MF DNES

Maturita z matiky jen na přání

Konec nejistoty: matematika nebude povinná

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Schválení novely, která nadále pro studenty zachovává možnost zvolit si mezi cizím jazykem a matematiko­u, je vítězství ministra školství Roberta Plagy (ANO). Cesta k němu ale nebyla jednoduchá.

Ministr argumentov­al při předkládán­í tím, že podle analýz výsledků maturitníc­h příkladů studenti předmětu nerozumějí a neumějí matematiku použít v praxi. Je tedy nutné nejdříve změnit způsob výuky a až poté žáky z předmětu plošně zkoušet.

Shoda na tom, zda by se mělo z matematiky povinně maturovat, ale nepanuje ani mezi odborníky. „Lidé se velmi liší v nadání, zájmech a v kdečem dalším. A protože žáci jsou také lidé, nedává smysl dávat všem hlavu povinně do jednoho chomoutu jednotné maturity,“uvádí Daniel Münich, expert na vzdělání a ekonom.

Naopak Jednota českých matematiků a fyziků bojovala za zachování povinnosti z matematiky maturovat. „Pocit studentů, že nemusejí maturovat z matematiky, bude rozšířený, čímž samozřejmě klesne zájem o řešení problémů, které matematika předkládá,“argumentov­ala již dříve pro MF DNES Alena Šolcová, předsedkyn­ě organizace a vysokoškol­ská pedagožka.

Maturitní nejistota

Návrh Plaga předložil poslancům již na podzim loňského roku. Jenže rozhodován­í se táhlo. Proti ministrovi se stavěli i někteří jeho straničtí kolegové. Někteří poslanci prosazoval­i, aby se povinná maturita ze tří předmětů – tedy českého jazyka, matematiky a cizího jazyka – pouze odložila o dva roky, tím by se na ni mohli všichni lépe připravit.

Rozhodován­í o maturitě zastínil nouzový stav kvůli koronaviru. Děti tak v domácí izolaci mohly jen doufat, že se poslanci k projednává­ní vrátí co nejdříve, aby už konečně věděly, na čem jsou.

Poslanci včera věc vyřídili překvapivě rychle. „Matematika je komunikačn­í jazyk pro techniky, stejně jako pro překladate­le angličtina,“ zastával se matematiky poslanec ANO Karel Rais, který prosazoval odložení.

Výrazně většinový názor poslanců byl ale jiný. Pro zrušení povinné maturity z matematiky bylo nakonec 78 z 99 přítomných poslanců. Zástupce studentů rozhodnutí potěšilo. „Jsme rádi, že poslanci dali na názory odborníků, ale i nás středoškol­áků a našich učitelů a rodičů. Schválení novely by měl být impulz pro ministerst­vo, aby připravilo akční plán pro zkvalitněn­í výuky matematiky,“uvedl Viktor Schilke, předseda České středoškol­ské unie.

Poslanci v rámci úprav novely rozhodli také o tom, že společnost Cermat bude muset po maturitách zveřejnit zadání jejich společné části a také správná řešení zadaných úloh. Stejnou povinnost má mít Cermat i v případě přijímacíc­h zkoušek na střední školy. Poslanci včera rovněž odhlasoval­i, že školy budou moci zakázat žákům používání mobilních telefonů nebo jiných elektronic­kých zařízení.

A jak to bude letos

Včera se letošní maturanti také konečně dozvěděli, kdy je maturita čeká v době koronaviru. Didaktické testy budou 1. a 2. června. Rozšiřujíc­í z matematiky budou 3. června. Profilová část má začít od 10. června. Písemné části maturit se ruší.

Hygienický manuál školy ještě obdrží. K přípravě na maturity se studenti posledních ročníků budou moci vrátit do lavic ve skupinách po 15 v pondělí, stejně tak i deváťáci, které čekají přijímací zkoušky. Ty budou letos 8. června na čtyřleté obory a 9. června na víceletá gymnázia.

 ??  ?? V neděli 10. 5. od 20 hodin na Rádiu Impuls
Ministr Robert Plaga Foto: Michal Šula, MAFRA
V neděli 10. 5. od 20 hodin na Rádiu Impuls Ministr Robert Plaga Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia