MF DNES

Při nehodě taxi s ministrem Petříčkem zemřel řidič

- — Štěpán Sochor, Marie Lesáková

VPraze v noci na středu havarovalo taxi, které vezlo ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Šofér zemřel, ministr je v pořádku. Přivolaní policisté a záchranáři se taxikáře pokoušeli oživit, avšak neúspěšně.

„Byl jsem v noci u tragické dopravní nehody jako pasažér. Je mi líto, že vyhasl lidský život. Chci pozůstalým vyjádřit svou upřímnou soustrast. S mou ženou zítra uspořádáme zádušní mši,“sdělil iDNES.cz ministr Petříček.

Nehoda se stala v pražské Nuselské ulici. Taxikář během jízdy zkolaboval. Vozidlo narazilo v nízké rychlosti do zaparkovan­ého auta. Přivolaní policisté a záchranáři se řidiče pokoušeli oživit, avšak neúspěšně.

Záchranáři se snažili dvaašedesá­tiletého muže, u kterého došlo k náhlé zástavě srdce, oživovat asi půl hodiny.

„Policie v ranních hodinách vyjížděla k dopravní nehodě, kde osobní automobil narazil do zaparkovan­ého vozidla,“potvrdila tisková mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Policisté řidiči poskytli první pomoc, bohužel neúspěšně,“doplnila mluvčí. Policie v tuto chvíli vyšetřuje okolnosti nehody. Zatím není jasné, zda řidič nejprve zkolaboval a poté naboural, nebo naopak.

Podle bezpečnost­ního analytika Františka Bublana by měl podnikat ministr zahraniční­ch věcí veškeré cesty v automobilu s ochrankou a vlastním řidičem, jež má přidělené.

„Ovšem vše záleží na vlastním rozhodnutí, pokud chce mít soukromí se vším všudy, může si zvolit na soukromé cesty jinou alternativ­u,“doplnil Bublan.

Bezpečnost­ní expert Tomáš Pojar v užití taxislužby šéfem diplomacie i přes přidělenou ochranku a řidiče nevidí žádný problém. „Apriori nevidím problém v tom, když za určitých okolností ministr zahraničí nebo jakýkoli jiný ministr použije taxislužbu,“doplnil Pojar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia