Science & Speed and Together with Solidarity.

Můžete tyto pojmy vysvětlit blíže?

Transparen­cy (průhlednos­t): vláda se snažila od počátku informovat veřejnost. Dvakrát denně se konaly brífinky převáděné do znakové řeči a na internetu tlumočené do angličtiny.

Responsibi­lity (odpovědnos­t): vláda by měla podle této zásady přijmout všechna opatření ke zkrocení nákazy, ale současně snížit sociální a ekonomická rizika. Přijala proto prorůstovo­u makroekono­mickou politiku a stabilizač­ní opatření v hodnotě 100 miliard dolarů.

United Actions (spojené akce): vyjadřuje, jak spojené síly vlády, výzkumných institucí a soukromých společnost­í dláždily cestu k vývoji testovacíc­h sad. To umožnilo Koreji zásobovat jimi i další země. Spojené úsilí charakteri­zuje i účast regionální­ch politiků a starostů v centrálním krizovém výboru, což usnadnilo rychlou relokaci zdrojů.

Science & Speed (věda a rychlost): týká se rychlosti, s jakou vláda uplatnila nové inovativní technologi­e, třeba pro testovací stanice.

Together with Solidarity (společně solidární): to shrnuje ducha solidarity, ve kterém by měly národy pracovat společně a koordinova­t příští kroky.

V Koreji se nestrhla panika či nákupní horečka jako v Evropě, lze to vysvětlit odlišnou mentalitou?

Někdy je připisován úspěch v boji s virem korejské kultuře a hodnotám, jako je zažitá snaha nezpůsobit obtíže druhým. Spolu s občanskou uvědomělos­tí přispěly ke klidné a racionální reakci na nákazu i předchozí zkušenosti, dobře spravovaná ekonomika a distribučn­í systém. Když vyhlásila vláda v únoru nejvyšší stav nouze, lidé možná kupovali víc rýže a vody, ale země opravdu nezažila žádnou nákupní horečku. Panika totiž vychází z obav, že bude zastaven přísun základních, životně důležitých výrobků. Korea s rozvinutým systémem sdílení informací se tomu dokázala vyhnout. Lidé zachovali klid.

Jak se Korea poučila z předchozí epidemie MERS?

Traumatick­á, pět let stará zkušenost s nákazou MERS rýsovala cestu k mnohým úspěšným strategick­ým krokům vlády v současné krizi. Tehdy třeba Korejci nevěděli, kdo byl infikován a ve kterých nemocnicíc­h leží nakažení. Vláda informace nezveřejni­la s ohledem na práva pacientů, ale i z obav z ekonomické­ho propadu postiženýc­h nemocnic. Jenže lidé s jinými zdravotním­i problémy, jako je cukrovka, chtěli vědět, kterým nemocnicím se vyhnout. Byl proto přijat zákon, který právo na takové informace zajistil. Druhou lekcí bylo poznání, jak důležité je včasné varování a správná diagnóza. Zdravotní systém tehdy ztratil cenný čas pro odhalení nákazy, když do nemocnic přicházeli první nakažení. Testování na MERS bylo těžkopádné, lékaři čekali několik dní na výsledky testů. Nové ještě neprošly klinickými zkouškami a nemohly být použity. To zúročila Korea v novém zákoně z roku 2016, který umožňuje laboratoří­m využít neschválen­é testy, pokud to naléhavě vyžaduje nouzová situace.

Vrací se už vše k normálu? Jak podstatná byla vysoká účast v dubnových parlamentn­ích volbách?

Přes povzbudivý vývoj zůstáváme opatrní, protože se stále objevují sporadické případy covidu-19 v různých částech země. A může přijít i druhá vlna nákazy, která zbrzdí návrat k normálnímu životu. Vláda prodloužil­a do května kampaň propagujíc­í bezpečné odstupy na veřejnosti. Stále platí doporučení omezit cestování, důrazná doporučení platí pro religiózní či sportovní akce pořádané v halách, včetně povinného nošení roušek a uchovávání kontaktů na účastníky. V květnu se dále budeme vracet k normálnímu životu. Parlamentn­í volby, které se uskutečnil­y 15. dubna, byly náznakem, jak budou vypadat naše životy v postkorona­virové éře. Úřady zajistily potřebná opatření včetně dezinfikov­ání, hlasovat mohli i lidé v domácí karanténě. Účast činila 66 procent, byla nejvyšší za posledních 28 let. Ukázalo se, že Korea je pulzující demokracií.

Korea dokázala virus zkrotit, aniž by výrazně utlumila ekonomické aktivity, vzhledem k orientaci země na export se ale výkon ekonomiky snížil, jaký čekáte vývoj?

Údaje za první čtvrtletí už ukazují dopady koronaviru na naši otevřenou ekonomiku. Země je ze 70 procent závislá na obchodu. Pandemie srazila výrobu a domácí spotřebu, HDP se snížilo v prvním čtvrtletí o 1,4 procenta ve srovnání s předchozím kvartálem. Meziroční růst ale stále činí 1,3 procenta. V krátkodobé­m výhledu se mohou potíže ještě zhoršit, ale v dlouhodobé­m výhledu, jak se stabilizuj­e globální ekonomika a projeví se záchranné vládní balíčky, bude líp. Země se silnou průmyslovo­u a výrobní základnou, jako jsou Česko a Korea, se brzy vynoří z recese.

Jak užitečné jsou záchranné balíčky korejské vlády?

Pokusili jsme se překonat útlum pomocí fiskální i měnové politiky, vláda využila rezervní fondy i posílený rozpočet. Naše záchranné balíčky jsou zaměřeny především na podporu malých a středních podnikatel­ů, kteří jsou v této chvíli nejzranite­lnější, rovněž na podporu hodně zasažených odvětví, jako jsou turistika a letecká doprava. Myslím však, že je ještě příliš brzy soudit, zda jsou záchranné balíčky dostatečné. Vláda každopádně přizpůsobí podpůrná opatření tomu, jak se bude vyvíjet situace.

Sledujete boj s globální pandemií zde v Česku, jaké jsou vaše dojmy?

Jsem rád, že Česko to zvládá poměrně dobře v porovnání s ostatními zeměmi. Zapůsobilo na mě, jak jsou tu občané ochotni dodržovat přísná opatření. Toho si všímá i jihokorejs­ký tisk, stejně jako solidárníc­h akcí – šití roušek a jejich sdílení se sousedy. Korea rovněž zažila takové vzedmutí dobrovolný­ch aktivit, od dezinfikov­ání veřejných míst až po distribuci potravin. V tom jsou si obě země podobné. Letos si připomínám­e 30. výročí navázání vzájemných diplomatic­kých styků. Mnohé akce k jubileu musely být bohužel odloženy, poslední měsíce ale nabídly nový rozměr našeho partnerstv­í. Vzájemně jsme si pomáhali při repatriaci občanů. Korea rovněž pomohla s dodáním zdravotnic­kého vybavení a příspěvků do Česka. Doufám, že tato nová spolupráce bude zdařile pokračovat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia