MF DNES

Poslanecké náhrady jsou pro strany „malá domů“

Vítaným přilepšení­m jsou peníze z kanceláří poslanců.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Maximální možnou roční částku na kancelář a její vybavení vyčerpalo loni pět poslanců. Zázemí, kde se setkávají s voliči, mají přitom všichni v objektech, které jejich strana buď vlastní, nebo si je pronajímá.

Největší počet maximálníc­h „čerpačů“má ODS. Ze čtveřice Marek Benda, Jana Černochová, Bohuslav Svoboda a Pavel Žáček každý za loňský rok vyčerpal 386 400 korun. MF DNES to zjistila z přehledu náhrad, který získala od Sněmovny.

Tři ze zmíněných – Benda, Svoboda a Žáček – mají své kanceláře v hlavním sídle ODS. Černochová si zázemí zřídila v objektu, v němž sídlí i oblastní sdružení Prahy 2. MF DNES se poslance pokusila kontaktova­t s dotazem, zda jim připadá správné, aby si díky nim takto strany na úkor Sněmovny přivyděláv­aly. Žádný z nich nereagoval.

Reakci poskytl až pátý zákonodárc­e – Jiří Dolejš z KSČM, který rovněž za loňský rok na kancelář a vybavení čerpal 386 400 korun a zázemí má také ve stranickém sídle. „Smlouva je podle pravidel. Je jen logické, když jde o prostory, kam lidé spíš zajdou. Ale de iure je to jedno... Kdyby účtoval nájem jiný subjekt, bylo by to smluvně v čem jiné?“dotazoval se.

Na námitku, jestli by strany neměly ve svých sídlech svým poslancům poskytnout kanceláře zdarma, už jen konstatova­l: „Pravidla pro financován­í politiky jsou součástí demokracie. A méně peněz od státu v principu zvýhodní zástupce bohatých.“

Zatímco zmíněná pětice čerpala od státu 386 tisíc, jiní poslanci mající kancelář rovněž v centru Prahy čerpali o desítky tisíc méně. Třeba Dominik Feri (TOP 09) o zhruba čtyřicet tisíc, pirátský poslanec Ondřej Profant o bezmála sedmdesát tisíc.

Miliony pro strany

MF DNES se podle kanceláří, sídel stran a náhrad pokusila spočítat, na kolik si strany mohly loni přijít.

Prvenství drží opět ODS. Z třiadvacet­i poslanců by jich ve stranickýc­h prostorách mělo mít kancelář dvacet. „Občané jsou dlouhodobě zvyklí poslance i jiné zástupce ODS navštěvova­t v regionální­ch kanceláříc­h strany, proto poslanci často volí sídlo své regionální kanceláře právě tam,“řekl k tomu mluvčí Václav Smolka. Strana si mohla přijít až na bezmála sedm milionů korun.

O dva miliony méně získala KSČM, jak MF DNES řekl první místopředs­eda Petr Šimůnek. ČSSD podle výpočtů mohla získat více než 2,5 milionu, lidovci, TOP 09 a Piráti přes milion. „Strana všechny příjmy ze své hospodářsk­é činnosti, mezi něž patří i tyto pronájmy, používá na své provozní náklady. Bez nich by svůj provoz jen těžko zajišťoval­a, protože státní příspěvky za mandáty poslanecké, senátorské a krajské se již dvacet let nezvýšily ani o korunu, přičemž inflace za dvacet let dosáhla výše 45 procent a výše průměrného platu vzrostla od roku 2 000 o celých 158 procent,“přiznal lidovecký generální sekretář Pavel Hořava. KDU-ČSL disponuje palácem Charitas na pražském Karlově náměstí.

Ve srovnání s lidovci může tak trochu jako strana „bez domova“působit hnutí SPD. Hnutí Tomia Okamury jako kontaktní údaj uvádí adresu Sněmovny. MF DNES proto nenašla u žádného z jeho poslanců shodu poslanecké kanceláře se stranickým sídlem.

Za loňský rok mohlo ve stranickýc­h kasách skončit až bezmála dvacet milionů. ANO si přilepšilo o téměř tři sta tisíc. Z jeho poslanců má poslanecko­u kancelář totožnou s tou stranickou jen olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia